Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΟΝ


 

Στις 7 Οκτωβρίου 1936 με τον ΑΝ 334/7/10 η Εθνική Οργάνωση Νέων (ΕΟΝ) . Ο στόχος της ήταν να οργανώσει την ελληνική νεολαία με τα πρότυπα των νέων της Αρχαίας Σπάρτης για τη δημιουργία του Γ΄ Ελληνικού Πολιτισμού.




 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο διάδοχος Παύλος, «γενικός αρχηγός» της EON, από τις 9 Δεκεμβρίου 1938, εισέρχεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο με τη σύζυγο του Φρειδερίκη. Τον ακολουθεί ο «κυβερνητικός επίτροπος» της Οργάνωσης, Αλ. Κανελλόπουλος.

Ο όρκος που έδιναν όσοι εγγραφόντουσαν στην ΕΟΝ ήταν ο ακόλουθος:

 

«Εν ονόματι της Αγίας, ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος, ορκίζομαι ότι θα διαφυλάττω πίστιν εις τον Θεόν, εις τον Βασιλέα και εις την Πατρίδα, ότι θα διαφυλάττω πίστιν εις τον Αρχηγόν Α.Β.Υ. Διάδοχον του Θρόνου και Εθνικόν Κυβερνήτην και Γενικόν Επιθεωρητήν, θα πειθαρχώ απολύτως εις πάσαν αυτού διαταγήν, ότι θα αγωνιστώ παντού και πάντοτε δια πασών των δυνάμεων μου υπέρ των Εθνικών Ιδανικών, υπέρ των ιδεολογικών, πολιτικών, κοινωνικών και ηθικών αρχών της 4ης Αυγούστου.

Να υπερασπίζομαι τας Σημαίας και να υπακούω εις πάντα ανώτερόν μου, εις τους Νόμους και Διατάξεις του Κράτους και της Οργανώσεως και ότι τον όρκον μου αυτό θα τηρήσω επί θυσία και της ζωής μου ακόμη.».

 

Τον Αύγουστο του 1940 η ΕΟΝ αριθμούσε 1.000.000 μέλη από τα οποία οι 600.000 ήταν μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.

 

Για τις στολές μάλιστα γινόταν και ετήσιος πανελλήνιος έρανος παραμονές Χριστουγέννων «Υπέρ της στολής του Φαλαγγίτου».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το περιοδικό ΝΕΟΛΑΙΑ επίσημο όργανο της ΕΟΝ της 20ης  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1940 έχει πρωτοσέλιδο τον ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΗΓΟ της ΕΟΝ και την "επίτιμον ανωτάτην διοίκησιν και την γενικήν επιθεώρησιν" των γυναικείων σχηματισμών της νεολαίας του Μεταξά... Φρειδερίκη.




Στις 9 Δεκεμβρίου 1938 ο Μεταξάς και τα ανάκτορα συμβιβάζονται και ο διάδοχος Παύλος γίνεται «Γενικός Αρχηγός» της ΕΟΝ και οι πριγκίπισσες Φρειδερίκη και Ειρήνη αναλαμβάνουν την «επίτιμον ανωτάτην διοίκησιν και την γενικήν επιθεώρησιν» των γυναικείων σχηματισμών της νεολαίας του Μεταξά.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ΝΕΟΛΑΙΑ της 22ας  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1941.

 

Αυτά είναι τα γεγονότα, σήμερα λοιπόν ο Κωνσταντίνος Β στο βιβλίο που έβγαλε «ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ» στον α τόμο σελίδα 66 γράφει:

«....οι σχέσεις του με τον διάδοχο Παύλο ήταν πολύ κακές και ήξερε πολύ καλά ότι ο Παύλος δεν θα συναινούσε ποτέ στη στάση που τήρησε ο αδελφός του. Αυτό ήταν δεδομένο.... Ο πατέρας μου ήταν σφόδρα εναντίον του Μεταξά από την αρχή ως το τέλος. Και αυτό γιατί πίστευε βαθιά στην Δημοκρατία και το δημοκρατικό πολίτευμα..» και στην σελίδα 72 γράφει τοπιο κάτω μετά την γέννηση του Κωνσταντίνου Β: «... Ένα από τα πρώτα δώρα που έλαβε ο πατέρας μου και η μητέρα μου ήταν από τον Ιωάννη Μεταξά: η παιδική στολή των μελών της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ). Παρόλο που ήταν Ιούνιος μήνας, ο πατέρας μου ζήτησε να ανάψουν το τζάκι και την πέταξε μέσα στην φωτιά.».

Ο Γενικός Αρχηγός της ΕΟΝ πέταξε στο τζάκι την στολή της ΕΟΝ που είχε αποκτηθεί από τους εράνους «Υπέρ της στολής του Φαλαγγίτου».

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το περιοδικό ΝΕΟΛΑΙΑ της ΕΟΝ σε πρωτοσέλιδο της 26ης ΜΑΙΟΥ 1940 μετά της διαδόχου.


Δύο πραγματα συμβαίνουν εδώ  ή ήταν τόσο δημοκράτης ο Παύλος που δεν δεχόταν να πάρει την στολή της ΕΟΝ που είχε πληρώσει ο Ελληνικός λαός (Ο Παύλος στους  Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936 εκπροσώπησε την Ελλάδα και εκεί γνώρισε την Φρειδερίκη που ήταν  μέλος και αρχηγός ομάδας της Ναζιστικής νεολαίας) ένας δηλαδή ακόμα αντιστασιακός κατά του Μεταξά ή ο Κωσταντίνος μας παραμυθιάζει.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΗΜΑΙΩΝ ΣΕ ΦΑΛΑΓΓΕΣ ΤΗΣ ΕΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΠΑΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ

 


 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η ΝΕΟΛΑΙΑ (27 ΙΟΥΛΙΟΥ 1940) "Η ΕΟΝ εύχεται εις τους ευτυχείς γονείς, να μας ζήσει ο νέος Κωνσταντίνος, για το καλό της πατρίδος".

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ του Βαιλιά Κωνσταντίνου εκδόσεις το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...