Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ο Κ. Καραθεοδωρή (1873-1950) γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου  του 1873, ο πατέρας του Στέφανος (Φαναριώτης) η γενέτειρά είναι το Μποσνοχώρι  της Ανδριανούπολης της Ανατολικής Θράκης, ήταν διπλωμάτης της Οθωμανικής κυβέρνησης, έτσι η οικογένεια του έζησε κυρίως στα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Constantin Carathéodory), θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα.


            Το 1975  ο πατέρας του τοποθετήθηκε πρεσβευτής της τουρκίας στις Βρυξέλλες. Σε ηλικία 6 ετών χάνει την μητέρα του και την ανατροφή του και της 8χρονης αδελφής του Ιουλίας αναλαμβάνει η γιαγιά του Ευθαλία Πετροκοκκίνου. Σπουδάζει όπως ο ίδιος γράφει 2 χρόνια στο ιδιωτικό σχολείο Βάντερστοκ, 2 χρόνια ζει για λόγους υγείας στην Γαλλική και Ιταλική Ριβιέρα  και μετά πήγε 1 χρόνο σε Βελγικό γυμνάσιο, μέχρι το 1891 σπούδασε στο Athenee Royal d Ixelles, το 1890 και 1891 πήρε μέρος σε μαθηματικούς διαγωνισμούς που διεξάγονταν μεταξύ των μαθητών όλων των γυμνασίων του Βελγίου και πήρε και στις δύο φορές το πρώτο βραβείο, την δεύτερη μάλιστα πήρε μόνο αυτός βραβείο διότι δεν έλυσε τις ασκήσεις κανείς άλλος.

            Το 1891 μετά από εξετάσεις γράφτηκε στην στρατιωτική σχολή  Ecole Militaire de Belgique” στο τμήμα των μηχανικών σαν αλλοδαπός μαθητής, απoφυτά το 1895 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του μηχανικού, τον βαθμό διατήρησε μια ημέρα γιατί ήταν αλλοδαπός.

            Τον Ιούλιο του 1895 ο θείος του Αλέξανδρος Καραθεοδωρή  που ήταν γενικός διοικητής της Κρήτης τον προσκαλεί στα Χανιά  όπου γνωρίζει το Ελευθέριο Βενιζέλο με τον οποίο θα τον συνδέσει μια μακροχρόνια φιλία. Ακολούθως επισκέπτεται την Λέσβο όπου ο μηχανικός εξάδελφός του Ιάκωβος Αριστάρχης πραγματοποιούσε έργα οδοποιίας και μετά πάει στην Σάμο. Τον  πόλεμο  του 1897 τον παρακολουθεί από την Αθήνα και το επόμενο έτος προσλαμβάνεται από Αγγλική εταιρεία σαν βοηθός μηχανικός για την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν  όπου και έμεινε 2 χρόνια εκεί μεταξύ των άλλων μυήθηκε σε θέματα αρχαιολογίας. Αλλά πήρε και την απόφαση να σπουδάσει μαθηματικά και αφού εγκατέλειψε την εργασία του πήγε σε ηλικία 27 ετών στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και γράφτηκε στο μαθηματικό τμήμα και το 1902 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν κοντά στους Φ Κλάιν και Ν Χίλμπερτ, εκεί τελείωσε τις σπουδές του και έκανε την διατριβή του με άριστα, σε 9 μήνες παρουσίασε την υφηγεσία  του που γίνηκε δεκτή από ακροατήριο με παρατεταμένα χειροκροτήματα, έτσι το 1905 έγινε υφηγητής στο Γκέτινγκεν ενώ ήταν ακόμα στο 9Ο εξάμηνο σπουδών  του. Έκτοτε ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

 
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής. 1874 (αριστ.), 1883 (δεξ.).


Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 
            Το 1908 ζήτησε από την Ελληνική πολιτεία εργασία στο Πανεπιστήμιο ή στην σχολή Ευελπίδων , οι αρμόδιοι του απάντησαν ότι θα μπορούσε να διοριστεί μόνο ελληνοδιδάσκαλος σε επαρχιακό σχολείο και τίποτα παραπάνω!!!! Έφυγε απογοητευμένος στην Γερμανία όπου και έγινε τακτικός καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Ανόβερου, 2 χρόνια αργότερα τακτικός καθηγητής στο Πολυτεχνείου του Μπρεσλάου, επιτέλους οι Έλληνες ξυπνούν και το 1911 η Ελληνική κυβέρνηση τον καλεί να μετάσχει στην κριτική επιτροπή των υποψηφίων καθηγητών της Φυσικομαθηματικής σχολής , ο Καραθεοδωρή που ποτέ δεν Έπαψε να ενδιαφέρεται και να αγαπά την Ελλάδα ΔΕΧΕΤΑΙ. Το 1913 προτείνει να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ιδέα προχωράει αλλά το 1914 αρχίζει ο Α Παγκόσμιος πόλεμος. Τα χρόνια που ακολουθούν επιτυγχάνει στην Γερμανία και καταλαμβάνει την μία μετά την άλλη θέση  στα ΑΕΙ, επισκέπτεται το ένα μετά το άλλο τα Πανεπιστήμια από τα οποία δέχεται προσκλήσεις να διδάξει και στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, κατά την άνοδο ναζισμού, τον μεσοπόλεμο, φυγαδεύει πολλούς Εβραίους  κυρίως επιστήμονες στην Αμερική.

            Πέθανε το 1950 και τάφηκε στο νεκροταφείο του Μονάχου.

 

ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

 

            Η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει δεύτερο Πανεπιστήμιο στην Σμύρνη που είχε απελευθερώσει από τις 2-5-1919, υπέβαλε λοιπόν παράκληση στον Κ Καραθεοδωρή να γίνει τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης. Ο Καραθεοδωρή από φιλοπατρία μόνο δέχεται την πρόταση του Ε Βενιζέλου, εγκαταλείποντας την λαμπρή καριέρα του. Το Πανεπιστήμιο θα περιελάμβανε :

 

Γεωπονικήs και Φυσικών επιστημών

 

Ανατολικών γλωσσών και πολιτισμού

 

Σχολή δημοσίων υπαλλήλων

 

Εμπορική

 

Χωροσταθμών και εργοδηγών

 

Μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο

 

Ινστιτούτο υγιεινής

 

Δημόσια βιβλιοθήκη. Ήδη αγοράστηκαν σπουδαία συγγράμματα που στάλθηκαν στην Σμύρνη σε 36 μεγάλα κιβώτια, που αργότερα προστέθηκαν και άλλα σπάνια βιβλία σχετικά με την Μ Ασία.

 

 

Εν τω μεταξύ βρέθηκαν άξιοι καθηγηταί για την επάνδρωση των σχολών όπως οι :

 

 

Γεώργιος Ιωακείμογλου καθηγητής Παν Βερολίνου προτεινόμενη  έδρα μικροβιολογία.

 

Ο επί 12 ετία υπάλληλο της εθνικής βιβλιοθήκης του Βερολίνου Δρα J Ausserer ( O οποίος ήξερε και Τούρκικα).

 

Φρίξος Θεοδωρίδης διπλωματούχος του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης για την έδρα της Φυσικής.

 

Π Κυρόπουλος για πολλά χρόνια βαηθό του σπουδαιότερου φυσικοχημικού της εποχής Α Tamann για την έδρα της Χημείας.

 

Θεολόγος Κεσίσογλου  από την Καισάρεια με σπουδές στο Βέλγιο και είχε οργανώσει γεωργικές σχολές στην Κίνα, Κολομβία και Ουραγουάη με αξιόλογο συγγραφικό έργο, για την έδρα Αγρονομική επιστήμη.

 

Μηχανουργό για οργάνωση εργαστηρίων ο Ε Πάσκεβιτς

 

Γραμματέα του Πανεπιστημίου ο Νικόλαος Κριτικός που τότε υπηρετούσε στην μεραρχία Κυδωνιών

 

Κ Γιωτούλα στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Πανεπιστημίου.

