Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ


 

 

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Φίλιππος Μαργαρίτης (1810-1892).


Ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος ήταν ο Φίλιππος Μαργαρίτης (1810-1892) ο οποίος γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1810, ο πατέρας του ήταν εύπορος έμπορος  και βοήθησε οικονομικά αλλά και με το κύρος του την Ελληνική Επανάσταση, οι Τούρκοι ήθελαν να τον σκοτώσουν και κάτω από δραματικές συνθήκες διέφυγε στην επαναστατημένη Ελλάδα με την γυναίκα του και τα έξη παιδιά του, χάνοντας όλη την περιουσία του, με την απελευθέρωση ο κυβερνήτης Καποδίστριας έστειλε τους δύο γιούς του Γεώργιο και Φίλιππο να σπουδάσουν με έξοδα του Ελληνικού κράτους ζωγραφική, ο Φίλιππος σπούδασε ζωγραφική στην Βενετία.

Ο Γεώργιος Μαργαρίτης επιστρέφοντας το 1936 έφερε μαζί του ένα από τα πρώτα λιθογραφικά μηχανήματα που εγκατέστησε στο ατελιέ του στην οδό Ερμού.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γυναίκα από τα Ψαρά. Φωτογραφία του Φίλιππου Μαργαρίτη, τέλη 19ου αιώνα (Φωτογραφικό Αρχείο  Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Ναύπλιο).
 

Ο Φίλιππος Μαργαρίτης επέστρεψε το 1937 και εργάστηκε μαζί με τον αδελφό του. Το 1842 ο Φίλιππος Μαργαρίτης (Philibert Perreud) διορίστηκε καθηγητής στο σχολείο Τεχνών μέχρι το 1863. Ταυτόχρονα παρακολουθούσε  την εξέλιξη της φωτογραφικής τέχνης στην Ευρώπη, σύντομα έγινε γνώστης ηλιοτυπίας, της καλοτυπίας και της μεθόδου του υγρού καλλωδίου, το 1848 άνοιξε το πρώτο φωτογραφείο της Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το φωτογραφείο αυτό ήταν μια άθλια παράγκα με υποτυπώδη μέσα και εγκαταστάσεις κατά τις φωτογραφίσεις του πίσω από το θέμα κρεμούσε πανό με τοπία που ζωγράφιζε ο ίδιος.

Στους πρώτους πειραματισμούς του χρησιμοποίησε την γυναίκα του Felicite ντυμένη με  τοπικές φορεσιές. Έχαιρε ιδιαίτερης φήμης λόγω της εύνοιας που του έδειχνε η βασιλική οικογένεια.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Φωτογραφία του Μαργαρίτη.
 

Χάρη στον Φίλιππο Μαργαρίτη δασώθηκε η μορφή  πλήθους αγωνιστών της Επανάστασης (πρόκριτου Έδεσσας Π Ναούμ, του Χριστόλουλου Χατζηπέτρου κα), κληρικών, πολιτικών αλλά και της ελίτ του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους (Βασιλιά Όθωνα, Αμαλίας με τις κυρίες των τιμών, του πρίγκιπα της Δανίας Γεωργίου, τον πρίγκιπα Αλφρέδο, καθηγητών του Σχολείου των Τεχνών, του Βασιλιά Γεωργίου και της Βασίλισσας Όλγας κα) αλλά και απεικόνιση κτισμάτων αρχαιολογικών χώρων. Με τον αδελφό του φιλοτέχνησε τοιχογραφίες στο Ανάκτορο του Όθωνα.

 

Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα δεν διέκοψε τις επαφές με τον έκπτωτο μονάρχη αλλά διατήρησε  σχέσεις με τον Γεώργιο Α.

Στο φωτογραφείο του έβαλε συνέταιρό τον παλιό μαθητή του Ιωάννη Κωνσταντίνου, ο οποιος και ο ίδιος ήταν ζωγράφος και καθηγητής στο πολυτεχνείο, έτσι ο φωτογραφείο του ονομάστηκε «Μαργαρίτης και Κωνσαντίνου» και προσέθεταν «Ζωγράφοι και Φωτογράφοι».

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η γυναίκα του Φ. Μαργαρίτη Felicite, περ. 1855, άλατος, επιχρωματισμένη (από το λεύκωμα Athens & Grecian Costumes).
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ του Άλκη Ξανθάκη εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...