Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

ΣΟΥΝ ΤΣΟΥ Νο 3


«ο σοφός στρατηγός πρώτα κτυπά και μετά διαπραγματεύεται»,

 

 

"Έχε τον φίλο σου κοντά και τον εχθρό σου πιο κοντά!"

 
 "Σοφός ηγέτης είναι αυτός που ξέρει να χρησιμοποιεί την αυστηρότητα και την επιοίκια με φωτισμένο τρόπο"

 

" Ο πόλεμος δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εξαπάτηση του αντιπάλου."

 

"Αν δεν μπορείς να νικήσεις έναν αντίπαλο, προσεταιρίσου τον".

 

 

«Σε δύσκολες συνθήκες σαν το φίδι πρέπει να πράττεις. Σιωπηλά να ψάχνεις το ζωτικό αλλά και ταυτόχρονα αδύνατο σημείο που θα χτυπήσεις».

 

 

«Ένας στρατός για να προχωρήσει, δεν χρειάζεται πόδια αλλά τις σωστές πληροφορίες»

 

 

"για να πολεμήσεις και να νικήσεις ένα λαό, πρέπει να του διαλύσεις τη θέληση για άμυνα"

 

 

"Κάθε μαχόμενος σχηματισμός μοιάζει με το νερό, αφού, όπως αυτό αποφεύγει τα υψώματα και κατευθύνεται στα χαμηλά σημεία του εδάφους, έτσι και ο στρατός αποφεύγει τη δύναμη και χτυπάει την αδυναμία"

 

 

 

 

«Αν γνωρίζεις τον εχθρό σου και τον εαυτό σου, δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι το αποτέλεσμα χιλίων μαχών. Αν γνωρίζεις τον εαυτό σου, αλλά όχι τον εχθρό σου, για κάθε νίκη που θα κερδίζεις, θα υφίστασαι και μια ήττα. Αν δεν γνωρίζεις ούτε τον εχθρό ούτε τον εαυτό σου, θα υποκύπτεις σε κάθε μάχη. Αυτός που δεν μελετά προσεκτικά, αλλά παίρνει αψήφιστα τους αντιπάλους του, είναι βέβαιο ότι θα γίνει λεία τους».

 

 

 

«Η ΤΕΧΝΗ του πολέμου μάς μαθαίνει να μην ποντάρουμε στην πιθανότητα ότι ο εχθρός δεν θα έρθει, αλλά στη δική μας ετοιμότητα να τον δεχθούμε. Να μην ποντάρουμε στην πιθανότητα ότι δεν θα μας επιτεθεί, αλλά στη δική μας απροσπέλαστη οχύρωση» .

 

 

«Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε έως ότου εξοικειωθούμε με τα σχέδια των γειτόνων μας».
 




 

Το βιβλίο «Η τέχνη του πολέμου» γράφτηκε από τον Κινέζο στρατιωτικό και φιλόσοφο Σουν Τζου (Sun Tzu) το 500 π.Χ. για στρατιωτική χρήση. Όχι, δεν νομίζω πως είμαι ο Ναπολέων, και αγόρασα αυτό το βιβλίο για να κατατροπώσω τις δυνάμεις της Αυστρορωσικής συμμαχίας.

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται την τέχνη της αντιπαράθεσης, με την ευρεία έννοια, και περιλαμβάνει ορισμένες βασικές αρχές που πρέπει να γνωρίζουμε για να βρεθούμε νικητές σε μια διαμάχη. Έμεινα έκπληκτος όταν διαπίστωσα ότι παρόλο που γράφτηκε πριν τόσα χρόνια, κρύβει μέσα του αλήθειες που ισχύουν ακέραιες έως και σήμερα. Στα δεκατρία κεφάλαια που το αποτελούν συνυπάρχουν σχεδόν όλα όσα έχουν γραφτεί περί πολέμου σε εκατοντάδες άλλα συγγράμματα όλων των εποχών.

 


“…Όταν περικυκλώνεις έναν εχθρό,
άφησέ του μια διέξοδο ανοικτή.
Αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεις
στον εχθρό να διαφύγει.
Ο λόγος είναι ότι πρέπει
να τον κάνεις να πιστέψει
ότι υπάρχει γι’ αυτόν ένας ασφαλής
δρόμος διαφυγής, ώστε όταν τον πολεμήσεις
να μην αντισταθεί με όσο θάρρος
μπορεί να του δώσει η απελπισία…”

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...