Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ



Δεκαετίες τώρα όσοι προσδιορίζονται σαν «προοδευτικοί» υποστηρίζουν ότι το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 δεν το είπε ο Ι Μεταξάς αλλά ο ελληνικός λαός! Ο λαός λοιπόν πήρε τα όπλα για να υπερασπιστεί την πατρίδα, αλλά το πάνε ακόμα μακρύτερα, και να διώξει την «φασιστική» κυβέρνηση του Ι Μεταξά... ο Βασιλιάς και ο Ι Μεταξάς «σύρθηκαν»χωρίς την θέλησή τους από τον «δημοκρατικό λαό»στον πατριωτικό πόλεμο!


 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.  
 
Κατά την διάρκεια της δικτατορία ςτης 4ης Αυγούστου, ένας που εξορίστηκε και κυνηγήθηκε ήταν ο Παν Κανελόπουλος  ένας εξαίρετος άνθρωπος με το άγρυπνο και άδολο πνεύμα, χαλκέντερος μελετητής και συγγραφεύς, ιστορικός με συναισθηματική μέθεξη του ευρωπαϊκού πνεύματος και της αρχαίας Ελλάδος και του Βυζαντινού Ελληνισμού, αλλά και τολμηρός φιλοσοφικός στοχαστής για ύψιστα θέματα μεταφυσικής, ο οποίος είχε και ήθος εξαίρετο.

Ο Π Κανελλόπουλος αντιμετώπισε με ανένδοτο φρόνημα την από 1936 δικτατορία του Ι Μεταξά και παρέμεινε πολιτικός εξόριστος έως την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, οπότε κατατάχθηκε στρατιώτης εθελοντής και βρέθηκε στο μέτωπο της Βορείου Ηπείρου.

Ο άνθρωπος αυτός ο δεδηλωμένος εχθρός του Ι Μεταξά είπε για το ΟΧΙ:

«Πρέπει να είμεθα, χωρίς άλλο, ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ εις τον Ιωάννη Μεταξά, διότι είπε, ολομόναχος, εις το σκοτάδι της νυκτός, το μέγα ΟΧΙ. Λέγουν όσοι αντικρίζουν με εμπάθεια και αυτά τα ανάγλυφα γεγονότα της ιστορίας, ότι το ΟΧΙ δεν το είπεν ο Μεταξάς. Ότι το είπεν ο Ελληνικός Λαός. Ναι, το είπεν ο Ελληνικός Λαός, αλλά αφού το είχε ειπή ο Μεταξάς. Ο ατυχής και συμπαθής Emanuelle Grazzi, εκτελών εντολήν που δεν του άρεσε καθόλου, εξύπνησε, την 3ην πρωινήν, τον Μεταξά και όχι τον Ελληνικόν Λαόν. Εάν έλεγεν ο Μεταξάς ΝΑΙ, πώς θα έλεγεν ΟΧΙ ο Ελληνικός Λαός, που θα εξυπνούσε αργότερα; Θα το έλεγε βέβαια μέσα του και θα το εξεδήλωνε και έμπρακτα, όταν θα οργάνωνε μυστικά την αντίστασή του, αλλά η Αλβανική Εποποιία δεν θα εγράφετο ποτέ. Ας είμεθα, λοιπόν, τίμιοι απέναντι της ιστορίας. Το μέγα ΟΧΙ είναι πράξις του Ιωάννου Μεταξά».





 
 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γ. Σεφέρης με τον Γ. Θεοτοκά, Ιανουάριος 1941.

Ο ίδιος ο Σεφέρης (που ποιός μπορεί να αμφισβητήσει το δημοκρατικό του φρόνημα) λέει:

 

«Τις μέρες που άρχισε ο πόλεμος και στα σύνορά μας, συλλογιζόμουνα συχνά τις φάσεις και τις μεταπτώσεις της μοίρας ενός ανθρώπου ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ το ΟΧΙ, στις 3 το πρωί, στον πρεσβευτή της Ιταλίας. ... Το ΟΧΙ ήταν, μαζί με άλλα, η αντίδραση του ψυχόρμητου Μεταξά στην προσωπική προσβολή και την απιστία που του είχε κάνει η τροφός του Γερμανία».

