Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΜ ΚΙΜΠΟΥΡ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


Η τέταρτη αραβοισραηλινή σύραξη του 1973 που ονομάστηκε πόλεμος του Γιομ Κιπούρ («Εξιλασμός» στα Ελληνικά) βρήκε την Ελλάδα σε μεταπολιτευτική περίοδο, η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε αυτοκαταργηθεί και είχε δρομολογηθεί η επάνοδος της χώρας σε κοινοβουλευτική τροχιά.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γ. Παπαδόπουλος με τον Αμερικανό πρέσβη Χ. Τάσκα (δεξιά) και τον τότε μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ν.Ν. Κέννεντυ.


Για τον πόλεμο αυτό στις 13 Οκτωβρίου 1973 η στάση την μεταβατικής πολιτικής κυβέρνησης καθορίστηκε με την δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Χρ Ξανθόπουλου – Παλαμά:

«Αι φιλικαί σχέσεις της Ελλάδος με τας αραβικάς χώρας, αποκλείουν οιανδήποτε συμμετοχήν, είτε άμεσον είτε έμμεσον, είς τυχόν ενεργείας στρεφομένην εναντίον αυτών….».

Στην συνέχεια αποκλείστηκε η χρησιμοποίηση του εναέριου και θαλάσσιου Ελληνικού χώρου, δηλαδή ήταν μια τηλεγραφική διακήρυξη προς τις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας Γ Παπαδόπουλος έκανε διάβημα προς τον πρέσβη των ΗΠΑ Χ Τάσκα και με δύο λόγια του έλεγε ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να δημιουργήσει πυρηνικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ και ότι τρεις ναυτικές μονάδες με πυρηνικό εξοπλισμό του 6ου Αμερικάνικου Στόλου ελλιμενίζοντο στην Ελευσίνα και πιθανά να αποτελούσαν στόχο της ΕΣΣΔ, για τον λόγο αυτό τα πλοία των ΗΠΑ θα πρέπει να αποπλεύσουν.

 

Με δύο λόγια ο Γ Παπαδόπουλος έδωσε πόδι σε αμερικάνικα πλοία πράγμα που ποτέ στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον δεν αποτόλμησε κανείς.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα γεγονότα του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ χρησιμοποιήθηκαν για να εκβιάσουν οι ΗΠΑ δικαίωμα ελιμενισμού των πλοίων τους και μεγαλύτερη δυνατότητα χρήσης του αεροδρομίου της Ελευσίνας κατά την διάρκεια του πολέμου Γιομ Κιπούρ.



Τον εναέριο χώρο της Ελλάδος τον παραβίασαν και οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ, η Ελλάδα παραπονέθηκε και στις δύο υπερδυνάμεις για τις παραβιάζεις αυτές.

 

Μέσα σ αυτή την κατάσταση λαμβάνει χώρα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου! Και τότε εκβιαστικά έρχονται οι ΗΠΑ και ζητούν : «…τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας του 1953 και η χρησιμοποίησις του αεροδρομίου της Ελευσίνος…».

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά και ενημέρωσε τον Σπ Μαρκεζίνη. Ο Σπ Μαρκεζίνης στην συνέχεια επισκέφτηκε τον Γ Παπαδόπουλο και «…τόνισε το εθνικώς επικίνδυνοντου αιτήματος…. Προς τιμήν του υπήρξε κατηγορηματικός και χωρίς δισταγμούς, συμφωνών μου απάντησε <ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΧΙ>…. Η αντίδρασις Παπαδοπούλου ήταν άμεση, εχρησιμοποίησε μάλιστα μια βαρύτατη έκφραση για το αμερικάνικο αίτημα…».

 




 

Τι ακριβώς είπε ο Γ Παπαδόπουλος για  τους Αμερικάνους;

 

«Επισκέφθην τότε τον Παπαδόπουλον, ο οποίος συμφώνησε με εμέ απολύτως, χαρακτηρίσας μάλιστα τους Αμερικάνους ως ΓΚΑΓΚΣΕΡΣ….».

 

Για αυτή την στάση του Γ Παπαδόπουλου ο Αμερικάνος διπλωμάτης Τζων Ντέυ σε δεξίωση ενώπιον 30 δημοσιογράφων, στρατιωτικών, πολιτικών και διπλωματών δήλωσε:

«Πρέπει να αλλλάξετε την Κυβέρνησι Μαρκεζίνη και να διώξετε τον Γ Παπαδόπουλο. Εμείς οι Αμερικάνοι δεν θέλουμε ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο!....».

 

Ο Μαρκεζίνης σημείωσε: «Ο Κίσσιγκερ είχε ενοχληθεί» ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ ήταν ακόμα σε εξέλιξη και η απόρριψη των απαιτήσεων των Αμερικάνων μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου είχαν καθορίσει την μοίρα της Κυβέρνησης Μαρκεζίνη.

 

 


 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η κυβέρνηση Μαρκεζίνη (8 Οκτωβρίου 1973 - 25 Νοεμβρίου 1973)
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ του Μ Ν Χατζηδάκη

 ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 1972 – 1974 του Σπ Μαρκεζίνη

ΤΑ ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ  του Σπ Μαρκεζίνη

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ του Σπ Μαρκεζίνη

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...