Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΘΩΝΗ




Στις 30 Απριλίου 1825 στη περιοχή της Μεθώνης βρίσκεται ο Αιγυπτιακός στόλος, έχει ήδη ο Ιμπραήμ κατάκτηση την Σφακτηρία με την απώλεια για τους Έλληνες τον θάνατο 400 και πλέον αγωνιστών, η συνεχής απειλή του εχθρικού στόλου και ο κίνδυνος κατάληψης του Νεοκάστρου που έκαναν τον Μιαούλη να ζητά δράση .

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Α Μιαούλης γεννήθηκε στα Φύλλα τής Ευβοίας αλλά μεγάλωσε στην Ύδρα. Από το παράγγελμα το οποίο έδινε στους κωπηλάτες του για να κρατούν έναν σταθερό ρυθμό όταν κωπηλατούσαν («Μία Ούλοι») έλαβε το προσωνύμιο Μιαούλης. Είχε οξύτατη αντίληψη και αλύγιστη αποφασιστικότητα. Είχε την ικανότητα να επιβάλλεται στα ασύντακτα πληρώματα.


Ο Μιαούλης κατέστρωσε το σχέδιο να μπάσει στο λιμάνι του Ναβαρίνου δύο  πυρπολικά και να κάψει όσο περισσότερα πλοία του αιγυπτιακού στόλου. Το πρώτο υπό τον Πιπίνο. Ο Μιαούλης προκήρυξε αμοιβή 1000 γρόσια αν κατόρθωναν να κάψουν καμιά φρεγάτα. Έτσι παρουσιάστηκαν λίγοι ακόμη ναύτες από διάφορα πλοία και καταρτίσθηκε πλήρωμα. Ο κυβερνήτης του δεύτερου πυρπολικού, ο Δημήτρης Ραφαλιάς, δεν θέλησε να ριψοκινδυνεύσει. Τότε παρουσιάσθηκε εθελοντής και ζήτησε να οδηγήσει το πυρπολικό ο απλός ναύτης Γιώργης Πολίτης (από το πλοίο του Λαζάρου Παναγιώτα που τον περιγράφει ο Μιαούλης σαν «γίγας κατά το σώμα και γίγας κατά την καρδιάν», ένα παλικάρι δεκαοχτώ χρονών, ψηλό γεροδεμένο). Και γι' αυτό το πυρπολικό βρέθηκαν λίγοι ακόμη ναύτες από διάφορα πλοία. Ενώ γίνονταν τούτα, έφθασαν τα τέσσερα νέα πυρπολικά που έρχονταν από την Ύδρα: των Αντώνη Μπίκου, Αναστασίου Ρομπότση , Δημήτρη Τσαπέλη και Κ. Μπελεμπίνη, καθώς και η γολέτα «Τερψιχόρη» με λίγα πολεμοφόδια.

Την ίδια νύκτα η υδραίικη μοίρα, δώδεκα πλοία και τα έξι πυρπολικά αγκυροβόλησαν πίσω από την (νήσο) Σαπιέντζα (που βρίσκεται στα ανοικτά της Μεθώνης). Εκεί έμεινε όλη την άλλην ημέρα, προσπαθώντας να κρυφτεί. Αλλά δεν το κατόρθωσε . Ένα αυστριακό πλοίο την είδε και, αφού μπήκε στο κανάλι, το απόγευμα της 30ης Απριλίου /12ης Μαΐου ειδοποίησε τους επικεφαλής της αλγερινής και της αιγυπτιακής μοίρας για την παρουσία του ελληνικού στόλου και τους ανακοίνωσε ότι σε λίγο θα δέχονταν επίθεση από αυτόν. Μόλις πήρε αυτήν την πληροφορία ο διοικητής της αλγερινής μοίρας, διέταξε τα πλοία του να τεθούν σε κίνηση και να ανοιχθούν.  Κόψανε τις άγκυρες και άπλωσαν πανιά και μερικά κατάφεραν να βγουν να γλυτώσουν.  Οι Αιγύπτιοι φάνηκαν νωθροί. Πολλοί κυβερνήτες και πληρώματα ήσαν έξω στην Μεθώνη και διασκέδαζαν. Μα ο Μιαούλης δεν άργησε. Παρέκαμψε την Σαπιέντζα και μπήκε στο στενό ανάμεσα σε αυτήν και την (νήσο) Σχίζα. Μία ώρα αργότερα, κατά τις 5μ.μ. ,τα ελληνικά πλοία βρίσκονταν ξαφνικά μπροστά στον εχθρό. Ο άνεμος ήταν νοτιοανατολικός και τα ελληνικά πλοία είχαν τον καιρό από την πρύμνη.

Καθώς μπήκαν στο στενό, άρχισαν να κανονιοβολούν. Άνοιξαν επίθεση κατά των Αλγερινών και λίγο έλειψε να κτυπήσουν και το αυστριακό επειδή δεν διέκριναν την σημαία του .Οι Αιγύπτιοι τα έχασαν. Βρέθηκαν υποχρεωμένοι εκείνη τη στιγμή να κάμουν τους απαραίτητους χειρισμούς για να κινηθούν. Πάνω στον πανικό δεν σκέφθηκαν να κόψουν τις άγκυρες.

Ενώ τα ελληνικά μαχητικά πλοία συμπλέκονταν με τα αλγερινά που βρίσκονταν σε κίνηση και τα αιγυπτιακά έμεναν καθηλωμένα,τα έξι ελληνικά πυρπολικά μπόρεσαν να αναπτυχθούν και να διαλέξουν τους στόχους  τους. Η παρουσία τους επιδείνωσε τη σύγχυση των αιγυπτιακών πληρωμάτων. Εγκατέλειψαν τους χειρισμούς και άλλοι όρμησαν να μπουν στις βάρκες ,άλλοι έπεσαν στην θάλασσα . Ένα πυρπολικό έδωσε φωτιά σε μια κορβέτα, που μεταδόθηκε και σε μία άλλη γειτονική της.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πυρπολικά ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στα χέρια των Ελλήνων ναυτικών.

