Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ SYGNE



 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γυναίκες της Θεσσαλονίκης. Χαρακτικό του 1880.




Στην Μεκεδονία ποτέ δεν σταμάτησε ο επαναστατικός αναβρασμός των Ελλήνων, πάντα υπήρχαν ντόπιοι αντάρτες που δρούσαν χωρίς την βοήθεια της Ελλάδος και εφάρμοζαν την τατκτική των κλεφτών και Αρματολών, δηλαδή την τροφοδοσία τους από τον ντόπιο πληθυσμό και την «φορολόγηση» των ευπόρων και των ξένων. Οι επαναστάτες αυτοί ονομαζόντοτσαν «ληστές».

Στην περιοχή της Βέροιας το 1880 δρούσε  ο Νίκος Ρεντινίωτης η ΙτΕΕ αναφέρει:

«...Το Φεβρουάριο του 1880 η συμμορία του διαβόητου λήσταρχου Νίκου Ρεντινιώτη αιχμαλώτησε έναν Άγγλο, τον ταγματάρχη  Sygne στο αγρόκτημά του στην επαρχία Βεροίας...».

Αυτός ο ταγματάρχης  Sygne δεν ήταν ένας τυχαίος Άγγλος όπως παρουσιάζεται από την επίσημη ιστορία, απεναντίας ήταν ένα μισελληνικό όργανο των Οθωμανών, που κατασκόπευε και ενεργούσε για λογαριασμό της Αγγλικής πολιτικής, έκανε περιοδίες στην περιοχή - με συμπαγή Ελληνικό πληθυσμό – του Μοναστηρίου, Αχρίδος, Φλωρίνης και Ανασελίτσης κάνοντας ανθελληνική προπαγάνδα, ασκόντας πιέσεις στους Έλληνες να είναι υποτεταγμένοι στους Οθωμανούς, παρουσίαζε ψευδή στοιχεία του Βουλγαρικού πληθυσμού σε περιοχές όπως το Νευροκόπι και τις Σέρρες, και ταυτόχρονα εκμεταλλευόταν οικονομικά στην περίοδο 1876 - 1878 μια τεράστια έκταση.

Επίσημες αναφορές των  Γ Προξένων Μοναστηρίου και Θεσσαλονίκης Σκωτίδη και Βατικιώτη προς την Αθήνα το υπουργείο Εξωτερικών και τον Θ Δελιγιάννη αναφέρονται γεγονότα από την δράση του ταγματάρχη  Sygne.

Δεν ήταν λοιπόν ο «αθώος απονήρευτος αγροκτήμονας». Η απαγωγή του από τον Νίκο Ρεντινιώτη πέρα του σκοπού να εξουδετερωθεί ένας δραστήριος πράκτορας στόχο είχε και να αποσπαστούν χρήματα που θα βοηθούσαν την Ελληνική  επανάσταση στην Μακεδονία.

Ο  Νίκος Ρεντινιώτης ζήτησε λοιπόν λύτρα για τον Άγγλο ταγματάρχη 12.000 λίρες τις οποίες και κατέβαλε η Αγγλία.

 
 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Βέρροια, το έμβλημα της πόλης το ρολόι (δεν υπάρχει πια).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ τόμος ΙΔ

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ 1878 του Ευ Κωφού

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ του Ν Ι Μέρτζου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...