Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΑΟ



 
Οι Πομάκοι (βουλγαρικά: πομάτσι - πληθυντικό, και πομάκ – ενικό, Τουρκικά: Pomaklar / Πομακλάρ και «ΝΤΟΝΜΈ» dönme) είναι ελληνικότατο φύλο μουσουλμανικού θρησκεύματος (Σουνίτες) και η γλώσσα τους είναι γλώσσα με πολλά στοιχεία από την βουλγαρική με πολλές τουρκικές λέξεις και κατοικούσαν ανέκαθεν στην περιοχή της Θράκης που την περίοδο του Β'Π.Π. ήταν υπό βουλγαρική κατοχή.

 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αντώνης Φωστερίδης (Τσαούς Αντών): ο ηγέτης της πατριωτικής αντίστασης στην Ανατολική Μακεδονία.
 
Οι Βούλγαροι στα πλαίσια της επιχείρησης εκβουλγαρισμού των κατεχόμενων από αυτούς ελληνικών εδαφών, θεωρούσαν τους Πομάκους ως "Βούλγαρους μουσουλμάνους" και μάλιστα πρωτοσλαβικούς. Στις απογραφές τους κατέγραφαν ως Βούλγαρους. Το ίδιο φυσικά ίσχυε και για τους Πομάκους που κατοικούσαν στην βουλγαρική επικράτεια και είχαν την βουλγαρική υπηκοότητα, Πομάκοι είναι διασκορπισμένη μεταξύ Ελλάδος, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, Τουρκίας και Αλβανίας, οι περισσότεροι βρίσκονται στην Βουλγαρία.

 

Οι Πομάκοι όμως στο σύνολό τους ήταν φιλικά προσκείμενοι απέναντι στους Έλληνες αντάρτες.

 

Τον Αύγουστο του 1944, Πομάκοι σχημάτισαν ένοπλα τμήματα και εντάχτηκαν στις ΕΑΟ στο αρχηγείο του Καρα-Ντερέ που είχε επικεφαλή τον Αναστάσιο Αβραμίδη.

 

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι Πομάκοι συνεννοούνταν στα τούρκικα με τους πόντιους αντάρτες των Εθνικών Αντάρτικων Ομάδων (ΕΑΟ) του Φωστερίδη (Τσαούς Αντών).

 

Είναι γνωστοί οι παρακάτω Πομάκοι οπλαρχηγοί:

Αλή Ριζά, Σαμπάν Τσαβούσογλου, Σουλεϊμάν Σπαϊόγλου, Ισμαήλ Οσμάν Σουρόγλου και Ιμπραχήμ Μουσταφά Σόπογλου.

 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Πομάκοι πολέμησαν όπως και οι άλλοι Έλληνες τον κατακτητή κατά την κατοχή.
 
Στην ευαίσθητα αυτή περιοχή ο Αντών Τσαούς αποστέρησε την συνεργασία των Πομάκων από τους Βούλγαρους φασίστες και τους χρησιμοποίησε για την Ελλάδα, στην οποία εξ άλλου ήθελαν να είναι ενταγμένοι. Οι Πομάκοι αντιμετώπισαν ένοπλα τους Βούλαγαρους μέσα από τις τάξεις της ΕΑΟ του Τσαούς Αντών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Αντάρτες και καπετάνιοι του Τάσου Χατζηαναστασίου εκδόσεις ΑΦΟΙ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...