Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ


Κατά την διάρκεια της Κατοχής το ΕΑΜ   (ΚΚΕ) πίστευε ότι :


Ο Ρούσβελτ ήταν ένας φιλελεύθερος, προοδευτικός, δημοκρατικός που ευνοούσε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ο Τσώρτσιλ πίστευαν ότι συνδεόταν η πολιτική του με την επαναφορά του Γεωργίου Β στην Ελλάδα και την δημιουργία ενός αδιάλλακτου αντιαριστερού καθεστώτος.

Σε αυτή την λογική στήριξαν την πολιτική του ΕΑΜ   (ΚΚΕ)  και κατά την κατοχή και μέχρι την Βάρκιζα.... αλλά αυτό πίστευαν η ΕΑΜική μάζα ακόμα και μέχρι πρόσφατα, παρά τα γεγονότα που μεσολάβησαν.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ (Franklin Delano Roosevelt).

Ας δούμε όμως τα στοιχεία και τα γεγονότα:

1.     Τον Αύγουστο του 1943 στο Κεμπέκ του Καναδά οι Ρούσβελτ και Κτσώρτσιλ έστειλαν μήνυμα στον Γεώργιο Β ότι θα επανέλθει επικεφαλής των απελευθερωτικών και συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

2.     15 Οκτωβρίου 1943 ο Αντονυ Ήντεν δηλώνει στον Τσουδερό "Ο βασιλεύς δεν πρέπει να επανέλθει στην Ελλάδα αν δεν γίνει δημοψήφισμα".

3.     22/11/1943 στο Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο στο Λονδίνο που προήδρευε ο Α Ήντεν αποφασίζουν ότι δεν θα επάνέλθει ο Γεώργιος Β αν δεν προηγηθεί δημοψήφισμα.

4.     2/12/1943 επιδίδεται δήλωση να την υπογράψει, που γράφει ότι δεν θα επανέλθει στην Ελλάδα χωρίς δημοψήφισμα.

5.     Ο Γεώργιος Β αρνείται να υπογράψει και καταφεύγει στον Ρούσβελτ που ήταν στο Κάιρο, ο Ρούσβελτ σπεύδει να συναντήσει τον Α Ήντεν και τον επιπλήτει τραχύτατα «γιατί θέλει να αφαιρέσει το στέμμα από τον πιστό τους σύμμαχο» .... ο Τσώρτσιλ σπεύδει μάταια να τον κατευνάσει.

6.     Το Νοέμβριο του 1943 οι Βρετανοί πραγματοποιούν επιχείρηση στο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ο Ρούσβελτ αρνείταν να τους δώσει την παραμικρή βοήθεια και η επιχείρηση καταλήγει σε ήττα. (φυσικά η άρνηση του  Ρούσβελτ είχε σχέσει με τον Γεώργιο Β).

7.     Φθινόπωρο 1944 οι Άγγλοι ετοιμάζουν εκστρατευτικό Σώμα για να απελευθερωθεί η Ελλάδα, ο Ρούσβελτ τον ενισχύει για να μη επικρατήσει ο ΕΛΑΣ άρα το ΚΚΕ.

8.     Ο Τσώρτσιλ βάζει το Γ Παπανδρέου να επιβάλει στον Γεώργιο Β να μη επιστρέψει πριν από δημοψήφισμα, απομονώνει τον Γεώργιο Β στο Λονδίνο χωρίς εξουσίες και κάνει τον διάδοχο Παύλο αντιβασιλιά, όταν ο Γεώργιο Β ζητά από τον Παύλο να παρευρεθεί στην απελευθέρωση σαν αντιβασιλιάς, τον καθαιρεί ο Τσώρτσιλ και κάνει αντιβασιλιά τον Γ Παπανδρέου.

9.     Μετά τα Δεκεμβριανά ο Τσώρτσιλ αποφασίζει να κάνει αντιβασιλιά τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, ο Γεώργιος Β γίνεται έξαλος διότι ο αρχιεπίσκοπος ήταν προσωπικός εχθρός του, ο Τσώρτιλ παράτην αντίδρασει ορίζει τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό αντιβασιλιά.

