Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Η ΚΟΛΩΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ


 

 


 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αφίσα του ΕΑΜ που δείχνει πως έβλεπαν τον Αγγλικό στρατό κατά τα Δεκεμβριανά, μετά την καταστολή του κινήματος τον αγγλικό στρατό τον έβλεπαν έτσι:  «....Μα αν οι σύμμαχοι απεφάσισαν να διατηρήσουν εδώ αγγλικό στρατό, εμείς λέμε ότι αυτό είναι το συμφέρον και της Ελλάδας....».

Στις 26 Δεκεμβρίου 1944 στο ξενοδοχείο ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ στην συνάντηση που έγινε για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Αθήνα, ο Σιάντος, αδιάλλακτος και προκλητικός, τορπιλλίζει τη σύσκεψη των πολιτικών ηγετών ζητώντας τα μισά υπουργεία για να μετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

Οι όροι «Μάχη της Αθήνας» και «Ο Μεγάλος Δεκέμβρης» χρησιμοποιήθηκαν από την ΕΑΜική πλευρά για να υποδηλώσουν πόσο σημαντικές ήταν 33 ημέρες του Δεκεμβριανού κινήματος. Ακόμα και ο Μ Λουντέμης έχει γράψει  βιβλίο για τον « Μεγάλο Δεκέμβρη»   Ο όρος «Δεκεμβριανά» ανήκει στους αντιπάλους του ΕΑΜ αυτός ο όρος όμως επεβλήθηκε.

 

Σαράντα πέντε μέρες μετά την συνάντηση στο ξενοδοχείο «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ», ο ίδιος ο Σιάντος, με βοηθό τον Παρτσαλίδη, υπογράφει την συμφωνία της Βάρκιζας.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μία από τις αφίσες του ΕΑΜ με Welcomew-you μόλις έφτασαν οι Άγγλοι. .



Στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15-2-45 σε σχετικό άρθρο γράφει:

 

«....Τα βρεταννικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ελλάδα για στρατιωτικούς λόγους. Τη σύγκρουση των Άγγλων και των δυνάμεων του ΕΛΑΣ τη θεωρούμε ως άτυχη σύγκρουση που πέρασε και θα ξεχαστεί. Μα αν οι σύμμαχοι απεφάσισαν να διατηρήσουν εδώ αγγλικό στρατό, εμείς λέμε ότι αυτό είναι το συμφέρον και της Ελλάδας....».

 


 

Πραγματικά πρόκειται για θεαματική κωλοτούμπα και θα ήταν κωμικό το ζήτημα αν δεν είχε μεσολαβήσι ένα όργιο σφαγών και καταστροφών για να συνειδητοποιήσει ο ηγέτης του ΚΚΕ ότι «...Τα βρεταννικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ελλάδα... είναι για το συμφέρον και της Ελλάδας....».

Τα Δεκεμβριανά διεξήχθησαν  όταν το Γ΄ Ράιχ είχε εξαπολύσει στις Αρδένες την μεγάλη κλίμακας επίθεση του, η μάχη των Αρδενών έγινε μεταξύ 16 Δεκεμβρίου 1944 και 25 Ιανουαρίου 1945.

Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός υπολόγισε σε 65.000 τους αμάχους που φονεύθηκαν. Την απαράδεκτη βία και αιματοχυσία παραδέχθηκαν με υπόμνημα προς τον Αντιβασιλέα και Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό ορισμένα στελέχη του ΚΚΕ και των συνεργαζομένων αριστερών δυνάμεων.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον Ριζοσπάστη της 5-4-1945, με τις υπογραφές των Σιάντου, Ζεύγου, Πορφυρογένη, Σβώλου, Αγγελόπουλου, Ασκούτση, Μάντακα κ.α. και λέει μεταξύ άλλων: «Έγινε ένα κίνημα που όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν έπρεπε να γίνει και έπρεπε να είχε αποφευχθεί. .... Και δυστυχώς κατά το κίνημα αυτό έγιναν όσα έγιναν εναντίον αμάχων και αθώων...».

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αφίσα του ΕΑΜ που καλεί τον λαό να πολεμήσει τους Άγγλους.


 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15-2-45, 5-4-1945

«Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι…» του Τάκη Λαζαρίδη εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ

«Φωτιά και Τσεκούρι- Ελλάς 1946-49 και τα προηγηθέντα» Ευ. Αβέρωφ-Τοσίτσα, ΕΣΤΙΑ

C.M. Woodhouse: Apple of Discord, London 1948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...