Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ






 Είναι γνωστό ότι η  Τούρκικη σημαία, και το αντίστοιχο "εθνικό σύμβολο" των Τούρκων,  προέρχεται από ένα σύμβολο του Βυζαντίου.
Το σχέδιο της σημαίας είναι αρχαίο και πανομοιότυπο με την τελευταία σημαία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία καθιερώθηκε το 1844, ως μέρος των μεταρρυθμίσεων του Τανζιμάτ. Οι γεωμετρικές αναλογίες της σημαίας με νόμο σταθεροποιήθηκαν βάσει του Νόμου για την Τουρκική Σημαία, το 1936.

 






Αυτό το σήμα είναι πανάρχαιο και απαντάται  ως λατρευτικό σύμβολο της θεάς Εκάβης. Έγινε σύμβολο της πόλης του  Βυζαντίου, το Βυζάντιο υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Μακεδόνα βασιλιά, ωστόσο εκείνος πολιόρκησε την πόλη, το 341 π.Χ, μετά από άρνηση των Βυζαντινών να στραφούν εναντίον της Αθήνας.

 

 

 

Μια νύχτα με συννεφιά, έστειλε πολεμιστές ο Φίλιππος Β, ώστε με καταδρομική επιχείρηση, να περάσουν τα τείχη, για να αλώσουν την  πόλη.

 

Και ξαφνικά, εμφανίστηκε το φεγγάρι, οι εισβολείς Μακεδόνες,  έγιναν  αντιληπτοί, και αποκρούστηκε η επίθεση από τους Βυζαντινούς....

 


 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Νόμισμα του Σεπτίμιους Σεβήρου 193 μ.χ.


Από τότε, και επειδή  θεωρήθηκε ως θεϊκή βοήθεια προς την πόλη, έγινε σύμβολο της πόλης του  Βυζαντίου, το λεγομενο "ηλιοσεληνατο" νόμισμα  εχει χαραγμενη μια ημισεληνο η οποια συμβολιζει την Εκατη και περικλυει ενα μικρο ηλιο-αστρο το οποιο συμβολιζει την Αφροδιτη.  
 
Το αρχαιότερο ελληνικό νόμισμα πάνω στο οποίο υπάρχει η ημισέληνος είναι νόμισμα από την Κάτω Ιταλία που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια το βρίσκουμε σε πολλές ελληνικές περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και την Μικρά Ασία. Την ημισέληνο τη βρίσκουμε και στην αρχαία ελληνική αποικία του Βυζαντίου, πάνω στην οποία βρίσκεται η σημερινή Κωνσταντινούπολη.

Στον 5ο αιώνα μ.Χ. σε νόμισμα του αυτοκράτορα Αναστασίου Α (491-518 μ.Χ.), βρίσκουμε νόμισμα που στη μια μεριά έχει την προτομή του αυτοκράτορα και στην άλλη την ημισέληνο. Στη συνέχεια και για πολλούς αιώνες συναντούμε την ημισέληνο με πολλούς τρόπους σε απεικονίσεις στο Βυζάντιο.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Νόμισμα της εποχής του Καρακάλλα 198-217 μ.χ. στην Τραϊνάπολη της Θράκης.



Από εκεί έμεινε ως σύμβολο παραδοσιακά και στην  Κωνσταντινούπολη, το βρήκε και ο Μωάμεθ ο πορθητής και όπως χρησιμοποίησε όλες τις δομές που βρήκε από την Αυτοκρατορία του Βυζαντίου, έτσι χρησιμοποίησε και το σύμβολο του Βυζαντίου για να δώσει αυτοκρατορική χροιά στην Οθωμανική  κατάκτηση.

 

 Η ημισέλινος έγινε ένα σύμβολο της Οθωμανικής κυριαρχίας, και επεκτάθηκε  ως μουσουλμανικό σύμβολο.... οι Οθωμανοί χρησιμοποιούσαν κόκκινες σημαίες τριγωνικού σχήματος τουλάχιστον από το 1383, οι οποίες έγιναν ορθογώνιες με το πέρασμα των αιώνων. Μέχρι τον 18ο αι. το τουρκικό εθνόσημο ήταν η απλή ημισέληνος, χωρίς το άστρο. Το άστρο το πρόσθεσε ο σουλτάνος Σελίμ Γ΄ (1789-1808) και είχε οκτώ ακτίνες, ενώ ο σουλτάνος Αβδούλ Μετζίτ (1840-1861) το έκανε με πέντε ακτίνες.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Νόμισμα του Σεκία 104 π.χ. στην Ισπανία. Η ημισέληνος περιέχει πεντάκτινο άστρο.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...