Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Θ. Κολοκοτρώνης. Εγχρωμη λιθογραφία. Giovanni Boggi



Στα ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ του ο Θ Κολοκοτρώνης εξηγεί πως προήλθε το επίθετό του και από που προέρχεται η γενιά του.

Κάποιός λοιπόν από το Ρουπάκι κοντά στο χωριό Τουρκολέκα πήγε στο Λαμποβίσι (περίπου το 1530 μΧ), ο δημογέροντας τον έκανε γαμπρό και κληρονόμο του. Αυτός λοιπόν είχε ένα παιδί τον Δημητράκη που τον πήρε όμηρο ένας μπουλούμπασης Αρβανίτης, αυτός ήταν αλυσοδεμένος, ο Αρβανίτης για να τον κοροιδέψει του είπε ότι θα τον ελευθέρωνε αν πηδούσε πιό πολύ από τρεις Αρβανίτες, και πράγματι πήδηξε περισσότερο με τις αλυσίδες από τους Αρβανίτες και αναγκάστηκαν να τον ελευθερώσουν.

Ο Δημητράκης παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά τους Χρόνη, Λάμπρο και Δήμο. Αυτοί έγιναν νυκοκυραίοι με 500 πρόβατα και 60 αλογογέλαδα, αναγκάστηκαν να φύγουν στην Ρούμελη για 12 χρόνια κάνοντας τους κλέφτες, στην συνέχεια επέστρεψαν στην Πελοπόννησο με 15 Ρουμελιώτες σε μάχη με τους Τούρκους σκότωσαν τον ένα.

Ο Δήμος  νυμφεύτηκε την κόρη του καπετάνιου Χρόνη από το Χρυσοβίτσι (αυτά ήταν στην εποχή που δρούσε ο Μοροζίνης στην Πελοπόνησο). Ο γιός του Δήμου ονομάστηκε Μπότσικας (γιατί ήταν μαυριδερός). Ο Μπότσικας είχε ένα παιδί  τον Γιάννη, που ένας Αρβανίτης όταν τον είδε είπε «Βρε τι Μπιθεκούρας είναι αυτός.» και ο Κολοκοτρώνης το εξηγεί «Δηλαδή πόσον ο κώλος του είναι σαν κοτρόνι και έτζι του έμεινε το όνομα Κολοκοτρώνης».

Ο Μπότζικας σκοτώθηκε και ο  Γιάννης κρεμάστηκε στην Ανδρούσαν. Ο Θ Κολοκοτρώνης γεννήθηκε 3 Απριλίου 1770 στο Ραμαβούνι γιός του Κωνσταντίνου που ήταν φημισμένος οπλαρχηγός στην Πελοπόννησο και όπως λέει ο Θεόδωρος «από τα 1553 όπου εφάνηκαν εις τα μέρη μας Τούρκοι, ποτέ δε τους ανεγνώρισαν, αλλ ήσαν εις αιώνιον πόλεμον.».

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΙΗΓΗΣΙΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ του Θ. Κ. Κολοκωτρώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...