Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΡΩΣΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΠΠ




 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Τρότσκι την εποχή της παντοδυναμίας του (πρώτος από αριστερά) μαζί με τους Λένιν, Καμένεφ.

Μια από τις εξαγγελίες της Οκτωβριανής Επανάστασης ήταν η ειρήνευση (με όποιες θυσίες), οι επιστροφή των στρατιωτών στα σπίτια τους και φυσικά στιγματιζόταν η σκληρότητα των τσαρικών αξιωματικών.

Ας δούμε όμως ποια τακτική ακολούθησαν «ο μεγάλος κύκλος των Ρώσων εμιγκρέδων» όταν πήραν την εξουσία.

 






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Εργασίες σε ένα   από τους μαζικούς τάφους στο κτίριο του Χάρκοβο Τσέκα....




 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πτώματα γυναικών από εκταφή σε μαζικό τάφο το 1919.





Κατά την περίοδο 1918-20 στρατολογήθηκαν  6.707.588 άνδρες.

Τον Νοέμβριο του 1920 η στρατιωτική δύναμη όλων των ενόπλων δυνάμεων ήταν 5.427.273 άνδρες.

Οι απώλειες (νεκροί, αγνοούμενοι, αιχμάλωτοι)  από το 1918-1920 ήταν 701.647 άνδρες.

Τραυματίες και άρρωστοι μεταξύ των ετών 1918 -1920 ήταν 4.322.241

Μεταξύ των ετών 1921 και 1922 η μέση δύναμη όλων των ενόπλων δυνάμεων ήταν 1.681.919 άνδρες.

Οι απώλειες (νεκροί, αγνοούμενοι, αιχμάλωτοι)  από το 1921-1922 ήταν 237.908

Τραυματίες και άρρωστοι μεταξύ των ετών 1920 -1922 ήταν 2.469.542

 

ΣΥΝΟΛΟ Τραυματίες και άρρωστοι μεταξύ των ετών 1918 -1922 6.791.783

ΣΥΝΟΛΟ απώλειες (νεκροί, αγνοούμενοι, αιχμάλωτοι)  από το 1918-1922 ήταν 939.555





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τσαρικοί αξιωματικοί κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (Α ΠΠ), ήταν σαφώς πιο ήπιοι σε σχέση με τους κόκκινους που τους διαδέχτηκαν.




Στους αριθμούς αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί που δεν εντασσόντουσαν στην πολεμική προσπάθεια πχ 250.000 σκοτώθηκαν σε «αγώνες για το ψωμί» ή των θυμάτων του «Κόκκινου τρόμου» της Τσε Κα με θύματα πολύ περισσότερα από  500.000 άτομα, καθώς και τα πολυάριθμα προγκρόμ που έκαναν οι Λευκοί και Κόκκινοι κατά των Εβραίων ( καταγραμμένοι  θάνατοι το 1920 ξεπερνούσαν τις 150.000).  

Η ειρήνευση λοιπόν που υποσχέθηκε η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα λουτρό αίματος.

Ας δούμε όμως οι επαναστάτες που κατηγορούσαν για σκληρότητα τους τσαρικούς αξιωματούχους πως έδρασαν.

Ο Τρότσκι αναζήτησε μέσω του τρόμου να περιορίσει τις λιποταξίες των Κόκκινων, επινόησε λοιπόν κανόνες για την διεξαγωγή του εμφυλίου που η κτηνωδία τους δεν είχαν το όμοιό τους σε κανένα μέρος της γης.

Επανεισήγαγε την υποχρεωτική στράτευση τον Μάιο του 1918, ωστόσο οι Κόκκινοι είχαν υψηλό αριθμό λιποταξιών, μόνο το 1920 λιποτάκτησαν 20.018 άνδρες συμπεριλαμβανομένων και 59 διοικητών από δυνάμεις πρώτης γραμμής, το ποσοστό λιποταξίας έφτασε στο 20% το 1921 συνολικά περίπου 4.000.000 άνδρες λιποτάκτησαν από τον Κόκκινο στρατό και πολλοί απ αυτούς δημιούργησαν δικές «πράσινες» ομάδες. Τα Δεκέμβριο του 1918 ιδρύθηκε Προσωρινή Κεντρική Επιτροπή, το 1919 σε διάστημα επτά μηνών  95.000 άνδρες κρίθηκαν ένοχοι λιποταξίας, 4.000 καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν 600, το 1921 εκτελέστηκαν 4.337 άνδρες.

Ο Τρότσκι έριξε το σύνθημα της «καταστολής». Το Νοέμβριο του 1918 ζήτησε «ανηλεή τιμωρία για τους λιποτάκτες και τους κοπανατζήδες που παραλύουν τη θέληση της 10ης στρατιάς… Να μη υπάρξει κανένας οίκτος για τους λιποτάκτες και τους κοπανατζήδες». Το 1919 ο Τρότσκι διακήρυξε «Είναι αδύνατον να διατηρήσεις πειθαρχία χωρίς περίστροφο». Οι οικογένειες των αξιωματικών έπρεπε να συλλαμβάνονται σε περίπτωση λιποταξίας τους.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Διαρκείς εκτελέσεις αυτή ήταν η ειρήνευση που υποσχέθηκε ο Λένιν.