 

Το δεύτερο πυρπολικό έκαψε την φρεγάτα «Ασία», άλλα πυρπολικά έκαψαν δύο βρίκια και δύο γολέτες. Από αυτά τα σκάφη πήραν φωτιά και άλλα πέντε, μεταγωγικά. 

ο Μιαούλης μιλά για την καταστροφή  ένα «ράζο βασέλο κανονιών 54, άλλη μέτρια φρεγάδα 36 (κανόνια), δύο κορβέται από 26 κανόνια και όλα τα πολεμικά βρίκια».

Αλλά ας δούμε πως παρουσιάζει το γεγονός ο  Μιαούλης: «Οι γενναίοι πυρποληταί επέπεσαν εις αυτά (τα εχθρικά πλοία) γρήγορα με έξι πυρπολικά και χωρίς μεγάλην δυσκολίαν έκαυσαν εις ολίγην ώραν όλα, δύο φρεγάδας, τρεις κορβέτας και πολλά βρίκια πολεμικά και φορτηγά».

Όλα τα πλοία  καίγονταν συγχρόνως, σε λίγο η φωτιά έφθανε στις πυριτιδαποθήκες. Κάθε φορά που συνέβαινε τούτο σημειωνόταν τρομερή έκρηξη και το σκάφος τιναζόταν στον αέρα.

Μέσα σε αυτή την κόλαση βρήκαν τον θάνατο οι μισοί άνδρες από τα πληρώματα, πολυάριθμοι ακρωτηριάσθηκαν ή έπαθαν φρικτά εγκαύματα.... Από τις ανατινάξεις η φωτιά μεταδόθηκε και στις πυριτιδαποθήκες στην στεριά καθώς και στις αποθήκες τροφίμων, λόγω των εκρήξεων καταστράφηκε μέρος του φρουρίου της Μεθώνης   κινδύνευσε να καταστραφεί και η Μεθώνη.... γράφει ο Μιαούλης « Το πυρ των καιομένων εχώθη εις αυτό μέσα το φρούριον».

Ο ίδιος ο Μιαούλης γράφει : «Η πόλις όλη της Μεθώνης εφλογίζετο σχεδόν πέντε ώρας έως ου μακρόθεν είδομεν έκρηξιν μεγαλωτάτην κι εσυμπεράναμεν ότι αναφθείσα η μπαρουταποθήκη του φρουρίου ανέτρεψε τα πάντα, ομού με όλα ίσως τα προς τροφήν και τον πόλεμον αναγκαία του αιγυπτιακού στρατού».

Την επιτυχία αυτή συμπλήρωσε η καταδίωξη από τον ελληνικό στόλο των αιγυπτιακών πλοίων που «ήταν εις τα πανιά».

Ο Μιαούλης διαπίστωνε με μεγάλη του πίκρα πόσο περιορισμένα μέσα διέθετε.  Είχε γράψει «… δεν ημπορούμεν να κάμωμεν εδώ παρά να περιφερώμεθα δια να δείχνωμεν εις τον εχθρόν την αδυναμίαν μας καμαςμείς αυτοί να κινδυνεύωμεν ανωφέλως».

Παρά τη μεγάλη έκτασή της και τις φρικτές για τους Αιγυπτίους συνέπειες της, αυτή η καταστροφή δεν υπήρξε καίρια και ούτε μπορούσε να επιδράσει στην έκβαση του πολέμου. Ο ίδιος ο Ιμπραήμ τη δέχθηκε με πολλή ψυχραιμία. Αρκέσθηκε να πει : «Ο πατέρας μου είναι πλούσιος .Θα φτιάσει άλλα, περισσότερα, δυνατότερα και ωραιότερα πολεμικά!».

Και όμως ο  Παπαρηγόπουλος το σπουδαίο αυτό γεγονός το παρουσίασε με μια μόνο φράση « ο Μιαούλης εις βαλών τολμηρότατα, εντός του λιμένος της Μεθώνης, κατεπυρπόλησε μιαν ωραίαν φρεγάδα, την Ασίαν…», η καταστροφή που έπαθε ο Ιμπραήμ υπολογίζεται συνολικά σε 25 (είκοσι πέντε) πλοία, πολεμικά και φορτηγά.  Κατά τον Σπηλιάδη (που θεωρείται διογκωμένη) κάηκαν 4 φρεγάτες, 12 μπρίκια και πολλά τρανσπόρτα που 7 απ αυτά είτανε αυστριακά. Πάντως όπως γράφει και ο Δ Φωτιάδης «Ποτές ως τότες δεν είχε κάνει η φλότα μας τόση ζημιά στην αρμάδα».

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Στις 30 Απριλίου 1825 ο ελληνικός στόλος είχε επιτεθεί με πυρπολικά στο λιμάνι της Μεθώνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 του Σ.Ι Καργάκου εκδόσεις Realnews.

Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο-καταλύτης για την αποδιοργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης του Μιχ. Σακελλαρίου  Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ του Κ Παπαρηγόπουλου εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΙΑΟΥΛΗ 1-5-1825  «ΑΡΧΕΙΟΝ ΥΔΡΑΣ» τόμος ΙΑ  σελ 205-207

ΚΑΝΑΡΗΣ του Δ Φωτιάδη εκδόσεις ΔΩΡΙΚΟΣ

Ενημερωτικό Δελτίο του ΓΕΝ, τεύχος Νο.16 Απριλίου 2913, σ.10

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...