Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΑΝΑΣΗΣ


 

 

 

            Υπήρξε ένας γραφικός και διάσημος λαϊκός ήρωας της Ανατολικής Θράκης, ο οποίος θα πρέπει να είναι πολύ μορφωμένος και φίλος του Διαφωτισμού, ήταν συνδρομητής σε τρεις εφημερίδες, μια γαλλόφωνη, μια αγγλόφωνη και μια ελληνόφωνη, από τις δύο ξενόγλωσσες εφημερίδες μάθαινε την διεθνή πολιτική σκηνή, τις αφήξεις διάσημων ταξιδιωτών και από την τρίτη ικανοποιούσε τον φλογερό πατριωτισμό του.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το ΄΄Ζάππειον Παρθεναγωγείον Αδριανούπολης΄΄ στο οποίο 
εκπαιδεύονταν δασκάλες.


            Διότι ο καπετάν Θανάσης είχε συγκεκριμένη ιδεολογία :

Ι. Ήταν ένθερμος πατριώτης στην εθνικότητα και την καρδιά, φορούσε άσπρη φουστανέλα, κόκκινο φέσι, τσαρούχια με μάλλινες φούντες.

ΙΙ Ήταν άρχοντας στους τρόπους, καλός άνθρωπος, ένας ρομπέν των δασών του 19ου αιώνα, πολλοί αιχμάλωτοί του γύρισαν κατενθουσιασμένοι από τους τρόπους του και διηγούντο πολλά περιστατικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του (κάποια από αυτά θα παρατεθούν στην συνέχεια).

ΙΙΙ Αντισημίτης, Εβραίος που έπεφτε στα χέρια του περνούσε δύσκολες στιγμές, τους πυροβολεί, τους δέρνει αλλά σπάνια τους κάνει την τιμή να τους ληστέψει. 

 

Τα ανδραγαθήματά του πολλά, δρούσε κυρίως σαν ληστής τρένων, στην γραμμή Κωνσταντινούπολη - Ανδριανούπολη έπιασε ένα τραπεζίτη τον Ισραέλ, απήγαγε κοντά στην Σηλυβρία ένα πολύ σημαντικό τούρκο  που έλεγαν ότι ήταν ανιψιός του Σουλτάνου και τον ελευθέρωσε μόνο όταν πήρε σαν λύτρα το εισόδημα ενός χρόνου από τα τσιφλίκια του.

Στο Τσερκέζκοι σταματά ένα τρένο, βλέπει έναν Εβραίο σαράφη, τον Πάππο, τον σημαδεύει με την πιστόλα του, ο άνθρωπος γίνεται κίτρινος από τον φόβο του, για να μη βλέπει τον επερχόμενο χαμό του γυρνά την πλάτη, ο καπετάν Θανάσης πυροβολεί, ο Πάππος τινάζεται αλλά δεν έχει τίποτα, ένα ελαφρύ τραύμα, έτσι για να δείξει την περιφρόνησή του, γυρίζει στα παλικάρια του και  λέει: «Αφήστε τον ήσυχο! Δεν τα θέλω τα λεφτά του». Σε ένα βαγόνι δεύτερης θέσης βρίσκει άλλον Εβραίο, του βάζει την κάνη ενός τουφεκιού Μαρτίνι  στο σαγόνι:

 «Είσαι Εβραίος; Θα πεθάνεις».

 «Αμάν, αμάν, καπετάν Θανάση! Αμάν αγά! Αμάν, αρνάκι μου! Είναι αλήθεια, είμαι Εβραίος , αλλά είμαι Έλληνας στην εθνικότητα»

 «Να δούμε το διαβατήριό σου» ο Εβραίος του δίνει ένα καλά διπλωμένο χαρτί, τα μάτια του καπετάν Θανάση φωτίζονται από χαρά, διαβάζει «Εθνικό και βασιλικό προξενείο της Ελλάδος…..»

 «Καλά! Είσαι  Έλληνας πολίτης. Θα ζήσεις».

Σε ένα τρένο συναντά έναν έμπορο που ταξίδευε στην Τρίτη θέση και δήλωνε ότι δεν είχε έντεκα χρυσά λουδοβίκια να δώσει σαν λύτρα απεναντίας είπε στον καπετάν Θανάση:

  «Αγά μου, χρειάζομαι δύο λουδοβίκια για να συνεχίσω το ταξίδι μου. Θα μπορούσες να μου τα δανείσεις (από τα ήδη ληστευμένα χρήματά του) ; Θα στα επιστρέψω στο γυρισμό».

Ο καπετάνιος διέταξε να του γυρίσουν ότι του πήραν δηλώνοντας «Να ξέρετε ότι δεν γδύνω τους φτωχούς!».

Ένας νεαρός Γερμανός παρέδωσε ένα μικρό ασημένιο μενταγιόν, ο Θανάσης το άνοιξε και βρήκε μια μικρή τούφα μαλλιά ξανθά

«Είναι τα μαλλιά της αρραβωνιαστικιάς σου;»

«Ακριβώς.»

«Ε, καλά! Παρ τα. Άφησέ μου το μενταγιόν. Δεν είναι ακριβό, αλλά το θέλω για ενθύμιο.».

Μια ιταλίδα πήγε κλαίγοντας να ζητήσει το ρολόι που της πήραν διότι ήταν ενθύμιο, ο καπετάν Θανάσης της το γύρισε με ένα σωρό συγνώμες.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Ανδριανούπολη στα χρόνια των Ελλήνων.



Ένας μηχανικός που τον απήγαγαν, με το όνομα Φρετζέζε, είπε ότι ξέχασε στο τρένο το πανωφόρι του, ο καπετάν Θανάσης του έδωσε μια τσόχινη κάπα αδιαπέραστη από την βροχή και το κρύο και βγάζοντας από το στόμα του την πίπα του, του την έδωσε
«Αδελφέ, αν δεν έχεις καπνό, ζήτα από τους άνδρες μου. Έχουν πολύ και καλό καπνό, σε διαβεβαιώνω, πολύ καλύτερο από της ρεζί (κρατικό μονοπώλιο Τουρκίας)».

Σε μια επιδρομή ένας έμπορος από την Κωνσταντινούπολη , παραπονιόταν για την φτώχεια του, αλλά οι ληστές δεν τον πίστευαν, μέχρι που επενέβει ο καπετάν Θανάσης «Αφήστε τον ήσυχο! Τον ξέρω, παιδιά! Είναι φτωχός, όπως εμείς. Δεν πρέπει να κάνουμε κακό στους δυστυχισμένους θνητούς.».

Η δράση και τα κατορθώματα αυτού του λαϊκού κλέφτη είναι μια ζωντανή συνέχιση του κλεφταρματολιστισμού στα τέλη του 19ου αιώνα στην περιοχή της Θράκης και κυρίως της Ανατολικής Θράκης.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σιδηρόδρομος στην Οθωμανική αυτοκρατορία.



 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ του Gaston Deschamps     εκδόσεις  ΒΗΜΑ περιηγήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...