Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ»


 
 
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ»

 

Ο Αντώνης Δημήτριος, που επέστρεψε στην πόλη των Αθηνών  το 1842 για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Αγόρασε ένα οικόπεδο απέναντι στο Ανάκτορο του Βασιλιά Όθωνα και ανέγειρε το πρώτο "Stadtpalais", μια μεγαλοπρεπή οικία που αντανακλούσε τον εκλεπτυσμένο αστικό τρόπο ζωής του Λονδίνου και του Παρισιού. Η εντυπωσιακή έπαυλη των 90 δωματίων ήταν η πρώτη μορφή του σημερινού ξενοδοχείου.

Ο ξενοδόχος Σάββας Κέντρος αγόρασε την πρώην οικία Δημητρίου μαζί με τον Ευστάθιο Λάμψα το 1874 και με ένα υπέρογκο δάνειο 800.000 δραχμών το μετέτρεψαν στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Με την άνευ προηγουμένου χλιδή του, το απαστράπτον αυτό ξενοδοχείο έγινε έμβλημα της πόλης της Αθήνας, το ξενοδοχείο αυτό υπήρξε για την Αθήνα Ένα ξενοδοχείο-σύμβολο.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η «Μεγάλη Βρεταννία» αποκτά τη μορφή που έχει σήμερα με 446 δωμάτια, μεγάλες αίθουσες και γίνεται ένα από τα σημαντικότερα ξενοδοχεία της Ευρώπης.



Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το 1941, το ξενοδοχείο στέγασε το αρχηγείο του Τρίτου Ράιχ, ο Χίτλερ και ο Ρόμελ διέμεναν εκεί την παραμονή της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η αναταραχή συνεχίστηκε με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των αντιστασιακών κομμουνιστών και του Ελληνικού Στρατού. Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στέγασε πλήθος προσφύγων επί χρόνια και φιλοξένησε τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γεωργίου Παπανδρέου και της Βρετανικής αντιπροσωπείας, με πιο επιφανές μέλος της τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η ειρήνη τελικά αποκαταστάθηκε το 1956 και το ξενοδοχείο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ελίτ. Όταν η Χούντα του 1967 έπεσε το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέρασε τέσσερις μήνες στη σουίτα του στον πέμπτο όροφο σχηματίζοντας τη νέα κυβέρνηση. Το ίδιο έτος, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απεύθυνε λόγο στους Έλληνες από μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου μετά την απόπειρα δολοφονίας του και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Δεδομένης της πλούσιας ιστορίας του, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κατάλογος μελών βασιλικών οικογενειών, αρχηγών κρατών, διεθνών μεγιστάνων και διασημοτήτων που έχουν μείνει στο Ξενοδοχείο είναι ανεξάντλητος. Για να κατονομάσουμε μερικές σταρ, οι κυρίες Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Σοφία Λώρεν, Μαρία Κάλλας και Μπριζίτ Μπαρντό έχουν απολαύσει την αριστοκρατική περιποίηση στη Βασιλική Σουίτα. Ινδάλματα του Χόλυγουντ όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Σον Κόνερι και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα έχουν επισκεφθεί επανηλειμμένως το ξενοδοχείο, ενώ καλλιτέχνες όπως ο Στιγνκ, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Jay-Z και ο Χοσέ Καρέρας διέμειναν στο ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους.

Το 2003, με μια επένδυση ύψους 82 εκατομμυρίων ευρώ, το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ανακαινίστηκε ολοσχερώς και ξαναβρήκε την παλαιά δόξα ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων που συνεχίζει να τέρπει τους επισκέπτες χάρη στη θρυλική φιλοξενία και το εμβληματικό του στυλ.

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οδοφράγματα κατά το κίνημα του Δεκεμβρίου 1944.
 
 
 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

 
            Βρισκόμαστε στα Χριστούγεννα του 1944 ο Στρατηγός Σκόμπυ έχει εξαπολύσει την αντεπίθεσή του κατά των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην Αθήνα.

