Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΑΡΠΟΝ ΣΠΡΙΝΓΚΣ





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σε «Παραδοσιακή πολιτιστική περιουσία» ανακηρύχθηκε η ελληνική συνοικία του Τάρπον Σπριγκς.


Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης πολλοί νησιώτες ξενιτεύτηκαν στην Αμερική για να γλυτώσουν τα δεινά που κουβαλούσε ο πόλεμος. Κάποιοι απ αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Πενσυλβάνια, την Νέα Υερσέη, τη Φλόριδα και τις Μεξικανικές ακτές, τα πλοιάριά τους ταξίδεψαν στην Καλιφόρνια και έφτασαν στον Βερίγγειο πορθμό για το ψάρεμα του γάδου και της ρέγγας, στην Φλόριδα ασχολήθηκαν  με την αλιεία του σπόγγου, εκεί διέπρεψαν και μετέφεραν τα ήθη και έθιμά τους, μια μικρή Ελλάδα άρχισε να υπάρχει στο Τάρπον Σπρινγκς, η ιστορία του χωριού αυτού ξεκίνησε το 1876 μΧ με τους πρώτους ψαράδες που αλίευαν σπόγγους  με γάντζους πάνω σε κοντάρι 15-40 πόδια.

 
 
 
 
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πώληση στο Χρηματιστήριο σπόγγων.   Η δημοπρασία γίνεται 2 φορές την εβδομάδα.  Κάρτ Ποστάλ αρχών 20ού αιώνα.

 
 

Το 1903 μΧ ο Γιάννης Κόκκορης από το Λεωνίδιο έφερε την επανάσταση καταργώντας  αλιεία με τον γάντζο και έφερε από την Ελλάδα το πρώτο σκάφανδρο και με δύτες τους Δημοσθένη Καβάσιλα και Στέλιο Μπέση επάνδρωσε το σκάφος «Ελπίδα» με καπετάνιος τον Παύλο  Μουτσάτσα και πλήρωμα τον Λευτέρη Μουτσάτσα και Μιλτιάδη Στάθη   και άρχισε να αλιεύει τις Μεξικανικές ακτές. Σημαντικό ρόλο σ αυτή την προσπάθεια έπαιξε ο Αιγινίτης έμπορος Σπύρος Βουτέρης.

 

Το Τάρπον Σπρινγκς δέχτηκε τα επόμενα χρόνια Καλύμνιους, Υδραίους, Συμιακούς, Αιγινίτες, Χαλκίτες και καθιερώθηκε σαν κέντρο εμπορίου σπόγγων  σ όλες τις ΗΠΑ, η Ελληνική κοινότητα ιδρύεαι το 1907 μ Χ με πρόεδρο τον Αιγινίτη Νικόλαο Πέππα, στην συνέχεια εγκαταστάθηκαν Δωδεκανήσιοι. Από το 1913 μΧ κυριάρχησαν οι Καλύμνιοι και οι Συμιακοί και το χωριό έγινε διασημο.

Στις 30 Ιανουαρίου 1922 το χωριό επισκέφτηκε και ο Ε Βενιζέλος και κάθε χρόνο με Βυζαντινή λαμπρότητα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατά τα Θεοφάνεια αγιάζει  τα νερά.

 

Το διάστημα 1913-1950 το Τάρμπον Σπρινγκς παρήγαγε 13.417.206 πάουντς σφουγγάρια που αντιπροσώπευαν το 45% των αναγκών των ΗΠΑ, μόνο το 1936 παρήγαγαν 628.226 πάουντς σφουγγάρια αξίας 1.035.429 δολλαρίων.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σπογγαλιευτικά σκάφη στο λιμάνι του Τάρπον Σπρίγκς.

Τα σφουγγάρια κρεμασμένα σε αρμαθιές. Κάρτ Ποστάλ αρχών 20ού αιώνα.


Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η παραγωγή σπόγγων άρχισε να φθίνει λόγω κυρίως της αντικατάστασης των σπόγγων με το συνθετικό σφουγγάρι το οποίο ήταν φτηνότερο και έτσι οι κάτοικοι του Τάρμπον Σπρινγκς άρχισαν να αλλάζουν επαγγέλματα.

 

 

 

 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: (20-1-1922) Ο Ελευθέριος Βενιζέλος  και η σύζυγός του Έλενα στο Τάρπον Σπρίγκς.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13-9-1998

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...