Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΟΥΛΟΥ


Σε μία από τις πολλές εκθέσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΣ) περιγράφεται μια σκηνή που ζούσε η ύπαιθρο στην Μακεδονία.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Πούλος, συγκρότησε τον ΕΕΣ (Εθνικός Ελληνικός Στρατός) ή ομάδα Πούλου. Κατά την αποχώρηση της Βέρμαχτ από την Ελλάδα το σώμα του Πούλου ακολούθησε τους Γερμανούς και συνέχισε να πολεμάει στη Σλοβενία και την Αυστρία, ενώ ο ίδιος αποτέλεσε μέλος του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου, της «εξόριστης» δηλαδή  κυβέρνησης  υπό τον Έκτορα Τσιρονίκο που είχαν εγκατασταθεί στη Βιέννη.



«Ανεχωρήσαμεν δια τοχωρίον Σταυρός ευρισκομένου επί της προς Βέρροιαν οδού, δια να εξακριβώσωμεν τας ζημίας και τούτου, δεδομένου ότι επυρπολήθη τελευταίως από τα τμήματα του Πούλου.
 

Εις πλέον τα 100 αναβιβάζονται αι πυρποληθείσαι οικείαι επί συνόλου 180 τοιούτων.

Τρία άτομα κατεκρεουργήθησαν. Δώδεκα γυναίκες εβιάσθησαν, ων μία 65 ετών, από χαμήνιον 20-25 ετών.

Πλείστα τρόφιμα και χρειώδη εκλάπησαν. Μέγας αριθμός κτηνών ηρπάγη. Ως προς τα ζώα, άτινα δεν ηδυνήθησαν να αποκομίσουν, εφρόντισαν νατα θραύσουν την σιαγώνα, δια να μη δύναται να φάγουν.

Αυτά είναι τα έργα και αι ηρωικαί πράξεις των ανθρώπων τούτων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι καταπολεμούν τον κομμουνισμόν».

 

 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το τάγμα του Πούλου δραστηριοποιήθηκε εκτός από τη Θεσσαλονίκη σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (κυρίως Πτολεμαΐδα αλλά και Γιαννιτσά, Κρύα Βρύση κλπ.). Διαβόητοι για τη σκληρότητά τους οι άντρες του Πούλου «κατάφεραν» σε πολλές περιοχές να προκαλέσουν περισσότερα θύματα από τα γερμανικά αντίποινα.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΚΑΤΟΧΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ εκδόσει ΝΕΑ ιστορία κείμενο του Στράτου Δορδανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...