Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ





            Στις 4/10/1950 (ένα χρόνο από το τέλος του Εμφυλίου) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με διακοίνωση του καλεί τις κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας να συνεργαστούν με τα κράτη του Ατλαντικού Συμφώνου για την άμυνα της Μεσογείου.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σήμερα  μόνο τρεις χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ελλάδα, αφιερώνουν στην άμυνα περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους.

            Ο Σ Βενιζέλος δήλωνε :
«Θα είμεθα ευτυχείς όταν επιστή η στιγμή δια να περιληφθώμεν και ημείς εις το σύμφωνον συλλογικής ασφαλείας των ελευθέρων λαών».


            Επί πολλούς μήνες υπάρχουν δυσκολίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ διότι οι ΗΠΑ ήθελαν να ενταχθεί μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία και η Ισπανία του Φράγκο, οι Άγγλοι ήθελαν οι Ελλάδα και η Τουρκία να ενταχθούν σε περιφερειακό σύμφωνο στο οποίο θα είχαν αυτοί το πάνω χέρι, διότι φοβόντουσαν ότι ήταν εκτεθειμένες σε σοβιετική πίεση και μπορούσαν να παρασύρουν όλο το ΝΑΤΟ σε μια πιθανή εμπλοκή (όπως στην Κορέα). Οι Αμερικανοί έκαμψαν τις βρετανικές αντιρρήσεις στις 18/7/1951.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Σοφοκλής Βενιζέλος ήταν πρωθυπουργός από 23 Μαρτίου 1950-15 Απριλίου1950 και  21 Αυγούστου 1950-1 Νοεμβρίου 1951.


            Στις  20/9/1951 το ΝΑΤΟ αποφάσισε να δεχτεί την Ελλάδα και την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει έγκριση από τα κοινοβούλιά τους.

            Στις 22/9/1951 στην σύνοδο της Οτάβα πάρθηκε η τελική απόφαση ένταξης και ο Σ Βενιζέλος παίρνει συγχαρητήριο μήνυμα εισδοχής από τον Π΄ροεδρο Τρούμαν και τον πρωθυπουργό Άτλυ.


            Οι Αμερικανοί θέλουν να επικυρώσουν την συνθήκη, για λόγους εντυπώσεων, με φιλελεύθερη κυβέρνηση στην Αθήνα. Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται στην Βουλή στις 18/2/1952,  εισηγητής είναι ο Γ Βαρβούτης που είπε:

«…….Δια πρώτην φοράν , η Ελλάς , χάρις εις την πίστιν αυτής εις τα δημοκρατικά ιδεώδη και χάρις εις τας θυσίας τας οποίας υπέστη περί των ιδεωδών αυτών, καθίσταται πλέον οργανικόν μέλος της διεθνούς κοινωνίας δια την προάσπισιν των αυτών ιδανικών………».

 

            Ικανοποίηση εκφράζει ο αρχηγός του Συναγερμού Α Παπάγος. Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Κ Τσαλδάρης, ο αρχηγός του Συναγερμού των Αγροτών Α Μπαλτατζής, ο πρωθυπουργός Ν  Πλαστήρας. Αντίθεση εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ι Πασαλίδης που υποστηρίζει ότι : «……..όλα τα  περί δημοκρατίας και πολιτισμού είναι πέπλο………η Ελλάς πρέπει να συμβάλη εις το διεθνές προγεφύρωμα……». Ο Μ Κύρκος(αποχωρήσας της ΕΔΑ) αντιτάχτηκε.

            Τελικά όλη η Βουλή εκτός 8 βουλευτών της ΕΔΑ και του Μιχάλη Κύρκου υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο εισόδου της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σ Λιναρδάτου τόμος Ι εκδόσεις ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...