Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΠΑΡΑΝΟΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ


Η Ρουμανία του Τσαουσέσκου ακολούθησε κτηνώδεις μεθόδους τις οποίες η Δύση δεν πρόβαλε και ο Δυτικός τύπος αποσιώπησε, για παράδειγμα κατέστειλε δημόσιες διαμαρτηρίες των ανθρακορύχων  της κοιλάδας Ζίου τον Αύγουστο του 1977 ή την απεργία στο εργοστάσιο το «Κόκκινο Άστρο» στο Μπρασόβ.



 

Ο δικτάτορας της Ρουμανίας είχε δεχθεί να αποκαλείται με ένα ολόκληρο κατάλογο επιθέτων που περιέγραφε το μέγεθος της «προσωπικότητάς» του, όπως: Ο "Αρχιτέκτονας", ο "Διαμορφωτής του Συστήματος Ηθικών Αξιών", ο "Σοφός Τιμονιέρης", το "Ψηλότερο κατάρτι" , το "φωτοστέφανο της Νίκης", ο "Οραματιστής" , ο "Τιτάνας", ο "γιος του Ηλίου", ο "Δούναβης της Σκέψης" και η "Διάνοια των Καρπαθίων"…. Και πλήθος άλλες τέτοιες δουλοπρεπείς κολακείες, το ίδιο ίσχυε και για την γυναίκα του Έλενα την ονόμαζαν «Μητέρα της Πατρίδας μας», «Πρωτοπόρα Μαχήτρια του Ένδοξου Μέλλοντος της Ρουμανίας», «Πυρσός του Κόμματος» και παρόμοια γελοία προσωνύμια. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της δουλικότητας που αντιμετωπιζόταν το ζεύγος Τσαουσέσκου παραθέτουμε με ποιο τρόπο  τιμήθηκε από μια πολυπληθή ομάδα παιδιών η Έλενα Τσαουσέσκου :
"Ατενίζουμε με εκτίμηση και σεβασμό την αρμονική ζωή αυτής της οικογένειας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η ζωή της, ως πρώην εργάτριας υφαντουργίας, μαχητικού μέλους της κομμουνιστικής νεολαίας, μέλους του Κόμματος από την εποχή της παρανομίας, σημερινής ηρωίδας, σοσιαλίστριας εργάτριας, επιστήμονος, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Πολιτικού Κομμουνιστικού Γραφείου της Ρουμανίας, μαζί με τον σύζυγό της, μας δίνει μια εξαιρετική εικόνα για το μέλλον αυτών των δύο κομμουνιστών. Τα τρία παιδιά του προεδρικού ζεύγους εργάζονται, όπως ο καθένας μας, ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών τους, για να εδραιώσουν τον Σοσιαλισμό στη Ρουμανία. 'Ολ' αυτά επιβεβαιώνουν την αλήθεια ότι η εργασία και το προσωπικό παράδειγμα είναι καθήκοντα και απαράβατες υποχρεώσεις για την οικογένεια Τσαουσέσκου.".




.

 

Έτσι ο Τσαουσέσκου επιστέφτηκε τις ΗΠΑ σαν προσκεκλημένος του Τζίμυ Κάρτερ, η ανεκτικότητα αυτή οφειλοταν στην μη συμμετοχή της Ρουμανίας στην εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968, την κριτική που ασκούσε στην ΕΣΣΔ, στο γεγονός ότι ακόμα και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες έσπασαν το εμπάργκο του Ανατολικού μπλογκ και έστειλαν αθλητές.

 

Ο Τσαουσέσκου το 1966 έθεσε στόχο την αύξηση του πληθυσμού και έριξε το σύνθημα της «Ρουμανικότητας», έτσι απαγόρευσε την έκτρωση σε γυναίκες κάτω των 40 χρονών οι οποίες είχαν λιγότερα από τέσσερα παιδιά και το 1986 η απαγόρευση ανέβασε το όριο ηλικίας στα σαράντα πέντε.

 

Μπήκαν δικλείδες ελέγχου με υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις όλων των γυναικών που ήταν σε ηλικία τεκνοποίησης και οι εκτρώσεις επιτρεπόταν μόνο με την παρουσία εκπροσώπου του κομματος.

