Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ (413-399 Πχ)


Ο Περικλής της Μακεδονίας

Ο Αρχέλαος ήταν γιός του Περδίκα Β και μιας δούλης του Αλκέτα, ο δρόμος για την εξουσία δεν ήταν εύκολος σε μια βασιλική αυλή που κυριαρχούσε η δολοπλοκία και οι δολοφονίες.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων από τους Τημενίδες έγιναν οι Αιγές, «ο τόπος με τα πολλά κοπάδια».




Τον δρόμο αυτό ακολούθησε και ο Αρχέλαος σκότωσε τον θείο του και έπνιξε τον νόμιμο διάδοχοκαι ετεροθαλή αδελφό του για να ανέβει στον θρόνο, επίσης εποωφελήθηκε από τον Πελοποννησιακό πόλεμο και κατέλαβε την Πύδνα με την βοήθεια του Αθηναίου στρατηγού Θηραμένη και μετά ειρήνευσε, ασχολήθηκε με τα εσωτερικά την οργάνωση του οδικού δικτύου, το εμπόριο, την κοπή νομισμάτων, την δημιουργία  πνευματικής και καλλιτεχνικής κουλτούρας  και την αμυντική θωράκιση της Μακεδονίας κατασκευάζοντας φρούρια , αλλά και η στρατιωτική εκπάιδευση του στρατού με τις πιό σύγχρονες μεθόδους της εποχής του, έτσι δημιούργησε τον καλύτερο στρατό των χρόνων του, ο στρατός των Μακεδόνων πια δεν είχε μόνο τους έφιππους «εταίρους» αλλά και «πεζέταιρους». Φρόντισε να δημιουργήσει συγγένειες με λαούς δια γάμων και έτσι πάνδρευσε την μεγαλύτερη κόρη του με τον ηγεμόνα Δέδρα Β το 400 π Χ κερδίζοντας την υποστήριξη του ιππικού των Ελιμιωτών στόχος του ήταν η εκστρατεία κατά των Λυγκηστών και των Ορεστών που όμως δεν πρόλαβε να κάνει λόγω της δολοφονίας του.





ΦΩΤΟΤΡΑΦΙΑ : Η Πέλλα.








Ο Αρχέλαος μετέφερε την πρωτεύουσα από  τις Αίγες στην Πέλλα (τότε ήταν παραθαλάσια πόλη στην περιοχή Γιαννιτσών). Στην Πέλλα έφτιαξε λιμενικές εγκαταστάσεις και έφτιαξε ακτινοειδείς δρόμους (που θυμίζουν το αστέρι της Βεργίνας).

Ο Αρχέλαος ήταν ένας φιλόξενος ηγεμόνας για τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, θεωρήθηκε η πρωτεύουσά του η«Αθήνα της Μακεδονίας», στην αυλή του έζησε ο Ευριπίδης τον οποίο χαρακτήρισε «εταίρο» του χάρισε χρυσό κύπελο.  Φιλοξενήθηκε ο Αγάθων, ο οποίος και αυτός πέθανε (όπως και ο Ευριπίδης) στην αυλή των Μακεδόνων βασιλέων, ο Ελλάνικος ο Λέσβιος, ο Θουκιδίδης που έζησε σε κτήμα του στην Σκαπτή Ύλη, ο ζωγράφος Ζεύξις ο οποίος διακόσμησε τα ανάκτορα του Αρχέλαου. Έτσι η μεταφύτευση προσωπικοτήτων από τον νότο δημιούργησαν ένα νέο πολιτισμό στην Μακεδονία, διότι αυτή η τάση συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του Αρχέλαου. 

 

 

Ο Θάνατος του Αρχέλαου προήλθε από αβλεψία  στο κυνήγι και κατ άλλους από τον Κραταιό ή Κρατεύσαντα (Θεσσαλός) και κατ άλλους ήταν θύμα συνωμοσίας που πάλι συμμετείχαν Θεσσαλοί ο Κραταιός, ο Ελλανοκράτης και ο Μακεδόνας Δεκάμνιχος. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει: «... κατά δε την Μακεδονίαν Αρχέλαος ο βασιλεύς εν τινι κυνηγίω πληγείς ακουσίως υπό Κρατερού του ερωμένου τον βίον μετήλλαξε, βασιλεύσας έτη επτά, την δε αρχήν διεδέξατο Ορέστης παις ων, ον ανελών Αέροπος επίτροπος ων κατέσχε την βασιλείαν έτη εξ...».







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Νόμισμα του βασιλιά Αρχέλαου.



Η επικρατέστερη ήταν ότι ο θάνατος  είναι ο φόνος σε κυνήγι από τον Κρατερό, οι λόγοι τώρα είναι αδιευκρίνιστοι και μπορεί να οφείλονται σε φιλοδοξία για τον θρόνο, ή από αηδία για τα ελαττώματά του, ή για εκδίκηση, ή γιατί αθέτησε υπόσχεσή του για γάμο με μια από τις κόρες του.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Μ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του ΣΑΡΑΝΤΟΥ Ι ΚΑΡΓΑΚΟΥ

ΔΙΟΔΟΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ (βιβλίο 14ο κεφάλαιο 37) εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ τόμος Ι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...