Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ Γ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ



 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Γ Καφαντάρης ( 1873-1946) Βενιζελικός αρχηγός του Κόμματος των Προοδευτικών Φιλελευθερων. Κατά την περίοδο της 4ης Αυγούστου εξορίστηκε στη Ζάκυνθο.

Ο μαχητικότερος πολιτικός αρχηγός Γ Καφαντάρης είχε την πιό άτω άποψη για την 28η Οκτωβρίου κια την Αντίσταση κατά την Κατοχή, μετά την είσοδο των Γερμανών στην  Αθήνα:

 

«.... ότι η εσφαλμένη πολιτική του Ιωάννου Μεταξά ωδήγησεν εις την πολεμικήν εμπλοκήν της Ελλάδος. Το είπεν εις εμέ τον ίδιον και είμαι βέβαιος, ότι θα το είχαν ακούσει από τα χείλη του και άλλοι.

Ο Καφαντάρης υποστήριζεν, ότι η 28η Οκτωβρίου, θα ήτο ίσως δυνατόν να είχε, δια καλυτέρων χειρισμών αποτραπή, και ότι η επίθεσις του Χίτλερ την 6ην Απριλίου 1941 θαήτο οπωσδήποτε δυνατόν να είχε προληφθή.... Φυσικά δεν ήτο διόλου γερμανόφιλος, και ομιλούσε ως γνήσιος Έλλην πατριώτης.

Αλλά εθεώει και αυτήν την <σώφρονα> (μέχρι της 28ης Οκτωβρίου έναντι Γερμανίας και Ιταλίας, μέχρι δε του Μαρτίου 1941 έναντι της Γερμανίας) πολιτική του Ιωάννου Μεταξά και των διαδόχων του ως υπερβολικά απερίσκεπτον!».

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Τα χρονικά του Μεγάλου Πολέμου του Π Κανελλόπουλου

Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974 του Σ Ν Γρηγοριάδη εκδόσεις Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...