Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ


 (1902 – 1986)

 



 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο υπουργός εργασίας, Αριστείδης Δημητράτος, στη γιορτή των Εφημεριδοπωλών, στο Γαλάτσι.
 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ (1936-1941)

 

 

 

 

Ο Ι Μεταξάς έβαλε επικεφαλή του υπουργείου Εργασίας, τον «εργάτη -υπουργό» Αριστείδη Δημητράτο, πρώην ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ (αδελφός του  δικηγόρου Νίκου Δημητράτου που  μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί ο πρώτος οργανωτικός γραμματέας του ΣΕΚΕ).
 
Γεγονός είναι ότι πολυάριθμοι συνδικαλιστές παρέμειναν στα αξιώματα τους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, χωρίς να αγνοήσουμε και τις κατά καιρούς παρεμβάσεις της στη διοίκηση του συνδικαλιστικού κινήματος.
 
Με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα λήγει το δικτατορικό καθεστώς. Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δεν εγκαταλείπει τις καρέκλες της, αλλά παραμένει σ' αυτές.  Την εποχή εκείνη επικεφαλής της Εργατικής Συνομοσπονδίας βρίσκεται ο Ιωάννης Καλομοίρης, ο άνθρωπος που τρεις μόλις μήνες νωρίτερα ήταν απαρηγόρητος για τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά. Τώρα προσαρμόζεται με θεαματική ευλυγισία στη νέα πραγματικότητα και με ένα τηλεγράφημα του προς τη νέα κυβέρνηση, που μάλιστα αποστέλλεται πριν καν ορκισθεί, δηλώνει υποταγή:

"Γ. Τσολάκογλου, Πρ. Κυβερνήσεως, Π. Δεμέστιχαν Εσωτερικών, Ε. Μουτούσην Συγκοινωνίας, Γ. Μπάκον Εθνικής Αμύνης, Χ. Κατσιμήτρον Εργασίας, Ν. Μάρκου Ασφαλείας, Ι. Παπαδόπουλον Εμπορικής Ναυτιλίας, Π. Χατζημιχάλην Εθνικής Οικονομίας, Α. Λιβιεράτον Δικαιοσύνης, Κ. Λογοθετόπουλον Προνοίας, Ν. Αούβαρην Παιδείας.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, εκπροσωπούσα το σύνολον των εργατών και υπαλλήλων της χώρας, συναισθανόμενη βαθειά την εθνικήν συμφοράν, δηλώνει προς υμάς, ότι τίθεται ανεπιφυλάκτως εις το πλευρόν της Εθνικής Κυβερνήσεως με όλας τας δυνάμεις της να βοηθήση την εθνικήν ενότητα και περισυλλογήν προς αποκατάστασιν της ησυχίας και τάξεως και ανακούφισιν των ασθενέστερων μελών, ως είνε η εργατοϋπαλληλική τάξις.
Μεθ' υπολήφεως. Εντολή Διοικήσεως. Ο γεν. γραμματεύς Ι. Καλομοίρης".

 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αριστείδης Δημητράτος: Ο Σοσιαλιστής που ο Μεταξά έκανε υπουργό Εργασίας.

 

Η επικρατούσα άποψη για τον Δημητράτο  από την μη αριστερά :

 

Το βραδύ της 4ης Αυγούστου η αστυνομία για πολλοστή φορά πήγε στο σπίτι του Δημητράτου
Ο Δημητράτος συνηθισμένος από τις άλλες φορές ετοίμασε βιαστικά την βαλίτσα για την εξορία.
Ο Αστυνόμος ήταν βιαστικός
- Γρήγορα του λέει
- Καλά ντε περίμενε λιγάκι να ετοιμαστώ λέει ο Δημητράτος
Τόσο πολύ βιάζεται ο Μεταξάς να με στείλει εξορία;


Τον συνέλαβαν άρον άρον και γραμμή στο σπίτι του Μεταξά
Τον υποδέχτηκε χαμογελαστός ο Εθνικός κυβερνήτης
- Είσαι ο κομμουνιστής Δημητράτος έτσι δεν είναι;
- Ναι απαντά ο Δημητράτος
- Και πιστεύεις στα δίκαια των εργατών αν δεν κάνω λάθος
- Βεβαίως λέει ο Δημητράτος
- Ιδού λοιπόν  ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΟΡΙΖΕΣΑΙ υπουργός εργασίας!!!

 

 

Τα οικονομικά είναι συγκεκριμένα με αυτά θα κινηθείς και θα κάνεις φιλεργατικούς νομούς.  Μην ανησυχείς εγώ θα σε καλύπτω αρκεί να αγαπάς τους εργάτες.