 

 

 

Δηλαδή όρισε ότι καλύτερο ήταν διαθέσιμο στην Ευρώπη από προσωπικό για το Πανεπιστήμιο που ονόμασε  ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Όταν  καταστράφηκε το Μικρασιατικό όνειρο συντεταγμένα φυγάδεψε το υλικό της σχολής που θα ήταν το στολίδι της ανατολής πήρε το κλειδί, το οποίο  συμβολικά αργότερα παρέδωσε στον Ν Πλαστήρα και έφυγε από την πόλη από τους τελευταίους, με κίνδυνο ένας τέτοιος επιστήμονας να πέσει στα χέρια των τούρκων ….Τα βιβλία και τα όργανα του πανεπιστημίου της Σμύρνης φυλάσσονται στο μουσείο του Πανεπιστημίου των Αθηνών.

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μια από τις πολλές επιστολές που αντήλλαξαν ο Αϊνστάιν και ο Καραθεοδωρή, επισφραγίζοντας τη φιλία τους και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους.


Ο ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΙ

 

            Το 1930 η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να οργανώσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πάντα πρόθυμος στα καλέσματα της πατρίδας ήρθε στην Αθήνα και για 2 χρόνια έφτιαξε μελέτη που αποτέλεσε την βάση του Ν 5343/32.

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Καραθεοδωρή μαζί με τον πατέρα του, την αδελφή του και το γαμπρό του George Streit στο Carlsbad, Czechoslovakia (1898).
 

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ

 

Χαρακτηριστικά στοιχεία του Κ Καραθεοδωρή:

Πηγαία και άδολη ευγένεια, σεμνότητα, μετριοφροσύνη, πραότητα, χιούμορ, αξιαγάπητος και γλυκομίλητος, πατριώτης  λάτρης της μεγάλης Ελλάδος και των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, ευσεβής Χριστιανός, εξαίρετος άνθρωπος, με ανατροφή Ελληνοπρεπή.

 

 

 Στις 10-12-1923  δίδασκε σε πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι παρακολουθούσαν αδιάφορα, ένας φοιτητής γιος ναυάρχου κληρονόμος μεγάλης περιουσίας τον διέκοψε  με την φράση “Noch ein mal  ( ακόμα μια φορά). Τότε  ο ήρεμος και ευγενέστατος αυτός άνθρωπος κυριολεκτικά εξεμάνη και κραυγάζοντας «ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝ, ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝ» βγήκε από το αμφιθέατρο.

 

Το 1915 υπογράφει την περίφημη διακήρυξη ότι ο γερμανικός πολιτισμός είναι συνώνυμος με τον μιλιταρισμό.

 

Για την περίοδο 1938-1944  περιορίστηκε μόνο στην επιστημονική του εργασία, κάποιοι λένε ότι αρνήθηκε να υπηρετήσει το ναζιστικό καθεστώς  και δεν έκρυβε την αντίθεσή του προς τον ναζισμό  και ότι «κατεδίωξε εθνικοσοσιαλιστές φοιτητές, οι οποίοι παρεμπόδιζαν τη διεξαγωγή μαθήματος ενός Εβραίου συναδέλφου του», δεν υπόγραψε καμία διακήρυξη υπέρ των ναζί. Στη διάρκεια των συνεδριάσεων των δύο Ακαδημιών (της Πρωσικής και της Βαυαρικής), όταν οι φιλοναζί επιστήμονες κατηγόρησαν τον Αϊνστάιν ότι προωθούσε την εβραϊκή επιστήμη και, στη συνέχεια, τον διέγραψαν, ο Καραθεοδωρή, όπως και οι άλλοι παρόντες Γερμανοί επιστήμονες, δεν πήρε τον λόγο για να υπερασπιστεί τον Αϊνστάιν. Άλλη άποψη είναι ότι δέχθηκε αλλεπάλληλες προσκλήσεις να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, της Πενσυλβάνια, του Πρίστον, του Ώστιν και παρέμεινε στη Γερμανία τα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Είχε φιλικότατη σχέση και αλληλογραφία με τον Suss, τον «κομισάριο» των μαθηματικών αλλά και με πολλά στελέχη του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. Αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία του Χίτλερ που εκτιμούσε και συμφωνούσε με την ιδεολογία του, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από το βιβλίο επισκεπτών της οικογένειας Καραθεοδωρή στη Γερμανία λείπουν περιέργως πως, οι σελίδες ολόκληρων των ετών από το 1941 ως το 1945… και  δίνεται έμφαση στην παράθεση της πληροφορίας ότι «ο Καραθεοδωρή έκλεινε τις επιστολές του με τον ναζιστικό χαιρετισμό "Heil Hitler!"».