Η μεγάλη καινοτομία του Λ Τρότσκι ήταν η δημιουργία «μονάδων αποκλεισμού» οπλισμένων με πολυβόλα, η αποστολή τους ήταν να σκοτώνουν τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής που προσπαθούσαν να υποχωρήσουν, έτσι γεννήθηκε ο κανόνας: « Όταν οι στρατιώτες του Κόκκινου στρατού προχωρούν μπορεί και να σκοτωθούν, αν όμως υποχωρήσουν θα σκοτωθούν σίγουρα».

Ο Λένιν τον Αύγουστο του 1918 τηλεγράφησε στον Τρότσκι:

«Θα πρέπει να πούμε ότι από εδώ και πέρα εφαρμόζουμε το μοντέλο της Γαλλικής Επανάστασης και δικάζουμε, ακόμα και εκτελούμε τους ανώτερους διοικητές αν δείξουν απροθυμία και αποτύχουν στην αποστολή τους».

Ο Λένιν πάλι είπε στον Σαράτοφ (προϊστάμενο του κόμματος)  : «Συνωμότες και αναποφάσιστους χωρίς να ρωτήσει κανέναν ή να μη ακολουθήσει καμία ηλίθια γραφειοκρατία να τους εκτελούν».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αφίσα δείχνει  τιμωρητικά  αποσπάσματα που αφαιρούν βίαια το ψωμί  των Λετονών, καταστρέφοντας τα χωριά  τους  και εκτελώντας  τους αγρότες. (Αντι-μπολσεβίκικη αφίσα 1918).




Όλη η φιλοσοφία του Λένιν φαίνεται στο γράμμα προς τους μπολσεβίκους της Πένζα:

«Σύντροφοι! Η εξέγερση των κουλάκων στις πέντε διοικητικές σας Περιφέρειες, πρέπει να συντριβεί χωρίς έλεος. Τα συμφέροντα ολόκληρης της Επανάστασης το απαιτούν αυτό, γιατί η τελική και αποφασιστική μάχη με τους απανταχού κουλάκους τώρα ξεκινάει.

Πρέπει να δοθεί ένα παράδειγμα:

1.      Κρεμάστε (και εννοώ έτσι ώστε να τους βλέπουν) όχι λιγότερους από 100 γνωστούς κουλάκους, πλούσιους , αιματοπότες.

2.      Δημοσιεύστε τα ονόματά τους.

3.      Πάρτε όλη την σοδειά τους.

4.      Προσδιορίστε τους ομήρους…

Κάντε το έτσι, ώστε σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων ο γύρω κόσμος να βλέπει, να τρέμει, να γνωρίζει  και να φωνάζει: Σκοτώνουν και θα συνεχίσουν να σκοτώνουν αυτούς τους αιματοπότες, τους κουλάκους…

Δικός σας Λένιν

ΥΓ Βρείτε σκληρότερα άτομα».

 






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα θύματα μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με τον Α ΠΠ.


 

Οι Κόκκινοι έθεσαν φραγμό στην εξόντωση των αιχμαλώτων. Ο Τρότσκι την απαγόρευσε ρητά με εντολή του το 1919, η πρακτική της εξόντωσης των Λευκών αιχμαλώτων  όμως  ήταν δεδομένη, υπάρχουν διαταγές που το τεκμηριώνουν πχ ο Αρχιστράτηγος του Κόκκινου Στραού Σεργκέι Σεργκέιβιτς Κάμενεφ  έδωσε εντολή «κανένας αιχμάλωτος» σε μάχες στον Ντον:

«Τραυματίες ή αιχμάλωτοι αξιωματικοί δε θα πρέπει να αποτελειώνονται και να σκοτώνονται, αλλά να βασανίζονται με κάθε δυνατό τρόπο. Στους αξιωματικούς έμπηγαν καρφιά στους ώμους ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών που είχαν στις επωμίδες τους, μετάλλια χαραζόντανε στο στήθος τους και γαλόνια στα πόδια τους. Έκοβαν τα γεννητικά τους όργανα και τους τα έχωναν στο στόμα».

Υπάρχει η περιγραφή Πολωνού αξιωματικού που αιχμαλωτίστηκε το 1920, κρεμάστηκε ανάποδα γυμνός και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, η λογική αυτή του Κόκκινου στρατού είχε σαν αποτέλεσμα να σκληρύνει την στάση των Πολωνών, είχε όμως αποτελέσματα στις απείθαρχες διασκορπισμένες και υπερέχουσες αριθμητικά Λευκές Στρατιές.

 

 


 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο διοικητής των Αμερικανών Gravesστην Ανατολική Σιβηρία, έγραψε στα απομνημονεύματά του το 1922: "Στην Ανατολική Σιβηρία έχουν διαπραχτεί φρικτές  δολοφονίες, αλλά  δεν θα είναι λάθος να πούμε ότι για κάθε άτομο που σκοτώνεται, αυτός είχε σκοτώσει εκατό αντι-μπολσεβίκους. ".
 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Α ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ εκδόσεις ΙΟΛΚΟΣ τόμος 2ος  του N. Ferguson.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ εκδόσεις ΙΟΛΚΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...