Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ


Ο Θ Πάγκαλος επέβαλε δικτατορία με τον τρόπο τέλος πάντων που την επέβαλε, έγινε και πρόεδρος της δημοκρατίας με ανορθόδοξο τρόπο, με την υποστήριξη της Αγγλίας, τώρα πια αναζητούσε ένα πρωθυπουργό που να έχει κάποιο κύρος και να είναι πρόθυμος να είναι ανδρείκελο και να εξασκεί ο δικτάτωρ μέσω αυτού την διακυβέρνηση της χώρας.
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Εγκατέστησε δικτατορία με στόχο την επανάληψη του πολέμου κατά της Τουρκίας, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις νίκης. 

Ήθελε δηλαδή μια δικτατορία με δημοκρατικό μανδύα και μέσω αυτής να άλλαζε πάλι το σύνταγμα και να έδινε στον ΠτΔ αρμοδιότητες ανάλογες που έχει ο ΠτΔ των ΗΠΑ.

Θα πρέπει να προσέξετε τα ονόματα, φαίνεται ότι με τον δικτάτορα ήταν όλοι συνομιληταί και όλοι προσέφεραν υπηρεσίες.

Η πρώτη προσέγγιση τήν έκανε στον Λεωνίδα Παρασκευόπουλο τον πρώτο αρχιστράτηγο της Μ Ασίας ο οποίος μετα τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 έφυγε και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, η προσέγγιση έγινε με τον υποδοικητή της Εθνικής ΤΕ Εμμ. Τσουδερού (βενιζελικού, μετά πρωθυπουργού στην μάχη της Κρήτης και στην εξόριστη κυβέρνηση στη  Μ Ανατολή). Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος ήρθε 25 Μαίου 1926 στην Ελλάδα συζήτησε με τον Πάγκαλο και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων επί τρήμερο κατάλαβε περί τίνος πρόκειται και την 28η Μαίου ανακοίνωσε ότι δεν απεδέχετο την πρωθυπουργία και επέστρεψε στην Γαλλία.

Την 8 Ιουνίου 1926 κάλεσε τον βενιζελικό Κ Ζαβιτζιάνο και του υποσχέθηκε για να τον δελεάσει ότι στην κυβέρνησή του θα συμμετείχε και γιός του Ε Βενιζέλου ο Κυριάκος Βενιζέλος.

Πράγματι το ζήτησε απί τον Ε Βενιζέλο που διαπραγματευόταν με παράκλησή του Θ Πάγκαλου στο Λονδίνο για την ρύθμιση των πολεμικών χρεών. Ο Βενιζέλος αποδέχτηκε με δύο όρους:

Α. Η κυβέρνηση   Κ Ζαβιτζιάνου να διεξήγαψε ελεύθερες εκλογές

Β. Η βουλή θα αποφάσιζε για όλες τις τροποποιήσεις που εισήγαγε στο Σύνταγμα ο Θ Πάγκαλος.

Ο Πάγκαλος δέχτηκε και ο Κυριάκος Βενιζέλος έφτσε στην Αθήνα 7 Ιουλίου 1926 με δύο επιστολές:

Α. Προς τον Θ Πάγκαλο που επαναλάμβανε τους όρους που έβαλε.

Β. Προς Καφαντάρη και Μιχαλακόπουλο που τους έλεγε ότι δεν εγκρίνει τις μεθόδους Θ Πάγκαλου αλλά χάρη της εσωτερικής γαλήνης ... ο κόσμος κουράστηκε από τους εμφύλιους... και ότι με την αποδοχή των όρων από τον Θ Πάγκαλο η επιστολή να δημοσιευθεί στην ΦΕΚ ώστε να έχει θέση νόμου.

Εν τω μεταξύ ο Θ Πάγκαλος είχε καλομάθει από την εξουσία - νόμισε ότι ο λαός ενέκρινε την διακυβέρνησή του -  και επιδίωξε μη συνενόηση πράγμα που ήθελαν και οι πολιτικοί οι οποίοι επιδίωκαν βίαιη ανατροπή του, την 16η Ιουλίου εξέδοσε διαταγή που απαγόρευε στις εφημερίδες να παρουσιάζουν  ανακοινώσεις των βενιζελικών αρχηγών και δύο μέρες μετά συνέλαβε και εξόρισε στην Νάξο τους Καφαντάρη, Μιχαλακόπουλο, Παπανδρέου και Αχ Κύρου, ο Παπαναστασίου πρόλαβε να κρυφτεί  ...
 
 
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :
Έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε για ένα μήνα πρωθυπουργός  την περίοδο της δικτατορικής διακυβέρνησης Πάγκαλου.
Ο Αθανάσιος Παπαλουκάς, όπως ήταν το πραγματικό του επώνυμο, γεννήθηκε στο Δαδί (νυν Αμφίκλεια) Φθιώτιδας στις  16/2/ 1849 - Αθήνα 5/2/1931. Αργότερα άλλαξε το επίθετό του σε Ευταξίας

 
 

 

Ο Θ Πάγκαλος όμως εν τω μεταξύ βρήκε άνθρωπο να παίξει τον ρόλο του πρωθυπουργού που αυτός ήθελε,  ήταν ο Αθαν Ευταξίας και την 19η Ιουλίου ωρκίσθη προ του Θ Πάγκαλου, όλο το υπουργικό σύμβούλιο πλην δύο ήταν αντιβενιζελικοί (βασιλικοί!).

Τα έργα της βραχύβιου  κυβέρνησης Αθαν Ευταξία υπερέβησαν σε εξαλότητα και αυτά που θα έκανε και ο Θ Πάγκαλος  - σε συνενόηση με τον δικτατορα - έφτασε την 17η Αυγούστου να υπογράψει σύμβαση με τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας άκρως αντεθνική, παραχωρώντας στην πραγματικότητα την Θεσσαλονίκη, ευτυχώς δεν εφαρμόστηκε (δεν επικυρώθηκε) λόγω ανατροπής της δικτατορίας...

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΩΝ του Γρηγ Δαφνή εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...