Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΟ


ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ

 

Το Φεβρουάριο του 1978  στο ξενοδοχείο «Χίλτον» πραγματοποιείται η σύνοδος του κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης. Αντιπρόεδρος ήταν ο Βάσος Λυσσαρίδης αρχηγός της ΕΔΕΚ. Εν τω μεταξύ εξελέγει ο  Σπύρος Κυπριανού το Φεβρουάριο του 1978 πρόεδρος χωρίς αντίπαλο.

 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γιουσέφ ελ Σεμπάι (Youssef El-Sebai يوسف السباعي).
 

            Στις 18/2/1978 11.20 το πρωί δύο ένοπλοι άραβες ο 28χρονος Ιορδανός Σαρί Μοχάμ Κατάρ και ο 26χρονος Κουβετιανός Ζαγιέτ Αλί, μπαίνουν στον χώρο των εργασιών και δολοφονούν τον Αιγύπτιο ΓΓ της κίνησης Γιουσέφ ελ Σεμπάι (Youssef El-Sebai), φίλο του Ανούρ Ελ Σαντάτ. Οι Άραβες συλλαμβάνουν αιχμαλώτους και τον Λυσσαρίδη και ζητούν αεροπλάνο για να φύγουν. Η Κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τον υπουργό άμυνας και εξωτερικών Χρ Βενιαμίν και τον οποίο οι άραβες τον κρατούν και αυτόν σαν όμηρο.

            Η κυβέρνηση του Σπ Κυπριανού δέχεται να δώσει αεροπλάνο και οι απαγωγείς με 12 άραβες και τους Λυσσαρίδη και Βενιαμίν ξεκίνησαν με λεωφορείο για την Λάρνακα, απ εκεί με αεροπλάνο των Κυπριακών γραμμών αναχώρησαν αφού απελευθέρωσαν τους δύο Κύπριους (Λυσσαρίδη και Βενιαμίν).

 

 

ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

 

            Το αεροπλάνο των Κυπριακών γραμμών κατευθύνθηκε στην Λιβύη και μετά πέρασε πάνω από την Κρήτη, μετά πήγε στην Σαουδική Αραβία.

            Σε όλη αυτή την πορεία του ζήτησε αεροδρόμιο να προσγειωθεί, αλλά κανένα δεν του επέτρεπε κάτι τέτοιο, παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες τρίτων παραγόντων.

            Το αεροπλάνο άρχισε να μένει από καύσιμα και το αεροδρόμιο του Τζιμπουτί δέχτηκε να το ανεφοδιάσει.

            Την 19/2/1978 17.30 απογειώθηκε και πήγε πάλι πίσω στην Λάρνακα, όπου άρχισαν νέες διαπραγματεύσεις με κύριο διαπραγματευτή τον πρόεδρο Σπ Κυπριανού.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από την επιχείρηση των Αιγυπτίων στην Λάρνακα.

 

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

 

            Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρισκόντουσαν σε εξέλιξη εμφανίστηκε στο αεροδρόμια της Λάρνακας ένα C130 της ΠΑ της Αιγύπτου.

            Το αεροδρόμια της Λάρνακας παρεχώρησε διάδρομο προσγείωσης διότι επικαλέστηκε ότι μεταφέρει εκπρόσωπο από την Κυβέρνηση του Καίρου, και η Κυπριακή κυβέρνηση έστειλε υπουργό της να τον υποδεχτεί.

            Μετά την προσγείωση του  C130 οι Κύπριοι διαπιστώνουν ότι στο αεροπλάνο μεταφερόταν λόχος Αιγυπτίων κομάντος με προφανή σκοπό την απελευθέρωση των ομήρων.

            Η Κυβέρνηση της Κύπρου διατάζει την αποχώρηση του C130 από το Κυπριακό αεροδρόμιο. Οι Αιγύπτιοι όμως αρνούνται να υπακούσουν και ξεκινούν επιθετική ενέργεια κατά του αεροπλάνου των Κυπριακών αερογραμμών. Η ΕΦ αντιδρά και για μια ώρα το αεροδρόμιο της Λάρνακας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, η ΕΦ χρησιμοποιεί βαρέα όπλα και κυριολεκτικά καταστρέφει το αιγυπτιακό C130, ενώ το αεροπλάνο των Κυπριακών αερογραμμών παθαίνει μεγάλες ζημιές από τις επιθέσεις των αιγυπτίων κομάντος. Από την μάχη νικά η ΕΦ. Οι απώλειες είναι 15 αιγύπτιοι νεκροί, 16 αιγύπτιοι τραυματίες και οι υπόλοιποι αιχμαλωτίζονται από Κυπριακής πλευράς σκοτώνεται ένας κύπριος υπάλληλος του αεροδρομίου και τραυματίζονται 7 άνδρες της ΕΦ

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αιγύπτιος κομάντος αιχμάλωτος της Εθνικής Φρουράς.


