Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΩΝ


Ας μη εξετάσουμε πως ξεκίνησαν, ούτ αν μπορούσαμε να αποφύγουμε την σύγκρουση.

Έγιναν τα Δεκεμβριανά το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ πολέμησαν με πάθος, με αδιαλαξία αντιμετώπισαν μέρι την τελευταία στιγμή η ηγεσία του ΚΚΕ την όλη  υπόθεση, την αδιαλαξία αυτή την πέρασαν κια στον κόσμο τους. Για να καταλάβει κανείς σε ποίο σημείο έφτασε η αδιαλαξία στις 26/12/1944 ο Σιάντος στην σύσκεψη πολιτικών ηγετών ζήτησε τα μισά υπουργεία για να συμμετάσχει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ  στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αντάρτες του ΕΛΑΣ κλαίνε κατά την ημέρα παράδοσης του οπλισμού τους.

 
Σαρανταπέντε ημέρες αργότερα υπόγραφαν την συμφωνία της Βάρκιζας, αυτό όμως που προκαλεί δέος είναι η δήλωσή του στον Ριζοσπάστη στις 15-2-1945, ενώ ακόμα το αίμα των μαχητών που οδήγησαν στην σύγκρουση άχνιζε ακόμα στους δρόμους της Αθήνας, τα δε ερείπια από τους Αγγλικούς βομβαρδισμούς ήταν ορατά σε κάθε βήμα.

Δημοσίευσε λοιπόν στον Ριζοσπάστη την 15-2-1945

«Τα βρετανικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ελλάδα για στρατιωτικούς λόγους. Τη σύγκρουση των Άγγλων και των δυνάμεων του ΕΛΑΣ τη θεωρούμε ως ατυχή σύγκρουση που πέρασε και θα ξεχαστεί.

Μα αν οι σύμμαχοι απεφάσισαν να διατηρήσουν εδώ αγγλικό στρατό, εμείς λέμε ότι αυτό είναι το συμφέρον και της Ελλάδας».

 

Τι να σχολιάσεις....

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15-2-1945

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...