 

Για να ανεβάσει τον ζήλο των γιατρών στο ζήτημα της «Ρουμανικότητας» θεσπίστηκε νόμος με μείωση του μισθού των γιατρών σε περιοχές με πτώση του δείκτη γεννήσεων.

 

Παρά τα δρακόντια αυτά μέτρα ο πληθυσμός δεν αυξήθηκε, απ εναντίας ο δείκτης θνησιμότητας από εκτρώσεις υπερέβαινε τους αντίστοιχους δείκτες άλλων χωρών, οι δε παράνομες εκτρώσεις ήταν πολύ διαδεδομένες και γινόντουσαν σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες. Έτσι από το 1966 μέχρι το 1989 πέθαναν τουλάχιστον 10.000 γυναίκες μέσα σε παράνομα φρηκτά ιδιωτικά ιατρεία εκτρώσεων.

 

Αλλά και ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας ήταν πολύ υψηλός σε σημείο να υποχρεώσει το καθεστώς το 1985 να μη καταγράφει  ένα βρέφος αν δεν επιζούσε μέχρι την τέταρτη εβδομάδα από την γέννησή του. Με την ανατροπή του Τσαουσέσκου ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας ήταν 25 τοις χιλίοις και υπήρχαν 100.000 παιδιά σε ιδρύματα.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Επί της κομουνιστικής κυβέρνησης του Νικολάε Τσαουσέσκου, δεκάδες χιλιάδες παιδιά κατέληξαν σε κρατικά και ανεπαρκή ορφανοτροφεία. Μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι η   παραμέληση τους κατά την βρεφική ηλικία οδήγησε  σε μείωση της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο.



Από το 1980 ο Τσαουσέσκου αποφάσισε να αποπληρώσει το τεράσιο εξωτερικό χρέος της Ρουμανίας, οι τράπεζες του καπιταλιστικού μπλογκ και το ΔΝΤ ήταν πανευτυχείς και εγκωμίαζαν το καθεστώς της Ρουμανίας και δόθηκε επιμήκυνση και διακανονισμός των τόκων, ο Τσαουσέσκου για να πετύχε αυτόν τον στόχο άσκησε πρωτοφανή πίεση στην εγχώρια κατανάλωση και ο λαός οδηγήθηκε σε ένδεια.

 

 

Η πολιτική Τσαουσέσκου κατάφερε να εξοφλήσει τους διεθνείς πιστωτές με τραγικά αποτελέσματα για τον πληθυσμό της Ρουμανίας, αλλά μέσα σ όλα αυτά εφάρμοσε και αγροτική πολιτική ισοπεδώνοντας τα μισά από τα 13.000 χωρία της χώρας και οδηγόντας τους αγρότες βίαια σε 558 «αγροτοπόλεις»…. Μέσα σ αυτές τις συνθήκες αποφάσισε  την ανάπλαση της πρωτεύουσας, μια ολόκληρη συνοικία του Βουκουρεστίου στο μέγεθος της Βενετίας ισοπεδώθηκε πλήρως, 40.000 κτήρια και δεκάδες εκκλησίες και μνημεία γκρεμίστηκαν για να δημιουργηθεί χώρος για ένα νέο «Σπίτι του Λαού» (το σχεδίασε η Ανκα Πετρέσκου και αντικειμενικός στόχος ήταν να γίνει προσωπικό ανάκτορο του Τσαουσέσκου, μια κακότεχνη κατασκευή τριπλάσια των Βερσαλλιών) αλλά  και την Λεωφόρο της «Νίκης του Σοσιαλισμού» μήκους πέντε χιλιομέτρων και πλάτους 150 μέτρων  Αλλά τα προγράμματα αυτά δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει στο μεταξύ είχε επέλθει η πτώση του, ο δικτάτορας και η σύζυγός του διέφυγαν προσωρινά με ελικόπτερο από την στέγη του κτηρίου του κόμματος, τα Χριστούγεννα του 1989 μετά από την σύληψή τους δικάστηκαν και με συνοπτικές διαδικασίες εκτελέστηκαν, η δίκη και η εκτέλεση κινηματογραφήθηκαν και προβλήθηκαν δύο μέρες μετά την εκτέλεση.

 

 


 

 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η εκτέλεση του δικτάτορα της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου  του Έλενας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ του Tony Judt εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...