Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΑΠΟΚΡΗΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


Πριν την Ελληνική Επανάσταση φαίνεται ότι οι Οθωμανοί επίτρεπαν στους Ραγιάδες να διασκεδάζουν με ελεύθερα λαικά πανηγύρια, τους βοηθούσαν μάλιστα, διηγείται ο Γάλλος  Ρευμπώ: «... Τον καιρό του Καρναβάλιου, οι επίσημοι Τούρκοι και ανώτεροι ακόμη με τα σοβαρά τους αξιώματα έδιναν πλούσια φορέματα τους, γούνες και τουρμπάνια, να τα φρούν οι μασκαράδες!».






Ο Ρευμπώ ήρθε στην Αθήνα κατά την Επανάσταση και στις αρχές του Φεβρουαρίου του 1822 παρακολούθησε το καρναβάλι που έγινε στην επαναστατημένη Αθήνα, για φορεσιές χρησιμοποιούσαν τα λάφυρα που είχαν πάρει από πολιορκημένους στην Ακρόπολη  Οθωμανούς.

Αποκριά περιέγραψε και ο Άγγλος περιηγητής Ουάδδιγκτον το 1923 στην Αθήνα, είδε πολύ κόσμο στο παζάρι της πόλης που είχε φτάσει και από την Θήβα και από την Λειβαδιά, ο λαός γιόρταζε με ενθουσιασμό μετά από τις νίκες που είχε πετύχει στο διάστημα αυτό. Γράφει : «Μεθυσμένοι μασκαράδες ντυμένοι κωμικά μαι με βαμμένα πρόσωπα, περνούν με τραγούδια και με θόρυβο στους δρόμους των Αθηνών και χορεύουν τους τοπικούς χορούς!».

Στο ημερολόγιο του Δημητρίου Χρηστίδη αναφέρεται αποκριάτικο γλέντι το 1926 το μεσημέρι της προτελευταίας Κυριακής των Αποκριών που συνοδεύονταν με εορταστικό συμπόσιο στο οποίο παρευρισκόταν και ο τότε πρόξενος της Αυστρίας Γρόπιος (ο μόνος από τους ξένους αντιπροσώπους που παρέμεινε στην Αθήνα κατά όλη την πολιορκία, «η παρουσία του ουδόλως διέφερε της απουσίας» όπως αναφέρει ο Φιλήμων). Στο γεύμα έφτασαν απρόσκλητοι και Υδραίοι «μουτατζήδες» (ενοικιαστές φόρων) «...Μετά δε του γεύματος, μας ήλθαν βίζιταις μάσκεραις!», τους τρατάρισαν (λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα) κρεμμύδια και σκόρδα.

 


 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ «ΕΣΤΙΑ» 20-2-1947

ΑΠΟΚΡΗΑΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ  εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...