            24 Δεκεμβρίου ο Τσόρτσιλ συνοδευόμενος από τον Άντονυ  Ήντεν, τον Μακ Μίλαν και τον στρατάρχη Αλεξάντερ έρχεται στην φλεγόμενη Αθήνα. Θα μείνουν στο ασφαλέστερο κτήριο της Αθήνας το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», εκεί εξ άλλου μένει και η Ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο των παραγόντων πολιτικών και οικονομικών της χώρας, μα ήταν το ασφαλέστερο κτήριο;

            Στις 26/12/1944 υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, πολιτικών ανδρών που αντιπροσώπευαν όλες τις τάξεις, του Τσόρτσιλ και της συνοδείας του , του Πρέσβη των ΗΠΑ του στρατηγού Σκόμπυ και του συνταγματάρχη Ποπόφ και των Σιάντου, Μάντακα και Παρτσαλίδη γίνεται διάσκεψη.

            Την ίδια μέρα όμως μια βρετανική περίπολος, εντελώς τυχαία(!) άνοιξε μια σιδερένια καταπακτή κοντά στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, είδε λοιπόν ένα ξύλινο κιβώτιο και άκουσε βήματα που χανόντουσαν με γρήγορο ρυθμό προς το δυτικό μέρος, προς την Πλατειά Ομονοίας  που κατέχετε από τον ΕΛΑΣ.

            Οι Άγγλοι στρατιώτες κατέβηκαν την καταπακτή ακολουθώντας τον υπόνομο προς την αντίθετη κατεύθυνση και σε απόσταση 150 μέτρων κάτω από τις κύριες εισόδους του ξενοδοχείου «Μεγάλης Βρετανίας» βρήκαν πολλά κιβώτια με δυναμίτιδα. Τα έβγαλαν γρήγορα και ο διευθυντής του ξενοδοχείου μέτρησε 50 με 60 κιβώτια και σακίδια από δυναμίτιδα.

            Ο ΕΛΑΣ λοιπόν είχε υπονομεύσει το  Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» ξεκινώντας από την πλατεία  Ομόνοιας που απέχει ένα περίπου χιλιόμετρο, λόγω του μεγάλου βάθους του υπονόμου και λόγω της δυσχέρειας στην μεταφορά των εκρηκτικών φαινόταν αβέβαιο το αποτέλεσμα της εκρήξεως, υπολόγιζαν ότι ίσως το βράδυ της 26/12/1944 ή την επόμενη θα είχε μαζευτεί επαρκής ποσότητα δυναμίτιδας για να μπορέσει να ανατιναχτεί το  Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

            Βέβαια υπάρχει η άποψη ότι η ματαίωση της ανατίναξης έγινε λίγη  ώρα πριν γίνει η πυροδότηση, και λέγεται ότι έφτασε ο Σπύρος Καλοδίκης μεταφέροντας εντολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για αναστολή της επιχείρησης. Ματαιώθηκε η επιχείρηση η οποία όμως έγινε γνωστή την επόμενη μέρα, από την πλευρά του ΕΛΑΣ κυρίως για προπαγανδιστικούς λόγους.

            Τα πάντα είχαν κανονιστεί σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά τελικά μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εναντίον των Άγγλων σε παγκόσμιο επίπεδο δυστυχώς ματαιώθηκε (ή είχε ανακαλυφθεί) χωρίς καμία προφανή δικαιολογία και χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Επίσκεψη του Τσώρτσιλ στην Αθήνα τα Χριστούγεννα του 1944.


 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ

 

            Ο ΕΛΑΣ βρισκόταν σε δυσχερή κατάσταση , η επιθετική του ορμή ήταν σε ύφεση, ο αγγλικός στρατός έκανε επιχειρήσεις και απωθούσε τον ΕΛΑΣ, καταστρέφοντας τις δυνάμεις του.