10.  Ο Γεώργιος Β αρνείται τον διορισμό του τον αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, και την 28/12/1944 σε μια συνάντηση μεταξύ Τσώρτσιλ και Γεωργίου συγκρούονται σφοδρά, ο Πιπινέλης αναφέρει ότι το προσωπικό των διπλανών γραφείων νόμιζαν ότι οι δύο άντρες είχαν πιαστεί στα χέρια και μπήκαν μέσα να τους χωρίσουν... τελικά ο Γεώργιος Β δέχεται αφού αποσπά δήλωση του Τσώρτσιλ για τις αρμοδιότητες του αντιβασιλέα με την υπόσχεση του ότι δεν θα την κοινοποιήσει, ο Γεώργιος Β την φέρνει στην δημοσιότητα και την εξηγεί ότι ο Δαμασκηνός πρέπει να τον ρωτά πριν λάβει αποφάσεις, ο Τσώρτσιλ στο Πολεμικό Συμβούλιο την 2/1/1945 λέει τον Γεώργιο Β « βασιλέα στερημένο από τιμή» και ανακοινώνει ότι ο αντιβασιλέας δεν είναι υποχρεωμένος ούτε καν να ενημερώνει τον Γεωργιο Β.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ουίστον Τσώρτσιλ επέβαλε σαν αντιβασιλέα τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό.


Αυτά είναι τα γεγονότα, μετά την Βάρκιζα συνέβησαν δύο συμαντικά γεγονότα:

Α. 12/4/1945 ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ (Franklin Delano Roosevelt) πέθανε από εγκεφαλική συμφώρηση ξαφνικά , στην θέση του ορκίστηκε ο αντιπρόεδρος Χάρρυ Τρούμαν.

Β. Στις εκλογές της 26ής Ιουλίου 1945 ο Ουίστον Τσώρτσιλ ηττήθηκε, το εργατικό κόμμα κέρδισε 390 έδρες επί 640 και οι συντηριτικοί 195 έδρες (26 υπουργοί του μεταξύ αυτών 5 οι σπουδαιότεροι δεν εκλέχτηκαν).

 

Η αριστερά πίστεψε ότι ο Χάρρυ Τρούμαν θα ακολουθούσε αυτό που φαντασιωνόντουσαν για τον Φραγκλίνο Ντελάνο Ρούζβελτ σε σχέση με την Ελλάδα, δηλαδή προσδοκούσαν ευνοική για αυτούς πολιτική από τον Χάρρυ Τρούμαν.

Και από τους εργατικούς της Αγγλίας μεταβολή της πολιτικής Τσώρτσιλ και προσδοκίες από πλήρη αποχώρηση των αγγλικών στρατευμάτων, αβασίλευτη δημοκρατία και ελευθερία δράσης της αριστεράς.

Δηλαδή με δύο λόγια είχαν την αυταπάτη και την ανωριμότητα ότι αυτό που γινόταν στην Ελλάδα ήταν πολιτική προσώπων.

Δεν κατάλαβαν ποτέ ότι ο βασικός εχθρός του Γεωργίου Β ήταν ο Τσώρτισλ και ο κύριος φίλος του ο  Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ... ο Τσώρτισλ ήθελε αγγλική επιρροή στην Ελλάδα και η επάνοδος του Γεωργίου Β δεν τον ενδιέφερε και ήταν πρόθυμος να τον θυσιάσει όπως και τον θυσίασε.

Ο δε Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ ήθελε να υποκαταστήσει την Αγγλία σε επιρροή στην Ελλάδα και το όχημα ήταν η υποστήριξη του Γεωργίου Β (πράγμα που έγινε τον Φεβρουάριο του 1947).



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ηγεσία της αριστεράς από γκάφα σε γκάφα οδηγήθηκε στην Βάρκιζα.

Οι ανεδαφικες προσεγκίσεις της αριστεράς έπιασαν ταβάνι επιπολαιότητας σε όλους τους σχεδιασμούς και τις αναλύσεις τους.

Ο Τρούμαν είναι αυτός που θα βοηθήσει στην συντρινεί τους με το «δόγμα Τρούμαν», πράγμα που θα έκανε αν ζούσε και ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ, ο βασιλιάς επανήλθε στην Ελλάδα 15 μήνες μετά την πτώση του Τσώρτσιλ. Οι εργατικοί δια του υπουργού εξωτερικών δήλωνετην 24/7/1945: « Η επέμβαση του βρετανικού στρατού στην Αθήνα κατά τα Δεκεμβριανά εγκρίθηκαν από τον αγγλικό πολιτικό κόσμο. Κατά την γνώμη μου, στην Ελλάδα αμέσως μετά την απελευθέρωση χρειαζόταν στρατιωτική κυβέρνηση». Και στις  27/7/1945 είπε: «Η εξωτερική πολιτική της προκάτοχης κυβέρνησης θα διατηρηθεί».

Δηλαδή η ηγεσία της αριστεράς είχε μαύρα μεσάνυχτα στο τι συνέβαινε και αδυνατούσε να παρακολουθήσει στοιχειωδώς τις εξελίξεις.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β του Παν Πιπινέλη.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σ Ν Γρηγοριάδη εκδόσεις Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...