Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ



 
Μια σημαντική ομάδα κομμουνιστών της Ακροναυπλίας,  περίπου 200, είχαν αποσπαστεί στην Πύλο. Μετά την κατάρευση του μετώπου και την κάθοδο των Γερμανών προς νότο η ομάδα αυτή αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην Ακροναυπλία.  Το Πάσχα του 1941 έγινε αυτή  η μεταφορά.
 
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Νίκος Ζαχαριάδης (άκρη δεξιά) έπειτα από τη λήξη της πρώτης απεργίας πείνας. Από αριστερά: τοπικός αξιωματούχος, ο Ζήσης Ζωγράφος, η πρόεδρος του σοβιέτ της περιοχής και ο Βασίλης Ζάχος. Ο  Ζήσης Ζωγράφος ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΚΚΕ.

Ο αρτεργάτης κρατούμενος Βαγγέλης Ντάβας έγραψε στο ημερολόγιό του:

«Το σωστό είναι ότι δώθηκε η ευκαιρία για δραπέτευση σε μια ομάδα περίπου 35 με 40. Ήμουν και εγώ σ αυτήν ήταν η τελευτεύα ομάδα που έφυγε από την Πύλο. Επικεφαλής ήταν ο Ζήσης Ζωγράφος  Στον δρόμο πριν την Καλαμάτα χάλασε το αυτοκίνητο και έγειρε λίγο σε ένα βαθύ χαντάκι.



Η περιοχή ήταν χωραφιές, λίγο δασωμένη και ακατοίκητη. Ο οδηγός είπε ότι θα αργήσει 2-3 ώρες και πήγε για ανταλλακτικά.

Ήμασταν λυτοι και ελεύθεροι. Οι χωροφύλακες το έριξαν στον ύπνο στο γρασίδι. Τα όπλα τους τα είχαν αφήσει μέσα στο αυτοκίνητο.
 

Ζητήσαμε από τον Ζωγράφο, εγώ και ο Φουρκιώτης, να φύγουμε όλοι. Δεν το επέτρεψε, στην επιμονή του Φουρκιώτη έβαλε ζήτημα πειθαρχίας, και ματαιώθηκε η απόδραση.

Στην Καλαμάτα βρήκαμε και τους άλλους.Το πρωί μας φόρτωσαν στο τραίνο για το Ναύπλιο. Είμασταν δεμένοι δύο – δύο μαζί. Εγώ ήμουν δεμένος με τον Γεδεών Λουλέ και τις χειροπέδες μας τις αφαίρεσαν στο Ναύπλιο.

Τα περί ευκαιρίας για απόδραση στον Αχλαδόκαμπο και λοιπά είναι παραμύθια».

 

Είναι προφανές ότι ο επικεφαλής Ζήσης Ζωγράφος  δεν τόλμησε να πάρει πρωτοβουλία διότι απλά δεν είχε εντολή από τα ανώτερα κομματικά όργανα να επιχειρηθεί απόδραση....

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΙ ΑΣΤΡΑΨΕ ΦΩΣ Η ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ του Βασίλη Γ. Μπαρτζιώτα εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...