 

Κατά την διάρκεια του πολέμου όταν οι σειρήνες κτηπούσαν συναγερμό ποτέ δεν διέκοπτε την εργασία του για να πάει σε καταφύγιο.

 

Το 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή εισηγείται την ίδρυση του Πανεπιστημίου με την ονομασία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ  με έδρα την Μυτιλήνη ή την Σάμο, σκέψη που πραγματοποιήθηκε πολλές δεκαετίες αργότερα.

 

Αρνήθηκε την πρόσκληση του Πανεπιστημίου του Μπέρκλει γιατί δεν ήθελε να «αμερικανοποιηθούν» τα παιδιά του Δέσποινα και Στέφανος.

 

Όταν μιλούσε για το θεώρημα Καραθεοδωρή έλεγε: « σύμφωνα με το θεώρημα που έχω την τιμή να φέρω το όνομα του…»

 

Κάθε φορά που μάθαινε ότι στο Πανεπιστήμιο που δίδασκε φοιτούσε Έλληνας, τον καλούσε στο σπίτι του  και πατριωτικό και πατρικό ενδιαφέρον του παρείχε πάσα δυνατή διευκόλυνση, στις συνομιλίες του εξεφράζετο με θαυμασμό για την Αιωνία Ελλάδα, για τις προόδους της και τις επιτυχίες στους διαφόρους πολέμους.

 

Στο 1ο Παγκόσμιο πόλεμο αν και έμενε στην Γερμανία αρνήθηκε να υπογράψει μανιφέστο υπέρ των θέσεων του Γερμανικού μιλιταρισμού προέβλεψε την ήττα της Γερμανίας πίστευε στην είσοδο της Ελλάδος με την Άνταντ και μιλούσε με θαυμασμό για τον Ελληνικό στρατό που τον θεωρούσε καλύτερο του Πρωσικού.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το Ιωνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης (1922), απ' όπου θα ερχόταν το "Φως εξ Ανατολών". Ο Ελ. Βενιζέλος είχε ζητήσει από τον Κ. Καραθεοδωρή να αναλάβει την οργανωσή του και να το διευθύνει. Η Μικρασιατική Καταστροφή ματαίωσε την ιδρυσή του και ο Καραθεοδωρή, περισώζοντας ο,τι ήταν δυνατό, εγκατέλειψε την πόλη με το τελευταίο ελληνικό πλοίο.
 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

 

3-7-1919  Γίνεται μέλος της ΠΡΩΣΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.

 

Το 1927  του απενεμήθηκε ο πολύ τιμητικός τίτλος του ΜΥΣΤΙΚΟΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ (GEHEIMRAT).

 

Το 1932 διορίζεται Κυβερνητικός επίτροπος στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

 

Μέλος της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ.

 

Μέλος της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ από το 1919

 

Μέλος της  ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΓΚΕΤΙΝΓΚΕΝ από το 1920

 

Μέλος της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΜΟΝΑΧΟΥ από το 1925

 

Μέλος της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑΣ από το 1926

 

Μέλος της  ΠΑΠΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ  από το 1928

 

Μέλος της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΡΩΜΗΣ  από το 1929

 

Στο Πολυτεχνείο Βροσλάβ της Πολωνίας  (Μπρεσλάου) ιδρύθηκε έδρα Καραθεοδωρή (το εν λόγω Πανεπιστήμιο όταν ήταν στην Γερμανία το είχε οργανώσει).

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η είσοδος στο Πανεπιστήμιο Σμύρνης (1921).
 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ

 

 

Το 1904 γράφει την διατριβή του  : «Για τις ασυνεχείς λύσεις του Λογισμού των Μεταβολών» που παραδίδει στον Χ Μινκόφσκι  τον θεμελιωτή της ειδικής θεωρία της σχετικότητας.

