Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΚΑΤΟΣΤΑΡΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ


Η βρετανική στρατιωτική αποστολή υπό τον στρατηγό Στιούαρτ Μπ. Ρόλινγκς.είχε αναλάβει την ευθύνη της πολεμικής ανασυγκροτήσεως της Ελλάδος, ο βρετανός αυτός στρατιωτικός διαπνεόμενος από το αποικιακό πνεύμα, πρώτο του μέλημα ήταν να κάνει «υποχείριον την ελληνικήν στρατιωτικήν ηγεσίαν».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Βρετανοί εκπαιδευτές παρακολουθούν εκπαίδευση Ελλήνων στρατιωτών στην διάρκεια του ανταρτοπόλεμου.
 

            Η ανάπτυξη των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και η πιο ασήμαντη λειτουργία τους εξαρτιόταν από την θέλησή του.

            Το καλοκαίρι του 1946 διοργανώθηκε μια αθλητική τελετή στο Παναθηναϊκό στάδιο της Αθήνας, εκεί παρουσία πλήθους κόσμου που παρευρίσκοντο «υπεχρέωσε τους παριστάμενους Έλληνας Στρατηγούς να αγωνισθώσιν εις τον δρόμον των 100 μέτρων, ίνα δια της προσωπικής των ταύτης συμμετοχής εις το αθλητικόν στίβον, τονίσωσι την σημασίαν του αθλητισμού, ενώ εις την πραγματικότητα επετυγχάνετο η μείωσις του κύρους τούτων, ενώπιον του Στρατού και του Λαού». Αν κατάλαβες καλά έβαλε στρατιωτικούς πενηταπεντάρηδες και πάνω να τρέξουν στο Παναθηναϊκό στάδιο παρουσία του στρατού και του Λαού στο άθλημα των εκατό μέτρων, οι άντρες αυτοί αγύμναστοι, με τις κοιλίτσες τους, τα ρευματικά τους, τις λοιπές παθήσεις της ηλικίας τους, τα τραύματα που ο κάθε ένας κουβαλούσε από την συμμετοχή τους σε πολεμικά πεδία, έτρεξαν και γελοιοποιήθηκαν κατά τρόπο θλιβερό, Ο Ρώλιγκς έκανε αυτή την ενέργεια, δήθεν για να τονισθεί η σημασία του αθλητισμού, στην πραγματικότητα όμως για να τους εξευτελίσει μπροστά στο στρατό και το λαό και να επιβάλει την εξουσία του…..

            «…. Μύρια δε όσα πικρόχολα σχόλια ηκούσθησαν εις βάρος των, και οι ευφυολόγοι   εύρον εκτάκτως λεπτόν θέμα δια την δημιουργίαν φαιδρών αστείων λογοπαιγνίων………»

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

-        ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ  1941-1974 του Σόλωνα Νεοκ Γρηγοριάδη εκδόσεις Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

-        ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1940-1952 του στρατηγού Γ Καραγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...