Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Η ΕΚΔΟΣΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ



 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Κώστας Καραγιώργης αντιστράτηγος ΔΣΕ. Μετά την ήττα του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1949 θα βρεθεί πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, όπου και οι διαφωνίες του με τον Ν Ζαχαριάδη  θα είναι η αφορμή για να οδηγηθεί από το ίδιο του το Κόμμα στα βασανιστήρια και στο θάνατο.






            Από τον Μάιο του 1941 στην Μακεδονία κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή» που ήταν όργανο του «Μακεδονικού Γραφείου». Στα μέσα του Ιουλίου του 1941 βγήκε το πρώτο φύλλο του «Ρίζου» (Ριζοσπάστης) του οργάνου της Νέας ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόβλημα ήταν η εξεύρεση χρημάτων για  την αγορά χαρτιού, αυτά τα χρήματα βρέθηκαν με τον πιο κάτω τρόπο:

            Ένας γνωστός δημοσιογράφος συνδέθηκε με τον Κώστα Καραγιώργη που τότε εμφανιζότανε με το ψευδώνυμο Σάββας, ο δημοσιογράφος του απεκάλυψε ότι ο ακόλουθος τύπου της Ιταλικής Πρεσβείας Πατουέλλι του είχε προτείνει να γράφει ανώνυμα διάφορες μπροσούρες για την ελληνοιταλική φιλία, φυσικά η εργασία αυτή θα γινόταν με ορισμένη αμοιβή.

            Ο Καραγιώργης που εμπιστευόταν τον δημοσιογράφο αυτό φώναξε : «Και κάθεσαι; Τρέχα να πεις το ναι, γράψε την μπροσούρα , άρπαξε τα λεφτά και έλα να μας τα φέρεις. Αλλιώς Ρίζος δεν βγαίνει….».  Ο δημοσιογράφος συμμορφώθηκε πήγε συμφώνησε με τον  Πατουέλλι και μετά ξενύχτησε για να γράψει την πρώτη μπροσούρα, η αμοιβή του ήταν 10.000 δραχμές, αυτές κατέληξαν στον Κ Καραγιώργη και με αυτά τα χρήματα του δημοσιεύματος για την Ελληνοιταλική φιλία αγοράστηκε χαρτί για το πρώτο φύλλο του νέου Ριζοσπάστη

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

- ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σόλωνα Ν Γρηγοριάδη τόμος Ι εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...