 

Το 1905 γράφει την υφηγεσία του : «Ισχυρά μέγιστα και ελάχιστα των απλών ολοκληρωμάτων».

 

Το 1919 αποδεικνύει το  θεώρημα του Α Πουανκαρέ.

 

Ασχολείτο με τα μαθηματικά των Πλατωνικών διαλόγων.

 

Το 1924 παρουσιάζει στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών την ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ  ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

 

Μαθηματική ανάλυση της Γεωμετρίας.

 

Μαθηματικές απεικονίσεις στη Θερμοδυναμική

 

Μελετά την Γεωμετρική Οπτική που οδήγησε σε εφαρμογές αξιόλογες ώστε ένα σύστημα τηλεσκοπίων στο αστεροσκοπείο του Πάλομαρ έχει βασιστεί σε θεωρίες του Κ Καραθεοδωρή.

 

Μελέτησε και παρουσίασε θεώρημα που έφερνε το όνομα του «ΘΕΩΡΗΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ».

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τρεις φωτογραφίες με αφιερώσεις στον Κ. Καραθεοδωρή : του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου (1920), του γερμανού μαθηματικού David Hilbert και του Ν. Πλαστήρα.
 

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ  Κ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ


 

Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου θα σταθώ μπροστά σας με σταυρωμένα τα χέρια. Σας χαιρετά ο όλος δικός σας  Α ΑΙΝΣΤΑΙΝ.

 

Er ist ain feiner Mensch (είναι ένας υπέροχος  Άνθρωπος) Α ΑΙΝΣΤΑΙΝ.

 

Κύριοι ζητήστε να σας απαντήσω σε χίλια δύο πράγματα, κανείς όμως δεν θέλησε να ρωτήσει ποιος ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη και  έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας λέω απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι  μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπεραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, στον οποίο, εγώ προσωπικά αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική η σοφία του αιώνα μας χρωστάμε τα πάντα.                                 ΑΛΜΕΡΤ  ΑΙΝΣΤΑΙΝ (η τελευταία συνέντευξη τύπου  το 1955).

 

"δράττομαι της ευκαιρίας να σημειωθώ της υμετέρας περισπούδαστου εντιμότιτος, φίλος πιστός και πρόθυμος εν παντί" ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ.

 

Η πολυμέρεια του Καραθεοδωρή επεκτείνεται πολύ πέρα από την ειδικότητά του….          Χ Τίτσε.

 

Ένας από τους λαμπρότερους μαθηματικούς,  έχει ουσιαστικά εμπλουτίσει και επηρεάσει αποφασιστικά  την επιστήμη. ¨Ενας άνδρας με ασυνήθιστη και πλατιά παιδεία, ως ανήκων στο Ελληνικό έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την ουσιαστική αναζήτηση της γνώσης συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της κλασικής Ελλάδος.    Ακαδημαικός Oscar Perron.

 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Με τον πατέρα του μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο  (αριστ.) και με τον ξάδελφό του Ξενοφώντα Ζώτο (1896).

 

ΒΙΒΛΙΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ

 

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (στα Ελληνικά το 1999) μελέτη για την Αίγυπτο

ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΩΝ.

Μελέτη «ΠΕΡΙ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ» (Ελληνικά 1932).

Το 1935 «Λογισμός των μεταβολών»

Το 1918 «Μαθήματα Πραγματικών Συναρτήσεων»

Το 1956 (μετά τον θάνατό του) «μέτρο και θεωρεία Ολοκλήρωσης και η Αλγεβροποίηση τους».

Η Γερμανική Ακαδημία  εκδίδει το σύνολο των εργασιών του το 1945 σε 5 ογκώδεις τόμους.

 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή με τη γυναίκα του Ευφροσύνη στο Göttingen το 1915 (αριστ.). Η Ευφροσύνη την ημέρα του γάμου τους στην Κωνσταντινούπολη το 1908 (δεξ.).
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή,  Ενας μαθηματικός υπό τη σκέπη της εξουσίας εκδόσεις «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ», της Μαρία Γεωργιάδου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου