Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Η ομάδα Μεραρχιών του στρατηγού Τρικούπη προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την ομάδα Μεραρχιών του Φράγκου και να συμπτυχθεί στο Τουλού Μπουνάρ, δίνει απεγνωσμένες μάχες στο Αλί Βεράν  17/8/1922 .




Ο Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Τσάκαλος διοικητής του 2ου ΣΠ ενήργησε αντεπίθεση με τις εφεδρείες του...

«...Ο Τσάκαλος βρίσκεται 200 μ μόνο πίσω από την πρώτη γραμμή. Έχει τη σημαία και μια χούφτα γενναίων – είναι οι εφεδρείες του. Η γαλανόλευκη ξεδιπλώνεται και πάλι και με το περίστροφο στο χέρι ο Τσάκαλος ορμά.

Γύρω όλοι είναι πεσμένοισμένοι στη γη. Το τούρκικο  πυροβολικό βάλει με ρυθμό... πολυβόλων. Το καυτό σίδερο έχει ανασκάψει την κοιλάδα. Οι οβίδες του είναι εγκαιροφλεγείς.  Αλλά ο Τσάκαλος προχωρεί.

Οι  άνδρες του αναθαρεύουν  και απωθούν τους Τούρκους.  Η νίκη έχει σιμώσει. Και την στιγμή εκείνη η ζηλόφθονη μοίρα παίρνει τον Τσάκαλο.

Μια εγκαιροφλεγής οβίδα τσακίζει τα πόδια του – τα κόβει σύρριζα από τον κορμό. Ο Τσάκαλος πέφτει και στο γκρέμισμά του αντήχησε η καταραμένη κοιλάδα.

Με τα χέρια του προσπαθεί να κρατήσει το αίμα, τη ζωή,που του φεύγει. Ζητεί να τον στήσουν σ ένα μικρό βράχο. Θέλει να παρακολουθεί τους άνδρες του. Κι όταν τους βλέπει να προχωρούν, το πρόσωπό του φωτίζει ένα πονεμένο χαμόγελο. Αλλ ο θάνατος σκοτεινιάζει γρήγορα το βλέμμα του κι αγωνιά: <Πως πάμε; Πέστε μου, πως πάμε;>  <Νικήσαμε... οι Τούρκοι φεύγουν>, του λένε, θέλοντας να γλυκάνουν τις τελευταίες στιγμές του».

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ του Γ Καψή εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Μ ΑΣΙΑΣ εκδόσεις Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...