Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΠΛΟΥ


 

Στο μεθοριακό επεισόδιο της 19ης Δεκεμβρίου 1986 και ώρα 11:00 π.μ. , στην συνοριακή περιοχή του χωριού Πέπλος στο νομό Έβρου. Στο σημείο της εμπλοκής, τα σύνορα των δύο χωρών προσδιορίζονται από την παλαιά κοίτη του ποταμού Έβρου, ο οποίος λόγω γεωλογικών μεταβολών, έχει κινηθεί ανατολικότερα, δημιουργώντας ένα μικρό τουρκικό προγεφύρωμα στη δυτική όχθη του ποταμού. Στη αποξηραμένη αυτή κοίτη βρέθηκαν το ηλιόλουστο πρωινό της 19ης Δεκεμβρίου, περίπου στις 11.00, μια τριμελής ελληνική περίπολος, απέναντι με μια διμελή τουρκική. Εξοικειωμένοι οι άνδρες των δύο περιπόλων στην οπτική επαφή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ανταλλαγή χαιρετισμών και τσιγάρων, σταμάτησαν να ξεκουραστούν εκατέρωθεν της κοίτης.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το φυλάκιο με την σχετική ονομασία προς τιμή του πεσόντος στρατιώτου.

Ο Έλληνας στρατιώτης Καραγώγος Ζήσης, άοπλος κινήθηκε προς την πλευρά των δύο Τούρκων συναδέλφων του, την ώρα που μιλούσε με τους Τούρκους στρατιώτες, από τουρκική έφοδο που κατέφθασε στο σημείο, δέχθηκε αναίτια και ανεξήγητα μέχρι σήμερα ριπή τυφεκίου από τον ένα εξ αυτών.

Αιφνιδιασμένοι οι άλλοι δύο Έλληνες συνάδελφοι άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με αποτέλεσμα μια χαμηλής έντασης ανταλλαγή πυροβολισμών να διεξάγεται για μισή περίπου ώρα πάνω από το κορμί του βαρύτατα τραυματισμένου και αιμορραγούντος Καραγώγου.

Η τυχαία διέλευση του Έλληνα αγροφύλακα Ζαπάτα υπήρξε σημαντική για τους δύο Έλληνες στρατιώτες και σε λίγο ο αγροφύλακας άρχισε να πυροβολεί προς τους Τούρκους και ενημέρωσε το παρακείμενο ελληνικό φυλάκιο.

Σύντομα ενισχύσεις από το Φυλάκιο και το Τάγμα Προκαλύψεως έφθασαν στο τόπο του επεισοδίου, παράλληλα με την άφιξη και μιας τουρκικής ομάδος.

Η τελευταία αναγκάστηκε εσπευσμένα να υποχωρήσει μαζί και με τα δύο μέλη της τουρκικής περιπόλου δεχόμενη τα πυρά των υπέρτερων ελληνικών δυνάμεων.

Ο βαρύτατα τραυματισμένος Καραγώγος διακομίστηκε στο ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης όπου και εξέπνευσε έχοντας δεχθεί 5 σφαίρες στο κορμί του,

Απώλειες είχαν και οι Τούρκοι από τους οποίους σκοτώθηκαν τέσσερις, εκ των οποίων ο ένας ανθυπολοχαγός, ενώ αρκετοί τραυματίες υπήρξαν και από τις δύο πλευρές. 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Έλληνας στρατιώτης Καραγώγος Ζήσης.

Έγινε κινητοποίηση των δυνάμεων των δύο κρατών στη συνοριακή γραμμή, ακόμη και αρμάτων μάχης. Μια ελληνική δύναμη παρέμεινε στο σημείο της σύγκρουσης.

Το επεισόδιο έληξε όταν σε επικοινωνία τους οι δύο νομάρχες της αντίστοιχης για κάθε χώρα περιοχής του Έβρου συμφώνησαν κατάπαυση πυρός και απόσυρση των δυνάμεων από τη γραμμή αντιπαράθεσης, όπως λίγο αργότερα συμφώνησε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας με τον Τούρκο ομόλογό του. πρωθυπουργός της χώρας την επίμαχη περίοδο ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος και Στρατηγός ο Κυριάκος Σπυριούνης.

Στη μνήμη του Έλληνα στρατιώτη Ζήση Καραγώγου  που έχασε τη ζωή του από τουρκικά πυρά ο Ελληνικός Στρατός έδωσε το όνομά του σε φυλάκιο στην περιοχή, ενώ κτίσθηκε και μνημείο με εικονοστάσιο.    
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Παρατηρητήριο με το όνομα του νεκρού στρατιώτη και εικονοστάσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...