Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΣΤΙΣ ΚΥΔΩΝΙΕΣ


«Αδελφοί ομογενείς, έχετε πάντα προ οφθαλών, ότι ποτέ  ξένος δεν βοηθάει ξένον χωρίς μεγαλώτατα  κέρδη». Αλέξανδρος Υψηλάντης


 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μπαρούτι και βόλια από το Αϊβαλί.

Η σύσκεψη στο Ισμαήλι ξεκίνησε 1η Οκτωβρίου του 1820 και ολοκληρώθηκε 8 Οκτωβρίου του 1820, οι αποφάσεις ήταν καθοριστικές (στην συνέχεια βέβαια το στρατηγικό σχέδιο του Ισμαηλίου άλλαξε).

Ο κάθε επαναστάτης ξεκίνησε από το Ισμαήλιο για να πραγματοποιήσει το έργο του, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος προκειμένου να προετοιμάσει την κάθοδο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Μάνη πήρε τον δρόμο και  έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, εκεί τέλη Νοεμβρίου σε συνενόηση με τον Παν Σέκερη αγοράζει καράβι  στο όνομα του εμπόρου Φιλικού Παλιαολόγου Λεμονή και μετά την αγορά αναχωρούν και ο Λεμονής μαζί με τον Δικαίο.

Τέλος 1820 το πλοίο των Φιλικών φτάνει στις Κυδωνίες της Μ Ασίας όπου και μένει κάποιες μέρες, είναι προφανές ότι ο Παπαφλέσσας θα είχε επαφές με Αιβαλιώτες φιλικούς, η πόλη που είχε περίπου 400 ( τετρακόσιους) Φιλικούς, και ίσως να προετοιμάστηκε και η Επανάσταση των Κυδωνιών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1821 με στρατιωτικό ηγέτη τον  Γεώργιο Σάλτα,  πιθανά να κανονίστηκε η γνωστή αποστολή πυρίτιδας κατά το ξεκίνημα της Επανάστασης στην Καλαμάτα.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από την Σμύρνη έφτασε
μπαρούτι φορτωμένο...


Στην συνέχεια ο Παπαφλέσσας πήγε στην Ύδρα και στις Σπέτσες πριν προσεγγίσει στις Πελοποννησιακές ακτές, δηλαδή πέρασε απ όλα τα μέρη από όπου στην συνέχεια εκδηλώθηκε η Επανάσταση.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 1770-1871 εκδόσεις ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...