Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΟΤΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ




            Ο αντιαλκοολικός αγώνας η γνωστή ποτοαπαγόρευση παραπέμπει στις ΗΠΑ του μεσοπολέμου, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος που εφαρμόστηκε μια ποτοαπαγόρευση στην Σουηδία, η οποία προ του 1855 γινόταν κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών από τον πληθυσμό.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Η φωτογραφία,  ελήφθη στις 04 Νοεμβρίου 1997, είναι ένα  bolag Bar. Το κτίριο είναι  του 16ου αιώνα, και  άνοιξε ως δημόσιο μπαρ  στις αρχές του 1900 από μια παρέα ανδρών που εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο ύφανσης στην πόλη Μπρέχιν.


            Στην πόλη της Γοτεμβέργης, ο εφημέριος Πέτρος Βισελγκεν (1800-1877) ξεκίνησε μια καμπάνια διαλέξεων και δημοσιεύσεων σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης οινοπνευματωδών ποτών, ίδρυσε λοιπόν εταιρεία εγκρατείας  και μετά εργασία 30 ετών κατόρθωσε να κυρωθεί ο Νόμος  Γοτεμβέργη ερί οινοπνευματωδών ποτών, ο Νόμος αυτός αφού τροποποιήθηκε εξακολουθεί να ισχύει (μέχρι τουλάχιστον της εκδόσεως του βιβλίου δηλαδή το 1904, αλλά απ ότι φαίνεται το  Gothenburg system εξακολουθεί να υφίσταται στην χώρα, είναι δυνατόν να το δει κανείς και σαν Liquor Laws).





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι χώροι που διατέθηκαν για την χρήση των ποτών - με βάση το Gothenburg system -  δεν ήταν να είναι ελκυστικοί ή φιλόξενοι, προκειμένου να αποθαρρύνει την κατανάλωση και οι πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών δεν πρέπει να ενθαρρύνεται.  Το  θησαυροφυλάκιο της πόλης ενισχυόταν  και τα έσοδα από τους χώρους κατανάλωσης ποτών χρησιμοποιούνταν  για να ενισχύονται  οι δημοτικές  βιβλιοθήκες, τα μουσεία, τα πάρκα και άλλες εγκαταστάσεις της κοινότητας. Παρά το γεγονός ότι η πώληση της μπύρας και κρασιού δεν περιλαμβάνονται σε περιορισμούς,   το σύστημα αποδείχθηκε εξαιρετικά κερδοφόρα, παρέχοντας χιλιάδες κορώνες ετησίως για Γκέτεμποργκ.


            Το πνεύμα και η φιλοσοφία του νόμου ήταν να φορολογηθεί η κατασκευή  οινοπνεύματος, η δε πώληση υπεβλήθη σε τόσους διοικητικούς περιορισμούς, ώστε πραγματοποιήθηκε ελάττωσις των καπηλειών, κυρίως στην ύπαιθρο.

            Μία στατιστική του 1900 αναφέρει :
Επί πληθυσμού 4.000.000   τα καπηλειά δεν υπερβαίνουν τα 123 στις πόλεις με τον Ν1855 γεννήθηκε το «σύστημα της Γοτεμβέργης» (Gothenburg system).









ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το σύστημα εξαπλώθηκε γρήγορα στη Σουηδία, λόγω της επιτυχίας του  και η γνώση που αποκτήθηκε στην Σουηδία βοήθησαν και άλλες Ευρωπαικές περιοχές. Ξεκίνησε λοιπόν   εκστρατεία εγκράτειας,  στην Σκωτία και προώθηθηκε η ιδέα. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε με διάφορους τρόπους στη Σκωτία. Αυτή είναι μια φωτογραφία που απεικονίζει έναν από τους τρόπους με τους οποίους το σύστημα Γκέτεμποργκ προήχθη στη Σκωτία.


Το «σύστημα της Γοτεμβέργης» αποβλέπει ότι σε κάθε πόλη εκχωρείται το προνόμιο της πωλήσεως σε εταιρεία (Bolag) η οποία από  τα κέρδη κρατά μόνο τον νόμιμο τόκο των κεφαλαίων της, το υπόλοιπο το παίρνει η πόλη για να κατασκευάσει χρήσιμα δημόσια έργα, άρα η εταιρεία δεν κινείται από συμφέρον για την αύξηση της ζητήσεως της καταναλώσεως οινοπνευματωδών ποτών. Για την ελάττωση λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, όπως δεν επιτρέπεται η πώληση πέρα της 6ης εσπερινής τον Χειμώνα και της 7ης το καλοκαίρι. Απαγορεύεται η πώληση σε νέους κάτω των 18 χρονών κλπ.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Gothenburg δεν είχε πάντα ευημερία, εδώ βλέπουμε κατοίκους του Gothenburg το 1905 να μεταναστεύουν στην Αμερική.


            Από τις 92 πόλεις της Σουηδίας οι 83 αποδέχτηκαν να εφαρμόσουν το «σύστημα της Γοτεμβέργης», στις πόλεις αυτές το 1870 υπήρχαν 216 καταστήματα πωλήσεων οινοπνευματωδών, σε μια εικοσπενταετία ο αριθμός τους έχει πέσει σε 84 και ελλατώθηκε η κατανάλωση σε όλη την Σουηδία κατά 40% στην δεν πόλη Γοτεμβέργη ελαττώθηκε 45%.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η γεωγραφική θέση της πόλης που εφάρμοσε τον πιό πετυχημένο αντιαλκοολικό νόμο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΣΟΥΗΔΙΑ τόμος 53 εκδόσεις ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΟΣΙΝ ΩΦΕΛΙΜΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (1904) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...