Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ


            Ο περιηγητής Caston Deschamps παραθέτει ένα γράμμα που απευθυνόταν στον Βασιλιά Γεώργιο Α, από έναν αποτυχόντα σε αναπληρωματικές δημοτικές εκλογές στον Αλμυρό, τα γεγονότα που βλέπουμε προκαλούν γέλιο αλλά και σκεπτικισμό για την ποιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας, σαφώς το γράμμα αυτό  έχει στοιχεία με τα οποία μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την αντιπροσωπευτικότητα του εκλογικού αποτελέσματος, τον βαθμό μυστικότητας της ψηφοφορίας, αλλά και την διαπλοκή πολιτικών και εγκληματιών, θα μπορούσε να πει κανείς ότι σήμερα δεν χρειάζεται οι πολιτικοί τόση ωμή παρεμβατικότητα για να εκμαιεύσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, το όλο ζήτημα αναλαμβάνουν πιο εκλεπτυσμένες μεθοδεύσεις ……

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Αλμυρός το 1886 (διακρίνεται ο Τούρκικος στρατώνας και δεξιά η πρώτη χριστιανική εκκλησία του Αγ. Νικολάου έξω από την τότε πόλη).
     



Αλμυρός 18/12/1891 δέκα μετά μεσημβρίαν

 

Μεγαλειότατε

 

            Ο ληστής Τσούλης, εκλογικός αντιπρόσωπος του Παναγόπουλου, επίσημος υποψήφιος για την δημαρχία, γνωρίζοντας ότι επρόκειτο να προβούμε σε αναπληρωματική εκλογή στην δεύτερη περιφέρεια του δήμου Αλμυρού, μαζί με τέσσερις συνενόχους του μετέφερε στα βουνίσια λημέρια του τον Κωνσταντίνο Σιαμέτη, τον Γιάννη Σιαμέτη, τον Αθανάσιο Σιαμέτη, τον Βασίλειο Επισκόπου, τον Χρίστο Ντίνο, τον Κωνσταντίνο Κονβιούνη, τον Κωνσταντίνο Λορίτη , το Δημήτρη Σιαμέτη.

Λίγες μέρες πριν,  έκανε να φυλακιστεί ο Γεώργιος Ζίκας. Αυτοί οι δυστυχισμένοι, που είναι όλοι τους Σαρακατσάνοι, είναι πολιτικοί μου φίλοι. Ετοιμαζόνταν να ψηφίσουν εμένα! Ο λωποδύτης δεν τους άφησε ελεύθερους παρά μόνο όταν πληροφορήθηκε την επιτυχία του ανταγωνιστή μου Παναγόπουλου.

Ο ίδιος ληστής, την παραμονή των εκλογών , μετέφερε στα βουνίσια λημέρια του τους βοσκούς Αθανάσιο Καρακίτσου, Δημήτρη Καρακίτσου και πέντε τράγους. Απείλησε τους βοσκούς ότι θα τους σφάξει μαζί με τα κοπάδια και τις οικογένειές τους, αν κατέβαιναν στην πόλη να ψηφίσουν.

Έτσι στερήθηκα τις ψήφους τους και, αν προσθέσω και εκείνες των φίλων που αναφέρθηκαν παραπάνω, έχουμε συνολικά 18 ψήφους! Όταν σκέφτομαι πως ο Παναγόπουλος είχε μόνον 13 παραπάνω!

Ύστερα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία του Παναγόπουλου, έφεραν από τον δήμο Φερών (επαρχία Βόλου) τον Στέφανο Γιαννόπουλο, τον Δημήτρη Γεωργοστόπουλο, τον Νικόλα Δημόπουλο, τον Γιώργο Κωνσταντακόπουλο…. Αυτοί οι άνθρωποι είναι γραμμένοι ταυτόχρονα στους εκλογικούς καταλόγους των Φερών και του Αλμυρού: στις τελευταίες νομοθετικές εκλογές ψήφισαν στις Φέρες, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα αρχεία των πρακτικών.

Προσθέτω ακόμα ότι ο Θεόδωρος Μητρόπουλος και ο Γιαννάκης Σούτης , παρ όλο που έχουν πεθάνει , ψήφισαν τον αντίπαλό μου. Ομοίως ο Δημήτρης Κωνσταντίνου που είναι φυλακή , ψήφισε εναντίον μου, με την μεσολάβηση κάποιου Δημήτρη Νικόλα φίλου του.

Έτσι ψήφισαν για τον υποψήφιο της κυβέρνησης νεκροί και κακοποιοί. Υπολογίζοντας όλους αυτούς, θα έπρεπε να έχω περάσει τον αντίπαλό κατά οκτώ ψήφους.

Ζητώ να σταλεί ένας βασιλικός επίτροπος. Θεωρώ αυτές τις εκλογές παράνομες και άκυρες. Έχω την τιμή να είμαι, Μεγαλειότατε, ο άτυχος υποψήφιος της αντιπολιτευσης στις δημοτικές εκλογές του Αλμυρού.

 

Τριαντάφυλλος Αργυρόπουλος

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Τριαντάφυλλος Αργυρόπουλος τελικά έγινε πρόεδρος της κοινότητας Αλμυρού το 1914 καθώς και βουλευτής, άφησε μάλιστα κληροδότημα το Γυμνάσιοα Αλμυρού και έκανε δωρεές στο Μουσείο και αλλού.
 



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ του Caston Deschamps Εκδόσεις ΒΗΜΑ περιηγήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ''ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ'' ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ

Ο Ευρυτάν στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης υπήρξε μαχητικός, με ροπή προς την περιπέτεια, φιλόδοξος και φίλαρχος. Ανθεκτικός στις κακουχίες, θ...