Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΟΥ ΔΣΕ


Μετά την ολοκληρωτική συντριβή (Αύγουστος 1949) στον Γράμμο του ΔΣΕ. Μερικές χιλιάδες μαχητών του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ΔΣΕ) καταφεύγουν σε κράτη φιλικά προς αυτούς. Την ΕΣΣΔ και κράτη φορυφόρους της Σοβιετικής Ένωσης, εκεί δημιουργήθηκαν τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες

Η ΑΕΚ Μπελογιάννης.

Ο ΔΣΕ σε ρόλο «εθνικής Ελλάδας» ή ομάδα του Ν Ζαχαριάδη.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της 3ης Πολιτείας.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ενδεκάδα του ΚΚΕ στην Πολωνία με το «εθνόσημο» στην μπλούζα, που δημιουργήθηκε στο Ζγκόρτζελετς το 1950 με εντολή Ζαχαριάδη. (Φωτογραφία δημοσιευθείσα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Η ποδοσφαιρική ομάδα ΔΣΕ σχεδιάσηκε να παίξει ρόλο «εθνικής Ελλάδας», ο σχεδιασμός ήταν γελοίος και φυσικά κωμική ήταν και η αρχή και το τέλος αυτής της ομάδας.

Η κομματική ηγεσία αποφάσισε να συγκροτήσει με «έδρα» την πόλη Ζγκόρτζελετς της Πολωνίας, όπου έδρευε η περίφημη κομματική σχολή, στην οποία εκπαιδεύονταν στελέχη, όπως ο Νίκος Μπελογιάννης κ.ά, την ομάδα του Ν Ζαχαριάδη.

Μια μέρα ο Ν Ζαχαριάδης και ο Βλαντάς καλούν στο γραφείο τους τον Γιάννη Συμεωνίδη, γνωστό ως «Καπετάν Ταρζάν», πρώην διοικητή της 24ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ με έδρα το Καϊμακτσαλάν, και τον Μιχάλη Τζιβελέκη, που είχαν μια ιδέα από ποδόσφαιρο και τους ανακοίνωσαν πως πρέπει να βρουν παίκτες και να φτιάξουν ομάδα με την επωνυμία ΔΣΕ.

Ο Συμεωνίδης, ξεκίνησε να ψάχνει, ανάμεσα σε υποσιτισμένους τραυματισμένους και εξαντλημένους, νέους που να έχουν κάποια ιδέα από ποδόσφαιρο, για να υλοποιήσουν την κομματική απόφαση. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, ο τερματοφύλακας, είχε μόνο ένα χέρι. Το άλλο το είχε χάσει στις μάχες. Κάποια στιγμή κατάφερε να βρει μια εντεκάδα, προτού προλάβουν να κάνουν κάποιες προπονήσεις, ο Βλαντάς τους ανακοίνωσε  ότι το κόμμα έκλεισε ήδη αγώνα με πολωνική ομάδα, στο πλαίσιο της περιφρούρησης δεν τους έδωσε κανένα άλλο στοιχεία, απλά  τους ενημέρωσε, ότι οι στολές με το «εθνόσημο» ΔΣΕ και τα παπούτσια ήταν ήδη έτοιμα.

Την κωμική αυτή κατάσταση μας πριγράφει ο Γιάννης Συμεωνίδης :

«Μια Κυριακή και ενώ δεν είχαμε προλάβει να κάνουμε παρά πέντε έξι προπονήσεις, έφτασαν λεωφορεία και φορτηγά για να μεταφέρουν την ομάδα και Ελληνες φιλάθλους. Εγινε με εντολή Βλαντά μεγάλη κινητοποίηση στους πολιτικούς πρόσφυγες. Ξεκινήσαμε για το “μεγάλο παιγνίδι”, όπως μας έλεγαν, τραγουδώντας αντάρτικα τραγούδια. Δεν γνωρίζαμε όμως ούτε σε ποια πόλη πηγαίναμε ούτε με ποια ομάδα θα παίζαμε. Ηταν κομματικό μυστικό».

