Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ l 58




            Τον Ιούλιο ου 1945 στο Σαν Φραντσίσκο φορτώνεται στο καταδρομικό «Ινδιανάπολις» ουράνιο 235, προορισμός η βάση Τινιάν, κυβερνήτης του καταδρομικού «Ινδιανάπολις» είναι ο Τσάρλς Μακ Ναίυ.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ιαπωνικά υποβρύχια  l-16 και l-58. 


            Το ουράνιο 235 είναι μέσα μολυβένιο κύλινδρο μήκους 63,5 εκατοστά και διαμέτρου 45,7 εκατοστά.


            Το ταξίδι του  καταδρομικού  «Ινδιανάπολις» (USS Indianapolis) παρακολουθεί το ιαπωνικό υποβρύχιο l 58 με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Χασιμότο ο οποίος βέβαια δεν γνωρίζει τι μεταφέρει το καταδρομικό και σε τι θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ουράνιο  235. Έτσι το καταδρομικό μετά από ένα επεισοδιακό ταξίδι  στις 26 Ιουλίου παραδίδει το φορτίο του στην βάση Τινιάν.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το αμερικανικό καταδρομικό USS Indianapolis, το οποίο μετέφερε την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα το 1945.

            Αυτό όμως που δεν έκανε πριν τις 26 Ιουλίου το Ιαπωνικό  υποβρύχιο l 58 το πραγματοποίησε στις 29 Ιουλίου, με τορπίλες που εξαπόλυσε βύθισε το καταδρομικό «Ινδιανάπολις».


Η επιτυχία αυτή όμως του υποβρύχιου l 58 ήταν ανώφελη για την Ιαπωνία, η παράδοση του ουρανίου από το καταδρομικό σήμαινε το πυρηνικό τέλος δύο Ιαπωνικών πόλεων, την συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας και την έναρξη της ατομικής εποχής.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΑ ΦΟΒΕΡΑ ΝΤΟΥΚΟΥΜΕΝΤΑ εκδόσεις Mondadori - Φυτράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...