Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΑΓΓΛΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ



 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γ. Παπανδρέου στην Καθημερινή (2/12/1948) «Το συμπέρασμα είναι ότι ο Δεκέμβριος ημπορεί να θεωρηθεί “ Δώρον Tου Yψίστου “. Αλλά για να υπάρξει ο Δεκέμβριος, έπρεπε προηγουμένως να έχωμεν έλθη εις την Ελλάδα. Και τούτο ήτο δυνατόν με την συμμετοχή του ΚΚΕ εις την κυβέρνησιν, δηλαδή με τον Λίβανον(!!!).Και δια να ευρεθούν οι Βρετανοί εδώ, οι οποίοι ήσαν απαραίτητοι δια την νίκην, έπρεπε προηγουμένως να είχε υπογραφή η συμφωνία της Καζέρτας…και δια να επιτευχθή η εκκαθάρισις, έπρεπε προηγουμένως να επιμείνω εις την άμεσον αποστράτευσιν του ΕΛΑΣ και να θέσω το ΚΚΕ ενώπιον του διλήμματος, ή να αποδεχθή ειρηνικώς τον αφοπλισμόν του ή να επιχειρήση την στάσιν, υπό συνθήκας όμως πλέον αι οποίαι οδηγούν στην συντριβήν του. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. ».


Ο Β Μπαρτζιώτας ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και μετέπειτα υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση του βουνού παραθέτει μια μαρτυρία για την μάχη στου Μακρυγιάνη που έχει ενδιαφέρον να την δούμε.

Υποστηρίζει λοιπόν ότι ο «...εχθρός διέθετε στους στρατώνες ένα σύνταγμα Χωροφυλακής γύρο στις 4.000 άνδρες με όπλα και οπλοπολυβόλα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε στην επίθεση δύο συντάγματα της Ι ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, το 1ο σύνταγμα της Καλλιθέας και το 2ο Σύνταγμα της Καισαριανής και για εφερδρεία είχαμε το σύνταγμα Κορίνθου της Ταξιαρχίας του Τσικλητήρα που κατέλαβε το μνημείο του Φιλοππάπου.»

Δηλαδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δύναμη 10.000 άνδρες και υπεροχή πυρός, χωρίς βαρύ πυροβολικό.

Ο καπετάν Λευτέρης του ΕΛΑΣ Ν Σμύρνης είχε ανοίξει μεγάλη τρύπα στο κτίριο του Μακρυγιάννη και μπήκε επικεφαλής του τάγματός μέσα.





Κατά τον Μπαρτζιώτα λοιπόν είδαν τον καπετάν Λευτέρη... «...ζαλίστηκαν, και άρχισαν να παραδίδονται....». Όταν λοιπόν «...ήταν καθαρό ότι θα κυριαρχούσαμε στου Μακρυγιάννη...». Τότε ισχυρίζεται ότι : «...ένας αξιωματικός σύνδεσης της Ι Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ ειδοποίησε το 2ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ» δήλαδή το Σύνταγμα της Καισαριανής ότι: «...η Ορεινή Ταξιαρχία του Τσακαλώτου κατέλαβε την Καισαριανή, έκαιγε τα σπίτια τους, σκότωνε τους γέρους και τα παιδιά και ατίμαζε τις γυναίκες τους...».
 

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Καισαριανή όπως και όλες οι προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά ήταν προπύργια της ΕΑΜικής αντίστασης, οδηγήθηκαν ασκόπως σε σύγκρουση με σίγουρη την ήττα.



Οι Καισαριανιώτες λοιπόν ταράχτηκαν και έφυγαν από του Μακρυγιάννη και πήγαν να σώσουν τους δικούς τους και τα σπίτια τους.

Όταν έφτασαν στην Καισαριανή είδαν ότι ο Τσακαλώτος με την Ορεινή Ταξιαρχία δεν είχε καταλάβει την πόλη τους. Αυτή η είδηση ήταν μια προβοκάτσια του αξιωματικού σύνδεσης.

Ο Μπαρτζιώτας  υποστηρίζει ότι ο πράκτορας αυτός ήταν : «...το όνομα του προβοκάτορα αυτού Ξανθάπουλος Δ – που, όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν άνθρωπος των Άγγλων και μάλιστα παρασημοφορήθηκε για την προδοτική αυτή πράξη του το 1945!».

Μετά από αυτό το γεγονός ο καπετάν Λευτέρης υποχρεώθηκε να βγει από την τρύπα που άνοιξε όπως μπήκε, το 1ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Καλλιθέας εμπλάκηκε με Εγγλέζικα τανκς και οι Εγγλέζοι με κανόνια που είχαν τοποθετήσει στην Ακρόπολη χτυπούσαν τον ΕΛΑΣ.

Στην συνέχεια βέβαια συνεχίστηκαν οι προσπάθειες αλλά πια είχαν αλλάξει οι συνθήκες. Ο Μπαρτζιώτας υποστηρίζει ότι «... Το λάθος το δικό μας, του Α Σώματος Στρατού είναι ότι είχαμε τόση εμπιστοσύνη στην 1η Ταξιαρχία μας, ώστε δεν πήγαμε προσωπικά να καθοδηγήσουμε την μάχη, η διοίκηση του Α ΣΣ κι εγώ.  Έτσι φτάσαμε να ενεργήσει ένας αστάθμητος παράγοντας, η προδοσία του αξιωματικού σύνδεσης του ΕΛΑΣ και εμείς, επειδή ήμασταν μακριά, δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε έγκαιρα και να διορθώσουμε την κατάσταση...».
 

 

Η κρίσεις του Μπαρτζιώτα προφανώς είναι και η επίσημη άποψη του ΚΚΕ (τουλάχιστον για την περίοδο που διεξήχθη το Δεκεμβριανό κίνημα και ο Εμφύλιος) για τον λόγο μη κατάληψης του στρατοπέδου Μακρυγιάννη.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βασίλης Μπαρτζιώτας κοιτάζει τον φακό έχοντας δίπλα του τον Νίκο Ζαχαριάδη, ένας ακόμα ανόητος ηγέτης της αριστεράς που οδήγησε την ΕΑΜική αντίσταση στην σίγουρη ήττα.



* Όπως βλέπεις οι δυνάμεις που επιτέθηκαν στου Μακρυγιάννη ήταν στο σύνολό τους από προσφυγικές συνοικίες του λεκανοπεδίου Αττικής.


https://www.youtube.com/watch?v=s1ZTG269EX0


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 1944 του Βασίλη Μπαρτζιώτα εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...