 

Έτσι μπήκε σε εφαρμογή ένα εναλλακτικό σχέδιο για την κατάληψη των Αθηνών. Το σχέδιο του ΕΛΑΣ λοιπόν ήταν πολύ απλό, ήθελε ανατινάζοντας το  Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» να σκοτώσει του κυριότερους ηγέτες Έλληνες και ξένους, οι οποίοι έμεναν στο εν λόγω ξενοδοχείο και στην σύγχυση που θα δημιουργούσε η κατάρρευση του μεγαλόπρεπου ξενοδοχείου να πραγματοποιούσαν αντεπίθεση με στόχο να καταλάβουν όλη την Αθήνα.

Κινητοποιήθηκαν μερικά από τα καλύτερα στελέχη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Καλοδίκη στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Ογδόντα  άνθρωποι με τη συνεργασία ειδικής ομάδας σαμποταριστών του ΕΛΑΣ άρχισαν την δουλειά.

Μπαίνανε στον υπόνομο από μια είσοδο που υπήρχε κοντά στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ (στην συνέχεια θα δεις ότι υπάρχει μια μαρτυρία για μια «μπούκα» από  άλλο μέρος). Η διαδρομή του υπονόμου περνούσε από το Θησείο, έφτανε στην Ερμού και κατέληγε ακριβώς μπροστά στο Ξενοδοχείο. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν νιτρογλυκερίνη και δυναμίτιδα. Η μεταφορά τους γίνονταν με αυτοκίνητο μέχρι το στόμιο του υπονόμου και στη συνέχεια με τα χέρια. Η διαδρομή στους υπονόμους ήταν τρομακτικά δύσκολη. Ήταν γεμάτοι με νερά και ακαθαρσίες και σε πολλά σημεία ήταν τόσο στενοί που το βάδισμα γίνονταν σχεδόν έρποντας. Σε καμία περίπτωση τα εκρηκτικά δεν έπρεπε να βραχούν, γεγονός, που ανάγκασε τους ανθρώπους που λάμβαναν μέρος στην επιχείρηση να κάνουν αρκετές μεταφορές. Τελικά τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν μαζί με τα εμπορεύματα και το καλώδιο. Η έκρηξη σύμφωνα με τις μαρτυρίες θα γίνονταν με εκρηκτήρα μέσα από τον υπόνομο κάπου κοντά στο στόμιο. Το υλικό που μεταφέρθηκε έφτανε τα 500 κιλά.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Βρετανοί στρατιώτες διενεργούν έρευνα σε πολίτες.


 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ

 

            Ένα μέλος της ομάδας που πήρε μέρος στην παγίδευση του ξενοδοχείου ανάφερε στον υπουργό Αβέρωφ ότι η ομάδα που μετέφερε τα εκρηκτικά ήταν 50 εθελοντές, η μεταφορά των εκρηκτικών μέσα στα βρώμικα νερά των υπονόμων ήταν πολύ κοπιαστική υπόθεση κυρίως για να μη βραχούν τα σακίδια με την δυναμίτιδα, στην ομάδα αυτή την τελευταία στιγμή την σπουδαιότητα του εγχειρήματος.

            Μπήκαν στον υπόνομο από  μια «μπούκα» που βρισκόταν έξω από το Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα τα μεσάνυκτα, εκπλήρωσαν την αποστολή τους και ξαναβγήκαν από την ίδια  «μπούκα» το πρωί στις 7 την επομένη, ο αντάρτης που έκανε την περιγραφή δεν θυμάται ημερομηνίες ούτε μπορούσε να την συνδυάσει με κάποια γιορτή.

            Οι αντάρτες αυτοί περίμεναν να ακούσουν την μεγάλη έκρηξη που τους είπαν ότι θα γινόταν στις 10 το πρωί

            Τώρα την ματαίωση της έκρηξης αποδίδει στις διαφωνίες και τους καυγάδες που υπήρχαν  μεταξύ των ηγετών των Δεκεμβριανών,  οι συντηρητικότεροι των οποίων (Ζεβγός , Σιάντος) πιθανά να επηρεάστηκαν από την άφιξη του Τσόρτσιλ στην Αθήνα.