 

Ποιά ήταν όμως η στάση των «προοδευτικών» πριν συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του ΟΧΙ που είπε ο Ι Μεταξάς;

Ο Πλαστήρας έγραψε προς τον Π. Μεταξά, Έλληνα Πρέσβη στην Γαλλική Κυβέρνηση του Βισύ, επιστολή, στις 16-7-1941 (όταν η Ελλάδα βρισκόταν τότε υπό Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική κατοχή): Σ' εκείνη την επιστολή ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το σεσηπός καθεστώς τής 4ης Αυγούστου, όχι μόνον ετόλμησε να κηρύξη τον πόλεμον εναντίον δύο πανισχύρων Αυτοκρατοριών, εν ώρα παντελούς αδυναμίας τής Αγγλίας, και κατέστρεψε το Έθνος(!!!), αλλά και κατεβλήθησαν προσπάθειαι να ματαιωθούν διαπραγματεύσεις μου μέσω Γερμανίας, προς διευθέτησιν της Ιταλοελληνικής διενέξεως».

Ο δε Γεώργιος Παπανδρέου, ο γνωστός "Γέρος της Δημοκρατίας", κατά την διάρκεια του πολέμου γυρνούσε από δω κι από κει και έλεγε πως «οι Γερμανοί δεν θα μας πειράξουν».

Ο Ν Ζαχαριάδης υποστήριξε (26-11-1940) ότι: «Ενάντια στην θέληση του λαού ο Μεταξάς έκανε και κάνει τον πόλεμο ενάντια στην Ιταλία σαν μια επιχείρηση αντιλαική – φασιστική – ιμπεριαλιστική».

Αλλά ξαθ στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ  (28-12-1942) και την ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ (Ιούλιος 1942) αναφέρεται: «Ο Μεταξάς από την πρώτη στιγμή έκαμε πόλεμο φασιστικό, κατακτητικό πόλεμο».





Τον Μάρτιο του 1941 ο Έλληνας αντιπρόσωπος της ψυχορραγούσης ΚτΕ Αθανάσιος Αγνίδης είπε σε Ιταλό συνάδελφό του: «Οι συμπατριώτες μου είναι ανυποχώρητοι και αδιάλλακτοι σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ανεξαρτησία και την τιμή της χώρας. Ίσως... εξαφανισθούμε σαν έθνος, όπως φαίνεται να υπονοείτε. Θα ήταν προτιμότερο για τους Έλληνες που θα απομείνουν να γνωρίζουν ότι διέσωσεν ακεραία την τιμήν τους και ότι η νεότερη Ελλάς δικαίωσε τις αρχαίες καταβολές της και τον λόγο υπάρξεώς της, παρά να ζουν ατιμασμένοι και καταφρονεμένοι. Τίποτε πραγματικά δεν έχει χαθεί και το παράδειγμά μας θα είναι χρήσιμο  στον κόσμο, επειδή θα εμπνέει τους ανθρώπους να κάνουν το χρέος τους, ανεξάρτητα από τις συνέπειες».


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 40 του Ι Σ Κολιόπουλου εκδόσεις ΒΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

«Φήμη Απόντων» του Ακαδημαικού K. I. Δεσποτόπουλου.

Τα Χρόνια του Μεγάλου Πολέμου, Αθήνα 1964, του  Π. Κανελλόπουλου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ βιβλιογραφία του Κ Α Πλεύρη εκδόσεις ΗΛΕΚΤΡΟΝ.

 Χειρόγραφο, Σεπ. '41, Ίκαρος 1972, του Γ. Σεφέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...