Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Μετά την ήττα της Σερβίας από τις κεντρικές δυνάμεις, οι εναπομείνασες δυνάμεις της Σερβίας υποχώρησαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και κάποιες στην Κέρκυρα.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βασιλιάς Πέτρος της Σερβίας , Αιδηψός (1916).


Ο γέρος βασιλιάς της Πέτρος της Σερβίας βλέποντας από την Ελληνική Μακεδονία τον χιονισμένο Όλυμπο  και με γερμένο το κεφάλι στο στήθος του μιλούσε σε Αμερικάνο δημοσιογράφο και τα μάτια του έκλειναν από την κούθραση:

«Αν οι σύμμαχοι μας είχαν έρθει λίγο νωρίτερα!» έλεγε με παράπονο «Έλεγα στους άντρες μου <Κρατήστε λίγο ακόμα! Υποσχέθηκαν ότι θα έρθουν και θα τηρήσουν το λόγο τους>! Και εκείνοι με πίστεψαν και άντεξαν. Πρέπει να ξέρεις πως τους Γερμανούς ούτε που τους βλέπαμε! Ήταν πόλεμος πυροβολικού, όχι άντρα προς άντρα! Οι πολεμιστές μας έτριζαν τα δόντια και, ενώ τα δάκρυα έτρεχαν ποτάμι στα βαθουλωμένα μάγουλα τους έλεγα <Αχ και να μπορούσαμε να βρεθούμε σώμα με σώμα! Τότε θα τους δείχναμε!>.

Ύστερα καθώς επιθεωρούσα έφιππος τις γραμμές τους, τους έβλεπα να κουνούν το κεφάλι και τους άκουγα να ψιθυρίζουν <Ο καημένος ο γεροβασιλιάς μας. Ακόμα εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι Σύμμαχοι θα φτάσουν έγκαιρα για να μας σώσουν!>».

Σε αυτή την διήγηση κλείεται όλη η ιστορία της Σερβικής ήττας και της διάλυσης του Σερβικού και Μαυροβουνιακού στρατού το 1914-1915.

Επίθεση σε  ένα βαλκανιακό στρατό με πυροβολικό μέχρι διαλύσεως από του Γερμανούς – Αυστροουγγρους – Βούλγαρους και εμπαιγμός τους από τις δυνάμεις της Αντάντ, στέλνοντάς τους την τελευταία στιγμή ελάχιστες δυνάμεις με τον στρατηγό Σεράιγ.

Η μοίρα των μικρών λαών που τα θυσιάζουν οι μεγάλοι σε μια σκακιέρα συμφερόντων.

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Λίγο πριν ξεκινήσουν  οι πόλεμοι το 1910. Επίσκεψη του βασιλιά της Σερβίας Πέτρου Α΄ Καραγεώργεβιτς και του Πρωθυπουργού Νικόλα Πάσιτς στο Άγιο Όρος. Υποδοχή από τουρκικό άγημα και φιλαρμονική.


 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Ο ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ του P Hibben εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...