Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΛ ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ Μ ΤΥΡΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ



 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ελευθέριος Σταυρίδης ΓΓ του ΚΚΕ κατά την περίοδο 1924-1926 (δεξιά με το παπιγιόν).




Από την φυλακή ο Νίκος Ζαχαριάδης (ΝΖ) έστειλε 3 επιστολές. Συγκεκριμένα:

-           ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Προς τον Ελληνικό λαό στις 31/10/1940

-           Το ανοικτό γράμμα προς τον Πρωθυπουργόν Μεταξάν στις 26/11/1940

-           ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΚΝΕ στις 15/1/1941

Τώρα η Α  επιστολή είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες δύο γι αυτό και το καθεστός της 4ης Αυγούστου την δημοσίευσε, αυτή η επιστολή είναι τίτλος τιμής για το ΚΚΕ και ήταν πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του ΕΑΜ, η επιστολή αυτή είχε πατριωτική στόχευση σε αντίθεση με τις άλλες δύο.

Και οι τρεις επιστολές γράφτηκαν από την Γενική Ασφάλεια Αθηνών όχι από την Κέρκυρα .... Το καθεστός της 4ης Αυγούστου δικαιολόγησε την μεταφορά του ΝΖ από την Κέρκυρα στην Αθήνα με την δικαιολογία μήπως δραπετεύσει!

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΝΖ  είχε έλθει σε επαφή με την «ΠΡΟΣΩΡΙΝΉ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» και όχι με την ΚΕ του Σιάντου και με διαταγή του Μανιαδάκη έγινε η μεταφορά του στην Αθήνα, για να βρίσκεται κοντά με τον υπ Εσωτερικών λόγω της διαφαινόμενης προσέγγισης.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μιχάλης Τυρίμος 1907 – 1944 ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος και στενός  συνεργάτης του ΓΓ, ως οργανωτικός Γραμματέας,  υπεύθυνος (Γραμματέας) του Ριζοσπάστη στον τομέα της διαφώτισης, γραμματέας της  ΚΟ Αθήνας,  μέλος της κεντρικής επιτροπής  και από το 1935 μέλος του πολιτικού γραφείου. Τότε ήταν που αντιπροσώπευσε το ελληνικό ΚΚ στη Μόσχα στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς.  Ήταν το Νο  2 του ΚΚΕ .


 Ο ΝΖ κατήγγειλε την Παλαιά ΚΕ σαν "χαφιέδικη σφηγκοφωλιά". Η στροφή αυτή του ΝΖ μετέτρεπε το ΚΚΕ σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα σε Εθνικά πλαίσια.

Ο Ελ Σταυρίδης στο βιβλίο του «ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ» αναφέρει διάλογο του Σταυρίδη με τον Τυρίμο το 1941 και αποκαλύπτει... καλύτερα δες μόνος σου τον διάλογο:

«.... – Ο Μανιαδάκης ήτο γνώστης των σχεδίων αυτών του ΝΖ και παρ όλα αυτά τον εκλώτσησε;

-           Δεν ξέρω, αλλά δεν πιστεύω.

-           Εσύ γιατί δεν το είπες στον Μανιαδάκη;

-           Διότι μου είπε ο ΝΖ να μη τα πω, διότι ήθελα να τ πει ο ίδιος εις κατάλληλον χρόνον.

-           Του τα είπε;

-           Δεν πιστεύω. Ίσως περίμενε να τον ελευθερώσουν πρώτον.

-           Αφού εσύ είδες ότι ο Μανιαδάκης, μετά την επιστολήν, τον εκλώτσησε και δεν εξεδήλωσε διάθεσιν να τον χρησιμοποιήσει ευρύτερον, γιατί τότε δεν τα είπες στον Μανιαδάκη;

-           Μα τι να του πω; Ήταν αργά πια. Ο ΝΖ θύμωσε και  δεν ήταν πια διατεθειμένος να κάμη τίποτα, διότι έλεγε ότι τον εγελάσαμε μόνο δια να τον εκθέσουμε και όχι για να συνεργαστούμε ειλικρινά μαζί του.

-           Δεν είναι μεγάλο σφάλμα του Μανιαδάκη αυτό;

-           Ασφαλώε είναι. Αλλά ήταν πιά αργά. Δεν χειρίστηκε καλά τον ΝΖ. Θα τον είχαμε αρχηγό του ΚΚΕ και το ΚΚΕ θα εγίνετο σιγά – σιγά κόμμα εθνικοσοσιαλιστικόν!...........».

Ο ΝΖ  στο πρώτο του γράμμα είχε βάλει γραμμή να γίνει ο Ντόριο της Ελλάδος, αλλά στράβωσε η δουλειά .... γι αυτό βλέπεις το Α γράμμα του ΝΖ να διαφέρει ριζικά από τα δύο άλλα.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ζακ Ντοριό ( Jacques Doriot) ήταν Γάλλος  πολιτικός, ο οποίος άρχισε τη σταδιοδρομία του ως κομμουνιστής, για να καταλήξει αντικομμουνιστής, φασίστας και συνεργάτης της Ναζιστικής Γερμανίας. Προχώρησε μαζί με άλλους εθνικιστές στην ίδρυση του φασιστικού Γαλλικού Λαικού Κόμματος. Αυτό εξελίχθηκε στο πιο μαζικό φασιστικών τάσεων κόμμα σε μη φασιστικοποιημένη χώρα, διαθέτοντας 300.000 μέλη.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ του Ελ Σταυρίδη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...