 

Ποιο ήταν το έργο αυτού του «εργάτη -υπουργού» φαίνεται από τα ποιο κάτω:

 

-        Ενισχύθηκε ο κρατικός έλεγχος στην αγορά εργασίας, και για να μειωθεί η ανεργία δεν ενθαρρύνθηκε η κινητικότητα των εργατών αλλά το αντίθετο. Ο ίδιος ο Μεταξάς τόνισε: «Η έμφασις της ανεργίας υπό οξείαν μορφήν εν Ελλάδι κατά τα τελευταία έτη, οφείλεται εις αίτια κοινωνικά και δημογραφικά , αλλά και εις πολιτικά και οικονομικά».

-        Πολλά επαγγέλματα κηρύχθηκαν «κλειστά» και «κατοχυρωμένα».

-        Με τις απαιτούμενες άδειες απασχόλησης διευκολυνόταν άλλωστε και ο πολιτικός έλεγχος της πρόσβασης στην απασχόληση.

-        Απαγορευόταν στις επιχειρήσεις να απολύουν προσωπικό χωρίς κυβερνητική άδεια.

-        Εφαρμοζόταν η εκ περιτροπής εργασία ώστε να μη σηκώνουν μερικοί μόνο τις συνέπειες της δυσπραγίας.

-        Καθιερώθηκε όμως ένα ελάχιστο μεροκάματο, ανεξαρτήτως ημερών απασχόλησης.

-        Συστηματοποιήθηκαν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, συμπληρώθηκε η εφαρμογή του οκταώρου, και εφαρμόστηκε τυπικότερα η εργατική νομοθεσία.

-        Kατοχυρώθηκαν  η καθιέρωση της Κυριακής αργίας και  η ετήσια άδεια.

-        Η ίδρυση του ΙΚΑ ξεκίνησε από  το 1934 Ν. 6298/1934, πρώτος διοικητής υπήρξε ο Κανελλόπουλος Παναγιώτης 1934 – 1935. Η λειτουργία του ΙΚΑ όμως άρχισε την 1.1.1937

-        Καθιέρωση του 8ωρου. Ο Λιναρδάτος στη σελίδα 112 του βιβλίου "4η Αυγούστου" αναφέρει: στον τομέα της εργατικής πολιτικής ο Μεταξάς παρουσίασε σαν "κοινωνική μεταρρύθμισιν" το 8ωρο.....

 

 

Η επικρατούσα άποψη για τον Δημητράτο  από την αριστερά :

 

Η αριστερά μη μπορώντας να συγχωρήσει  την «προδοσία» του Α Δημτράτου, έχει δημοσιεύσει κατ επανάληψη τις πιο κάτω απόψεις.

 

Αριστείδης Δημητράτος μετά την μπολσεβικοποίηση του ΣΕΚΕ (Γ' Συνέδριο) και την αποσύνδεσή του από τη ΓΣΕΕ, θα αρχίσει να στρέφεται όλο και πιο δεξιά. Αρχικά σοσιαλιστικών αντιλήψεων, αργότερα γνωστός δεξιός εργατοπατέρας, από το 1928. Καθοδηγητής των απεργοσπαστικών κινήσεων στις μεγάλες απεργίες του 1931 στην Θεσσαλονίκη, θα φάει ένα γερό ξύλο από τον Στέργιο Αναστασιάδη σε μια προσπάθεια τέτοιας κίνησης το 1932.

 

Ήδη από το 1926 δεν είχε καμία σχέση με το ΣΕΚΕ-ΚΚΕ, δεν υπέστη καμία μα καμία δίωξη με το βενιζελικό ιδιώνυμο. O Αριστείδης Δημητράτος, δέχθηκε πρόθυμα να γίνει υφυπουργός Εργασίας, διατηρώντας παράλληλα και τη θέση του ως επικεφαλής της Εργατικής Συνομοσπονδίας. Παρόμοια σχέση με το ΣΕΚΕ είχαν και άλλοι περίφημοι δεξιοί εργατοπατέρες και ρεφορμιστές, όπως π.χ ο υφυπουργός Εργασίας των κατοχικών κυβερνήσεων ο "εργάτης" Νίκος Καλύβας (θα εκτελεστεί από πατριώτες της ΟΠΛΑ στις αρχές του 1944), ο Καβαλλιεράτος, ο περίφημος Ευαγγέλου κλπ.

 

 

 


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ι Μεταξάς με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του.

 
Από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα υπάρχει η άποψη ότι ο καλύτερος υπουργός εργασίας της Ελλάδος μέχρι σήμερα παραμένει ο Α Δημητράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...