 Και συνεχίζει: «Πριν μπούμε στον αγωνιστικό χώρο, είδαμε τους παίκτες της πολωνικής ομάδας να προθερμαίνονται και να ανταλλάσσουν πάσες. Η μπάλα κυκλοφορούσε με ακρίβεια, από πόδι σε πόδι, λες και κολλούσε. Μείναμε άναυδοι. Νιώθαμε ότι ήμασταν τσίρκο απέναντί τους. Στην εξέδρα οι δικοί μας φίλαθλοι, όλοι ντυμένοι με καινούργια κοστούμια, κατέλαβαν προκαθορισμένες (σ.σ.: από το κόμμα) θέσεις στις κερκίδες κουνώντας κάπου κάπου καμιά ελληνική σημαία. Το γήπεδο κατάμεστο, πρέπει να είχαν συγκεντρωθεί 20.000 με 25.000 άνθρωποι. Τα χάσαμε βλέποντας τόσο κόσμο.

 

Αρχίζει ο αγώνας και μέσα στα πρώτα λεπτά η επίθεσή μας βάζει γκολ. Αυτό ήταν, μας περιλαβαίνουν και μας βάζουν μέχρι να τελειώσει το ημίχρονο τέσσερα με πέντε γκολ. Εμείς στην αρχή τρέχαμε. Μετά από μισή περίπου ώρα παιχνιδιού “κοπήκαμε” τελείως. Τα πόδια μας δεν μας άκουγαν. Επιτέλους τέλειωσε το ημίχρονο και πήγαμε στα αποδυτήρια. Εκεί κατέβηκε ο Βλαντάς, μας μάζεψε γρήγορα γρήγορα, ανεβήκαμε σε φορτηγά και φύγαμε σαν τους κλέφτες. Ξεχάσαμε και το πελώριο καλάθι με τα ωραία λουλούδια που μας είχε δώσει η αντίπαλη ομάδα. Οι Πολωνοί φίλαθλοι περίμεναν μάταια να δουν το δεύτερο ημίχρονο. Οπως μάθαμε αργότερα, η πόλη που παίζαμε ήταν το Λουμπάν και η ομάδα Α΄ κατηγορίας».

Αυτή ήταν η αρχή η δταδιοδρομία και το τέλος της «εθνικής ομάδας» της «μελλοντικής σοσιαλιστικής Ελλάδας» και καταλήγει ο «Καπετάν Ταρζάν»: «Κανείς δεν μας εξήγησε γιατί μας πήραν από το γήπεδο και φύγαμε. Προφανώς ήταν απόφαση του Ζαχαριάδη, που ήταν στην εξέδρα».

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Ποδοσφαιρική ομάδα "ΑΕΚ- Νίκος Μπελογιάννης" στην Ουγγαρία.



Η ποδοσφαιρική ομάδα ΑΕΚ Μπελογιάννης που βέβαια είχε έδρα το χωριό : «Μπελογιάννης», οι Ούγγροι το λένε : «Beloiannisz» ή «Görögfalva» που σημαίνει το χωριό των Ελλήνων, το οποίο διαθέτει και ομάδα, την ΑΕΚ Beloiannisz.

Τώρα ποια ήταν η πορεία αυτής της ομάδας; Είναι πολύ λίγα γνωστά.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της 3ης Πολιτείας σχηματίσθηκε το 1950 στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ. Η ομάδα αποτελούνταν από αντάρτες του ΔΣΕ.

Η ομάδα κράτησε ερασιτεχνικό χαρακτήρα και έδωσε αρκετά φιλικά ματς με ανάλογες ερασιτεχνικές ομάδας της ΕΣΣΔ.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής από γονείς  πολιτικούς πρόσφυγες υπήρξε ξεχωριστή ποδοσφαιρική μορφή, ξεκίνησε από την Ντιναμό Τασκένδης, μετά πήγε στην Παχτακόρ και το 1975 ήρθε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η ποδοσφαιρική ομάδα της 3ης Πολιτείας.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Οδοιπορικό ενός αγωνιστή του ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ ΓΙΑΝΝΗ (ΤΑΡΖΑΝ) εκδόσεις Επίκεντρο

ΝΕΑ 16 Μαρτίου 2018

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22.08.2014 

hatsofuves.blog.nepsport.hu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...