 

            Και σε μένα βρέθηκε μια αξιόπιστη πηγή (Χρήστος Παπαγιαννάκης Πειραιώτης αντιστασιακός) και  μου είπε ότι όταν ήταν φυλακή στου Αβέρωφ το ΚΚΕ είχε δώσει διαταγή να μη μιλάει κανείς στον Ορέστη Μούντριχα, διότι αυτός ήταν που είχε προδώσει την υπονόμευση  του Ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» και ματαιώθηκε η ανατίναξή του. Ο ίδιος άνθρωπος όμως είπε ότι δεν πιστεύει πια σε αυτή την εκδοχή διότι τότε το ΚΚΕ προκειμένου να εξοντώσει άτομα χρησιμοποιούσε τέτοιες ψεύτικες διαδόσεις.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Διαφημιστικό για το έργο που περιγράφει την προσπάθεια ανατίναξης του ξενοδοχείου Μ Βρετανία.


 

ΥΠΗΡΧΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ;

 

Το σχέδιο των υπογείων δικτύων υποτίθεται πως είχε διαρρεύσει από την πολεοδομία Αθηνών και αυτό το σχέδιο εκμεταλλεύτηκε ο ΕΛΑΣ για να παγιδεύσει το ξενοδοχείο.

 

            Αργότερα οι διάφοροι που ασχολήθηκαν με το θέμα, εξέφρασαν διάφορες απόψεις , μία από αυτές ήταν ότι αν γινόταν έκρηξη  στα εκρηκτικά, η δύναμη των αερίων θα «ξεθύμαινε» προς τον ανοικτό υπόνομο και πιθανά να μη κατέρρεε το   Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

           

 

ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ»

 

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΑΙΝΟ

 

• Παραγωγή: Art Films
• Έτος Παραγωγής : 1982
• Διάρκεια: 95'
• Χρώμα: Έγχρωμο
• Μεγεθος : 817 Mb
• Αναλυση :496x384
• Σκηνοθεσία : Τακης Σιμονετατος 
• Σενάριο : Νίκος Φώσκολος 

Ηθοποιοί:
Λάκης Κομνηνός , Σπύρος Καλογήρου , Νίκος Γαλανός , Βασίλης Διαμαντόπουλος , Γεωργία Ζώη

Μακιγιάζ: Μαίρη Ζιάγκου
Ηχοληψία - μιξάζ: Γιώργος Μιχαλούδης
Κοστούμια: Σπύρος Καραγιάννης
Στρατιωτικές στολές: Κώστας Παπαχρήστος
Ειδικά εφέ: Γιάννης Σαμιώτης, Μιχάλης Σαμιώτης
Φροντιστήριο: Κώστας Δούκας
Φωτογράφος: Τάκης Παναγιωτίδης

Υπόθεση:
Μια ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ  στην οποία συμμετέχουν έμπειροι δυναμιτιστές, όπως ο οπλίτης Μέμος (Νίκος Γαλανός ) κι ο λοχαγός Άγγελος (Λάκης Κομνηνός ) ο οποίος είναι ερωτευμένος με την  Άννα  αναλαμβάνει μια πολύ επικίνδυνη αποστολή.
Πρέπει να φτάσουν  στο κέντρο της πόλης των Αθηνών που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Άγγλων και του Ελληνικού τακτικού  στρατού, και να ανατινάξουν το αγγλικό στρατηγείο που εδρεύει στο ιστορικό ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας». Περνώντας μέσα από τους δαιδαλώδεις υπονόμους, καταφέρνουν να φτάσουν στο συγκεκριμένο σημείο και τοποθετούν τα εκρηκτικά, αλλά την τελευταία στιγμή ανακαλείται η διαταγή. Το αρχηγείο τους, φοβούμενο αρνητικές επιπτώσεις απ’ τον ενδεχόμενο θάνατο του άγγλου πρωθυπουργού Ουίλσον Τσόρτσιλ, που είχε φτάσει ξαφνικά στην Αθήνα, ανέστειλε την όλη επιχείρηση.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αφίσα του ΕΑΜ κατά τα Δεκεμβριανά.


 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

            ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ του Ευάγγελου Αβερωφ Τασίτσα Εκδόσεις ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...