 

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

 

            Η επέμβαση με κομάντος κατά  για την απελευθέρωση ομήρων αεροπειρατείας  βέβαια είναι κάτι που έχει επαναληφθεί, με επιτυχία, από τους Ισραηλινούς στο αεροδρόμιο Έντεμπε στην Καμπάλα της Ουγκάντα  την 4η Ιουλίου 1976.

            Εκεί λοιπόν επίλεκτες Ισραηλινές δυνάμεις πήγαν και ελευθέρωσαν επιβάτες που κρατούντο από Παλαιστίνιους και Γερμανούς σε αεροσκάφος της Air France η επιχείρηση αυτή ονομάστηκε από τους Ισραηλινούς «Αστροπελέκι».

            Και σε αυτή την επιχείρηση οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν C 130 με 100 κομάντος. Επιτίθενται και εδώ  κατευθείαν στις δυνάμεις των στρατιωτών της Ουγκάντας! Σκοτώνουν 100 ανθρώπους και ανατινάζουν 11 Μινγκ που ήταν στο αεροδρόμιο.

            Στην επιχείρηση αυτή σκοτώθηκαν 6 αεροπειρατές, 3 όμηροι και ο αρχηγός των κομάντος αντισυνταγματάρχης Γιονατάν Νετανιάχου αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Μετανιάχου.

            Η διαφορά ήταν ότι η μεν Κυπριακή κυβέρνηση του Σπ Κυπριανού προσπαθούσε να επιλύσει το ζήτημα της αεροπειρατείας, η κυβέρνηση της Ουγκάντα του Αμίν όχι μόνο δεν προσπαθούσε για την επίλυση της αεροπειρατείας αλλά και συμπεριφερόταν πολύ περίεργα προς τους αεροπειρατές, ο Αμίν συνέτρωγε διασκεδάζοντας με την αγωνία των κρατουμένων και των κυβερνήσεων.

            Αυτή την επιχείρηση προσπάθησαν να αντιγράψουν οι Αιγύπτιοι στην Λάρνακα.

  

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ότι περίσσεψε από το Αιγυπτιακό C 130.

 

ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

            Μετά από αυτά τα γεγονότα ακολουθούν μαραθώνιοι διπλωματικές προσπάθειες.

            Η Αίγυπτος αποφασίζει την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κύπρο.

            Η διεθνή  διπλωματική κοινότητα καταδικάζει την επίθεση της Αιγύπτου σε ξένη χώρα.

            Ο Ανουάρ Ελ Σαντάτ χάνει εντελώς την ψυχραιμία του και χυδαιολογεί κατά του Σπ Κυπριανού αποκαλώντας τον «νάνο» και απειλεί ότι « θα πληρώσει για την προδοτική του απόφαση, που κατέληξε στο θάνατο μερικών από τα παιδιά μου», οι εκφράσεις του Σαντάτ ήταν πρωτοφανείς για τα διπλωματικά δεδομένα.

            Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση ψευδόμενη ισχυρίστηκε ότι η επέμβαση έγινε με την σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Κυβέρνησης. Αυτό βέβαια ήτα ισχυρισμός έωλος.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σοροί Αιγυπτίων κομάντος μεταφέρονται στην Αγγλική βάση για να σταλούν στην συνέχεια στην Αίγυπτο.


 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

 

            Μετά τα δραματικά αυτά γεγονότα, η αεροπειρατεία πήρε τέλος και οι δύο άραβες συνελήφθηκαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο, στην συνέχεια η ποινή τους μετριάστηκε σε ισόβια.

            Οι σοροί των κομάντος αλλά και οι επιστραφέντες αιχμάλωτοι έγιναν δεκτοί στην Αίγυπτο με τιμές ηρώων…….

 

Περί τα τέλη Φεβρουαρίου 1978 σημειώθηκαν τραγελαφικά γεγονότα στην οδό Σοφοκλέους. Η είδηση για «ηρωική» εισβολή αιγυπτίων κομάντος στη Λάρνακα της Κύπρου ήταν μια καλή ευκαιρία να μαζευτούν από μερικούς ειδικούς επενδυτές «καλά χαρτιά». Ύστερα, από τα υπουργικά γραφεία διαδιδόταν ότι η κυβέρνηση θα εξήγγελλε σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.

            Οι σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου αποκαταστάθηκαν 305/1984 από τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...