Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α



           

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η δολοφονία του Βασιλέως των Ελλήνων.

 

Η δολοφονία του Γεωργίου Α στην Θεσσαλονίκη από τον Σχινά, έπεσε σαν βόμβα στην Αθήνα του 1913. Ο δημοσιογράφος Σπ Μελάς αναφέρει ότι όταν πήγε στο παλάτι βρήκε τον πρίγκιπα Ανδρέα κλαμένο και συντριμμένο να συλλογίζεται πως θα δεχόταν την είδηση ο Κωνσταντίνος στα Γιάννενα:

«Του τηλεγραφήσατε;»

«Όχι ακόμα…»



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πρωτοσέλιδο με τον δολοφονία του Γεωργίου Α.


Ο Κωνσταντίνος ετοιμαζόταν να φύγει για Αργυρόκαστρο και ο υπαρχηγός του επιτελείου Δουσμάνης δούλευε  στο γραφείο του, συντάσσοντας διαταγές, τότε ο διευθυντής της τηλεγραφικής υπηρεσίας του στρατηγείου Λεοντάρης μπήκε λαχανιασμένος:

«Σκότωσαν τον Γεώργιο!»

«Πως το ξέρεις;»

«Αυτή τη στιγμή πέρασε από τη Λάρισα τηλεγράφημα του Πάλη από την Θεσσαλονίκη στην κυβέρνηση. Ο τηλεγραφητής Δούσης με πληροφόρησε γι αυτό. Τι με συμβουλεύεται να κάμω;»

«Έλα μαζί μου.»



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από τον τύπο της εποχής.



Ταραγμένος ο Δουσμάνης πάει στο τηλεγραφεί, παίρνει την Λάρισα και βεβαιώνεται. Αμέσως τρέχει στην κατοικία του Κωνσταντίνου, τον βρήκε να κατεβαίνει την εσωτερική σκάλα, πήγαινε να επισκεφτεί την πριγκίπισσα Μαρία και τον Γεώργιο.

«Ας ανέβουμε πάνω, Υψηλότατε.»

«Τι τρέχει;»

«Κάτι πολύ σπουδαίο, Υψηλότατε…»

Όταν φτάσανε στην αίθουσα υποδοχής:

«Αυτή την στιγμή έλαβα μια πολύ λυπηράν είδησιν.»

«Από την Θεσσαλονίκη;»

«Μάλιστα Υψηλότατε… Εδολοφόνησαν τον σεπτόν σας πατέρα…»

            Το πρόσωπο του Κωνσταντίνου έγινε κατάχλωμο, τσάκισε στα κλάματα και έμεινε ύστερα για κάμποσο σιωπηλός. Έπειτα σηκώθηκε για να φύγει να πάει στην πριγκίπισσα Μαρία. Ο Δουσμάνης δεν τον άφησε, πήγε αυτός στην Μαρία και την έστειλε να τον παρηγορήσει, μετά πήγε στο γραφείο του να ετοιμάσει την αναχώρηση του Κωνσταντίνου για την Αθήνα.



 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Άφιξη της σορού του βασιλιά στον Πειραιά με την βασιλική θαλαμηγό “Αμφιτρίτη”.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912 – 1913 του Σπ Μελά εκδόσεις ΤΟ ΒΗΜΑ βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...