Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΧΡΟΥΣΤΣΟΦ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


 


Στις 25/5/1959 επισκέπτεται Ν Χρουστσόφ την Λ. Δ. της Αλβανίας του Ε. Χότζα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμύνης της ΕΣΣΔ, στρατάρχη Μαλινόφσκυ.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από την επίσκεψη του Ν Χρουστσόφ στην Λ. Δ. της Αλβανίας του Ε. Χότζα.



Ο σκοπός της επίσκεψης είναι για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα και την Ιταλία να μη δεχτούν βάσεις πυραύλων στο έδαφός τους.

 

Έτσι στην 12ήμερη παραμονή του στην Αλβανία συμφωνήσαν με τον Εμβέρ Χότζα την εγκατάσταση ναυτικής βάσης στην Αυλώνα, που θα έθετε όλη την Μεσόγειο υπό τον έλεγχο των πυραύλων της ΕΣΣΔ, σχεδίαζαν μάλιστα να εγκαταστήσουν βάση υποβρυχίων στην λίμνη του Βουθρωτού (απέναντι από την Κέρκυρα) που θα συνδεόταν με διώρυγα με την θάλασσα. Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκαν επίσημα εγκαίνια και θεμελίωση έργων όπως  η θεμελίωση  του Παλατιού  του Πολιτισμού στα Τίρανα (Αλβανικά: Pallati i Kultures)  που χτίστηκε στο Παζάρι i vjeter περιοχή των Τιράνων μετά από αίτημα του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας.

Την πρώτη πέτρα του κτιρίου συμβολικά έθεσε ο Νικίτα Χρουστσόφ.

Ο Εμβέρ Χότζα είπε για αυτές τις συμφωνίες ότι : «Η Ελλάς θα μπορούσε να είναι δική μας». Οι προσπάθειες αυτές δεν προωθήθηκαν διότι κατά τον Χότζα «το κόμμα και η κυβέρνησίς μας αντετέθηκαν εις τα σχέδια της Μόσχας».

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ν Χρουστσόφ επισκέφτηκε όλη την Αλβανία.




Το 1959 η Αλβανία διατηρούσε επαφές και με την ΕΣΣΔ και με την Κίνα του Μάο, έτσι μετά την επίσκεψη του Χρουστσόφ επισκέπτεται την Αλβανία και ο υπουργός Αμύνης τη ΛΔ της Κίνας με ομάδα αξιωματούχων.

Από τα Τίρανα ο Χρουστσόφ στέλνει μήνυμα σε Ελλάδα και Ιταλία να μη δεχτούν την βάσεις πυραύλων και προτείνει «ειρηνική Βαλκανική Χερσόνησο απαλλαγμένη από πυραύλους και ατομικά όπλα». Έντονο λόγο εκφωνεί στην Κορυτσά στις 28/5/1959 και προειδοποιεί ότι αν η Ελλάδα και η Ιταλία δεχτούν αμερικανικές βάσεις πυραύλων η ΕΣΣΔ   θα εγκαταστήσει παρόμοιες βάσεις στην Αλβανία, υπογράφουν δε και σοβιετοαλβανικό σύμφωνο την 1/6/1959 στο οποίο αναφέρουν «Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδεικνύει προς το παρόν, καλή θέληση προς διακανονισμό του προβλήματος των σχέσεών της με την Αλβανία».

Ο σοβιετικός ηγέτης στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδος και αναφέρει ότι αν δωθούν βάσεις πυραύλων «Θα θεωρηθεί εχθρική πράξις κατά της ΕΣΣΔ και της διατηρήσεως της ειρήνης, συνέπεια της οποίας θα είναι να καταφερθή σοβαρόν πλήγμα   εις τας σοβιετοελληνικάς σχέσεις».

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Mehmet Shehu, ο  Nikita Khrush και ο  Enver Hoxha.



Κατά την 12ήμερη επίσκεψη ο Ν Χρουστσόφ επισκέφτηκε όλη την Αλβανία και με το έμπειρο μάτι του εντόπισε την όλη κατάσταση που επικρατούσε στην χώρα στο απόρρητο προσωπικό ημερολόγιο του αναφέρει:

"...Κατά την επίσκεψή μου στην Αλβανία κινήθηκα σχεδόν σ' ολόκληρη τη χώρα και διαπίστωσα μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες περιοχές της.

 

Στη νότια Αλβανία η πολιτιστική ανωτερότητα, αλλά και η εθνική ιδιαιτερότητα είναι καταφανέστατη, αφού ο πληθυσμός στη συντριπτική του πλειοψηφία αποτελείται από Έλληνες. Σε αντίθεση με τη βόρεια Αλβανία, οι νότιες περιοχές, χάρις στο Ελληνικό στοιχείο, παρουσιάζουν μια πολύ ανώτερη πολιτιστική εικόνα, κάτι το εντελώς ξεχωριστό από την υπόλοιπο χώρα.

 

Αυτήν την πολιτιστική υπεροχή όμως των Ελλήνων του νότου, οι σύντροφοί μας Αλβανοί φαίνεται, ό,τι όχι μόνο δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν, αλλά, όπως κατάλαβα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν.

Όταν επισκέφθηκα τους Αγίους Σαράντα, ένα πανέμορφο λιμάνι στην Αδριατική, με υποδέχθηκαν ενθουσιώδη Ελληνικά πλήθη, που ζητωκραύγαζαν συνέχεια στην ελληνική γλώσσα. Δημιουργήθηκε μια ατμόσφαιρα καθαρά Ελληνική και μόνο οι άγριες φάτσες των Αστυνομικών και οι μορφές των Αλβανών επίσημων, θύμιζαν την Αλβανική κρατική παρουσία.

 

Εξέφρασα την έκπληξη και τον θαυμασμό μου στον σύντροφο Ενβέρ Χότζα, για την εντυπωσιακή παρουσία των Ελλήνων, ο οποίος, φανερά ενοχλημένος, προσπάθησε να με πείσει, ότι πρόκειται για εξελληνισμένους γλωσσικά Αλβανούς...".

 

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το  Pallati i Kultures στα Τίρανα που το θεμελίωσε ο Nikita Khrush.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του ΣΠΥΡΟΥ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ

 

ΒΗΜΑ 6/12/1972 (Αναδημοσίευση)

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...