Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Π Κανελλόπουλος με τον Ο Τσώρτσιλ.

 

Λίγο πριν την απελευθέρωση της Ελλάδας ορίστηκε πρωθυπουργός από τους Άγγλους ο Γεώργιος Παπανδρέου,  μέχρι  τότε θεωρείτο αντιμοναρχικός και εμφανίστηκε ο  «ισχυρός άνδρας»  strong man, στους ελληνικούς κύκλους της Μ Ανατολής συζητείτο ότι είναι «αχυράνθρωπος»  straw man.

Προβληματισμό δημιούργησε σε σημαντικές προσωπικότητες των Ελλήνων που είχαν καταφύγει στην Μ Ανατολή, ο Σεφέρης προβληματιστηκε για την σπουδή που έδειξε να αναλάβει υπό βρετανικό χρίσμα την πρωθυπουργία.
Ο Π Κανελλόπουλος στο ημερολόγιό του σημειώνει την 28/4/1944 : «Ορκίστηκε πρωθυπουργός χωρίς κυβέρνηση, χωρίς υπουργούς».
Ξένοι δημοσιογράφοι απορούσαν : «Πως ο ισχυρός αυτός ηγέτης δεν κατάφερε να επιβληθεί ηθικά σε  δύο ή τρεις κατάλληλους ανθρώπους και να σχηματίσει κυβέρνηση;».

Ο Λήπερ συνομίλησε με τον Π Κανελλόπουλος και ο βρετανός πρέσβης  υποστήριξε ότι ο Γ Παπανδρέου «...είναι ο πραγματικά ισχυρός ηγέτης...». Ο Π Κανελλόπουλος του είπε: « Είναι περίεργο ότι, ενώ πολιτεύεται ο κύριος Παπανδρέου πάνω από 25 χρόνια και έφτασε στην ηλικία των 58 χρονών, δεν έχει, έξω από την επαρχία του, σχεδόν κανένα οπαδό στην Ελλάδα. Είναι τάχα αυτό δείγμα ηγέτη;».
 
Ο Leeper υπερασπίστηκε τον εκλεκτό των Άγγλών με το επιχείρημα : «Κι ο Τσώρτσιλ δεν αναγνωριζόταν ως ηγέτης πριν το 1940 και δεν είχε οπαδούς».
Ο Π Κανελλόπουλος είπε ότι: « ... η ανάρρηση του Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία ήταν πρόχειρη και βιαστική... θα παραξηγηθεί βαθύτατα και θα χει κι εδώ και στην Ελλάδα δυσάρεστες συνέπειες».
Τότε ο Leeper είπε ξεκάθαρα «... ύστερα από την αποκάλυψη του γεγονότος ότι μερίδα στρέφεται προς άλλους προσανατολισμούς εξωτερικής πολιτικής (εννοεί το ΕΑΜ), η Ελλάς πρέπει να πάρει  οριστική απόφαση να δώσει στον κύριο τόνο στην μεσογειακή της υπόσταση, συνδέοντας στενά τον εαυτό της με την Αγγλία... η Αγγλική άποψη είναι να γίνςι αμέσως μια ισχυρή κυβέρνηση που η Αγγλία θα την καλύψει και θα την υποστηρίξει απόλυτα».

Με δύο λόγια οι  Άγγλοι έβλεπαν στο πρόσωπο του Γεωργίου Παπανδρέου ένα Έλληνα Τσώρτσιλ (φυσικά με αγγλικούς προσανατολισμούς) και οι αστοί  Έλληνες  στο ίδιο πρόσωπο έβλεπαν ένα straw man «αχυράνθρωπο». 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γ Παπανδρέου με τον Α Ήντεν.



Το συμπέρασμα για την επιλογή Γ Παπανδρέου του Π Κανελλόπουλου καταγράφτηκε σ αυτό που είπε στον Σεφέρη: «Σπάνια είδα στη ζωή μου άνθρωπο που να έχει τέτοια δίψα της εξουσίας».

 

Και πράγματι ο Γ Παπανδρέου έγινε η φωνή του Leeper, το αναφέρει ο Σεφέρης : «...Δεν καταλαβαίνει τίποτα, ακούει ότι του πει ο Leeper, σαν να ήταν η Αγία Γραφή, ρητορεύει και κάνει μαλαγανιές βλαχοδημάρχου...». Ένα δηλαδή κακέκτυπο Ντε Γκωλ που μιλούσε για «επανάσταση».... είπε στον Σεφέρη ο Γ Παπανδρέου :

«...ποιός θα κάνει την επανάσταση; Η επανάσταση θα γίνει, ποιός θα την κάνει; Θα την κάνει ο συφερτός; Όχι θα την κάνει η κυβέρνησή μου. Η κυβέρνησή μου θα είναι επαναστατική Κυβέρνηση». Και αναρωτιέται ο Σεφέρης «Εναντίον τίνος θα κάνει η κυβέρνησή σας επανάσταση;».

 
 
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Σεφέρης και η γυναίκα του  Μάρω.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΚΑΤΟΧΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ εκδόσεις ΤΑ ΝΕΑ ιστορία

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ του Π Κανελλόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...