Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΚΑΜΙ




(Ιαπωνική μυθολογία)


 




            Οι Ιάπωνες θεοποιούσαν τις δυνάμεις της φύσεως και αυτές ονόμαζαν Κάμι δηλαδή «Όντα τοποθετημένα υψηλότερα», αυτά που λατρεύονται και φυσικά δεν έχουν την έννοια που δίνουμε εμείς στον θεό, οι Γιαπωνέζοι τους έδιναν το επίθετο «Σι χαγιά μπούρου» δηλαδή ισχυρός.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η εικόνα αφηγείται  τη δημιουργία των νησιών που αποτελούν την Ιαπωνία  από τους θεούς Ιζανάγκι (Izanagi)  και Ιζανάμι (Izanami), καθώς και τη γέννηση των μεταγενέστερων θεοτήτων που αποτελούν το ιαπωνικό πάνθεον, των λεγόμενων κάμι ().

            Οι θεοί της Ιαπωνικής μυθολογίας  είναι αυτό που λέμε εμείς «κατ εικόνα και ομοίωση», δηλαδή με σώμα ανθρώπινο, ελαττώματα και προτερήματα, μιλούν με ειλικρίνεια για τα κατορθώματα των θεών. Οι Θεοί έχουν δύο ψυχές την γαλήνια (νίγκι μι τάμα)  και την βίαιη (άρα μι τάμα)

Κάμι αντιδρά ανάλογα με την ψυχή του θεού και δεν είναι σπάνιο η ψυχή του Θεού να εγκαταλείψει το σώμα και να εκδηλωθεί σε ένα αντικείμενο.

            Οι Κάμι δεν είναι παντογνώστες, όσοι είναι στον ουρανό δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην γη και το πληροφορούνται είτε από αγγελιοφόρους, είτε από μάντεις.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Amaterasu (天照 ),   είναι μια θεά ήλιος στην ιαπωνική μυθολογία, και ίσως η πιο σημαντική θεότητα Σίντο ( Kami). Γεννήθηκε από το αριστερό μάτι του Izanagi.  Λέγεται ότι συνδέεται άμεσα στην καταγωγή των  κυρίαρχων  νοικοκυριών της Ιαπωνίας και του αυτοκράτορα, οι οποίοι θεωρούνται απόγονοι του kami της.

            Οι Θεοί μπορούν να κάνουν καλό ή κακό αλλά δεν υπάρχει ουσιαστικά κακός Κάμι, ο θεός Ιζανάγκι έρχεται από την κόλαση στην γη και αποπλύνει τον ρύπον του, από την λάσπη του γεννιέται γεννιέται ο θεός των πολλών συμφορών Γιάσο Μάγκα Τσου  Χι , τότε όμως εμφανίζεται ο ανορθωτής θεός Κάμου Ναχόμπι.

            Ότι είναι κακό κατοικεί στην κόλαση που βρίσκεται βαθιά μέσα στην Γή, οι δαίμονες της κόλασης αντιπροσωπεύουν τις επιδημίες και τις ασθένειες, καθώς και τις εν γένει συμφορές των Ιαπώνων. 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Izunome είναι η διαμεσολάβηση για  την υγεία και τον καθαρισμό. Σύμβολό της είναι φωτιά ή το νερό. Μια Θεά του καθαρισμού, Izunome Kami μας βοηθά να προετοιμαστούν για τις εορταστικές εκδηλώσεις του τέλος του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα με τη δύναμη καθαρισμού Her. Ενώ Γεννήθηκε στο νερό, η ενέργεια αυτής της θεάς υπάρχει σε κάθε τελετές για τον καθαρισμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικεντρώνονται στις φλόγες.

            Ο Γιάσο Μάγκα Τσου  Χι είναι λιγότερο ισχυρός από τους Κάμι, οι οποίοι με την δύναμή τους μπορούν να υποτάσσουν τους δαίμονες ή και να τους εμποδίζουν να ανέβουν στην Γη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ εκδόσεις Χ.Φ Γιοβάνη τόμος ΙΙ 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...