Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Ο Λέων Τρότσκι στην Πρίγκηπο (Büyükada)Ο Λέων Τρότσκι, ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού, ήρθε να μείνει στην Πρίγκηπο στην Κωνσταντινούπολη το 1929, αφού ο Στάλιν τον εξόρισε από την Σοβιετική Ένωση. Ο πρώην επαναστάτης έζησε τέσσερα χρόνια σε αυτό το σπίτι αφού το πρώτο του σπίτι, επίσης στην Πρίγκηπο, κάηκε

 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Πριγκήπος ένα νησί με αποκλειστικά Έλληνες κατοίκους, οι οποίοι σταδιακά εκτοπίστηκαν με διάφορες προφάσεις.

 

Ο Λέων Τρότσκι γράφει :

 

<< Στις 12 του Φλεβάρη, εισήλθαμε στο Βόσπορο. 'Ενας αξιωματικός της τουρκικής αστυνομίας ανέβηκε στο πλοίο, στο Μπιούκ-Ντερέ, για να δει τα χαρτιά των επιβατών. Με εξαίρεση την οικογένειά μου και τους πράκτορες της Γκεπεού, δεν υπήρχε κανείς άλλος ταξιδιώτης. Παρέδωσα στον αξιωματικό, για να την μεταβιβάσει στον Πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Πασά, την ακόλουθη δήλωση : «Κύριε, μπροστά στις πύλες της Κωνσταντινούπολης, έχω την τιμή να σας γνωστοποιήσω πως δεν έφτασα στα τουρκικά σύνορα με τη θέλησή μου κι' ότι περνάω τα σύνορα αυτά μόνο δια της βίας. Παρακαλώ δεχθείτε την έκφραση της εκτιμησής μου.

- Λ. Τρότσκι, 12 Φεβρουαρίου» 1929. >>

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το παλάτι που έζησε ο Λ Τολστόι.
Η δήλωση αυτή δεν είχε συνέχεια. Το ατμόπλοιο μπήκε στο λιμάνι.

 <<Μετά από ένα ταξίδι 22 ημερών, και έχοντας καλύψει μία απόσταση 6.000 χμ., βρεθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη. >>

 

<< Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε στη ζωή μου ένα στάδιο απρόβλεπτο, αν και όχι τυχαίο. Βρίσκομαι εδώ καθηλωμένος - όχι για πρώτη φορά - και περιμένω υπομονετικά να δω τι θα επακολουθήσει. Χωρίς μία δόση "μοιρολατρίας" η ζωή ενός επαναστάτη θα ήταν γενικά αφόρητη. Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, το διάλειμμα της Κωνσταντινούπολης στάθηκε μία εξαιρετική αφορμή για να κοιτάξει κανείς πίσω, εν αναμονή των περιστάσεων που θα επιτρέψουν πάλι να προχωρήσουμε. (...)>>

Το σπίτι του ρώσου επαναστάτη Λέων Τρότσκι στην Πρίγκηπο πωλείται. Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Hurriyet, η τεράστια κατοικία των 950 τ.μ. που βλέπει τη θάλασσα του Μαρμαρά πωλείται προς 4,4 εκατομμύρια δολάρια. Το τριώροφο σπίτι κατασκευάστηκε πριν 150 χρόνια και βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 3.600 τ.μ. Έχει  δεκαοκτώ δωμάτια, πέντε μπάνια και ένα τεράστιο οικόπεδο.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το πωλητήριο με όλα τα χαρακτηριστικά του σπιτιού.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Λέων Τρότσκι, Η Ζωή μου, 1929 μετάφρ. από τα γαλλικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου