Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΑΟΥΤ ΧΟΤΖΑ


Παραμονές της κύρηξης του Ελληνο Ιταλικού πολέμου το 1940 μια ψαρόβαρκα κατέπλευσε στην Κέρκυρα από τις αλβανικές ακτές με δύο νεαρούς φυγάδες, δύο τσομπανόπουλα, οι μικροί ματωμένοι και αγριεμένοι ζήτησαν άσυλο, η αστυνομία  τους ανέκρινε και τότε αυτοί αποκάλυψαν ότι είχαν σκοτώσει τον διάσημο Αλβανό λήσταρχο Νταούτ Χότζα, ο οποίος ήταν ανέκαθεν ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ, μετά δε την Ιταλική κατοχή έγινε ο πρώτος συνεργάτης τους.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ι. Μεταξάς αντιμετώπισε μετά σοβαρότητας το ζήτημα των ιταλικών προκλήσεων.




            Μια νύκτα λοιπόν πήγε αυτός με ένα σωματοφύλακά του στο μαντρί των τσοπανόπουλων που ήταν μόνα. Αφού έφαγαν και ήπιαν, Βίασε τα παιδιά και ύστερα τα παρέδωσε στον σωματοφύλακά του, όλη την νύκτα κακοποιούσαν τα παιδιά, τα χαράματα κοιμήθηκαν και τότε τα παιδιά πήραν μπαλτάδες και τους κατέσφαξαν. Μετά πήραν μια βάρκα και πέρασαν στην Κέρκυρα.

 

            Στην ερώτηση των αστυφυλάκων  γιατί δεν πήγαν να αναφέρουν το κακό που έπαθαν στην Αλβανική ή Ιταλική αστυνομία παρά φοβήθηκαν και έφυγαν. Τους απάντησαν ότι ο ληστής αυτός κυβερνά τον τόπο και ότι από τότε που σκότωσε εκείνο τον Ιταλό στρατηγό (Ενρίκο Τελίνι, έγινε το 1923) έκανε ότι ήθελε.

            Ο αξιωματικός της αστυνομίας συνέχισε τις ερωτήσεις για να μάθει περισσότερα, τα παιδιά όμως του είπαν ότι τον καιρό που γίνηκε η δολοφονία του Ιταλού στρατηγού ( Ενρίκο Τελίνι) αυτά δεν είχαν γεννηθεί, αλλά το άκουσαν που το διηγόντουσαν οι γονείς τους.

 

            Η αστυνομία ειδοποίησε τον Μεταξά και του έστειλαν την κατάθεση των δύο μικρών Αλβανών, η Ελλάδα τότε προσπαθούσε να μη  δώσει αφορμές στους Ιταλούς και έτσι δεν υπήρχε περιθώριο να κάνει κάποια προσφυγή με βάση τις μαρτυρίες των παιδίων, προς ποιόν εξ άλλου ο Β ΠΠ ήταν ήδη σε εξέλιξη.

 

            Ο Μεταξάς έδωσε εντολή να παραδοθούν τα δύο παιδιά στις ιταλικές αρχές, της κατεχόμενης και συνεργαζόμενης με τους Ιταλούς, Αλβανίας, μαζί με αντίγραφο της κατάθεσής τους !!!!!

            Εν τω μεταξύ το ραδιόφωνο της Αλβανίας εξυμνούσε τον Νταούτ Χότζα (Camil Mulla Mulla Νταούτ Κεμάλ 1895-1940).  ως εθνικό ήρωα που τον σκότωσαν οι Έλληνες !!!!!

 
 




            Μετά το τέλος του πολέμου και την κατοχή της Ελλάδος από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, ένας Αλβανός αξιωματικός που είχε φοιτήσει στην Ελληνική σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά κατέβητε στην Αθήνα για να συναντήσει παλιούς γνωστούς. Αυτός λοιπόν ήξερε το επεισόδιο με τον Νταούτ Χότζα και τους πληροφόρησε ότι τα τσομπανόπουλα βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς, γιατί είπαν στην Κέρκυρα διάφορά πράγματα από την δράση του Νταούτ Χότζα που δεν έπρεπε να αποκαλυφθούν.

 

 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Αλβανοί το 1939 γίνονται τμήμα του ιταλικού κράτους.

 

Μιας και αναφέρθηκα στην περίπτωση του ΝΤΑΟΥΤ ΧΟΤΖΑ καλό είναι να δούμε τι έγινε και αναγκάστηκε ο Μεταξάς να ξαποστείλει τα τσομπανόπουλα στην Αλβανία.

 
 


 

Το ποινικό μητρώο του Νταούτ Χότζα

 

Ανακοίνωση του Πρακτορείου Αθηνών.

 

14 Αυγούστου 1940

 

Εν σχέσει προς τον προ διμήνου έπισυμβάντα φόνον του ονομαζόμενου Νταούτ Χότζα υπό δύο Αλβανών επί αλβανικού εδάφους το Ποινικόν Μητρώον του εν λόγω Νταούτ Χότζα παρέχει τας ακολούθους πληροφορίας:

 

1) Δια τής υπ αριθ. 36 και από 9 Οκτωβρίου 1919 αποφάσεως του Κακουργιοδικείου Πρεβέζης ο Χότζα, καθώς και οι συνένοχοι του Βασίλειος Γκότζια (Χριστιανός), Μάλλιο Οσμάν (Μουσουλμάνος) και Τάκε Νικομάνη (Χριστιανός) κατεδικάσθησαν ερήμην εις Ισόβια δεσμά δια φόνο εκ προμελέτης των Βεχίπ Τσίμο (Μουσουλμάνου) και Ζεκίρ Ρεχήπ (Μουσουλμάνου).

 

2) Δια τής υπ' αριθ. 14 και από 14 Νοεμβρίου 1919 αποφάσεως του Κακουργιοδικείου Ιωαννίνων ο Χότζα κατεδικάσθη ερήμην εις εικοσαετή είρκτήν διότι μετά τίνος συνενόχου απεφάσισε και εξετέλεσε τον φόνον των Ζεκίρ Ζέκο (Μουσουλμάνου) και Ραχίπ Χαμπίμπεη (Μουσουλμάνου).

 

3) Δια τής υπ αριθ. 30 και από 14 Ιουνίου 1921 αποφάσεως του Κακουργιοδικείου Πρεβέζης ο Χότζα και οι συνένοχοι του Τάκε Νικομάνη (Χριστιανός), Κωνσταντίνος Σουλιώτης (Χριστιανός) και Μάλλιο Μπούσι (Μουσουλμάνος) κατεδικάσθησαν ερήμην εις δεκαεπταετή είρκτήν δια πράξεις ληστρικάς εναντίον των Αχμέτ Χασίμ (Μουσουλμάνου), Μπαλούκ Μεχμέτ (Μουσουλμάνου) και Ισμαήλ Τσόρτσι (Μουσουλμάνου) δια ζωοκλοπήν και άπόπειραν φόνου εναντίον του Χουσεΐν Γιακούμπ (Μουσουλμάνου) και Βασιλείου Τσουβάλη (Χριστιανού) και δια παρά νομόν όπλοφορίαν.

 

 

4) Δια τής υπ αριθ. 14 αποφάσεως του Δεκεμβρίου 1921 του Κακουργιοδικείου Πρεβέζης ο Χότζα κατεδικάσθη ερήμην εις τετραετή φυλάκισιν δι άπόπειραν εκβιασμού.

 

 

5) Δια τής υπ' αριθ. 22 αποφάσεως του 1923 του Κακουργιοδικείου Ιωαννίνων ο Χότζα καθώς και οι συνένοχοι του Τάκε Πλιάτσικας (Χριστιανός) και Τάκε Ζόγα (Χριστιανός) κατεδικάσθησαν ερήμην εις δεκαοκταετή είρκτήν δι' άπόπειραν φόνου. (Ό ληστής Ζόγα συλληφθείς ολίγον αργότερα απεκεφαλίσθη).

 

 

6) Δια τής υπ' αριθ. 9 και από 6 Μαΐου 1925 αποφάσεως του Κακουργιοδικείου Ιωαννίνων ό Χότζα καθώς και οι συνένοχοι του Χρήστος Σούλας (Χριστιανός) καί Αναστάσιος Γεώργιος (Χριστιανός) κατεδικάσθησαν ερήμην είς θάνατον δι' άπαγωγήν, εκβιασμόν καί παράνομον όπλοφορίαν.

 

 

7) Διά τής ύπ' αριθ. 23 καί άπό 8 "Οκτωβρίου 1925 αποφάσεως τοϋ Κακουργιοδικείου Ιωαννίνων ο Χότζα καθώς και ο συνένοχος του Τάκε Νικομάνη (Χριστιανός) κατεδικάσθησαν ερήμην εις θάνατον δια ληστρικάς πράξεις.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τσάμηδες με Ιταλούς φασίστες.

 

Ανακοίνωσις του Πρακτορείου Στέφανι (Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων)

 

11 Αύγουστου 1940

 

Ο αλβανικός πληθυσμός ο υποτεταγμένος εις την Ελλάδα ευρίσκεται υπό την βαθείαν εντύπωσιν τρομερού πολιτικού εγκλήματος διαπραχθέντος εις την Ελληνοαλβανικήν μεθόριον.

Ό μέγας Αλβανός πατριώτης Νταούτ Χότζα, γεννηθείς εις την αλύτρωτον περιοχήν της Τσαμουριάς, εδολοφονήθη αγρίως επί αλβανικού εδάφους πλησίον των συνόρων. Το σώμα του ευρέθη ακέφαλον.

 

Εγνώσθη αργότερον ότι οι δολοφόνοι ήσαν Έλληνες πράκτορες οι οποιοι παρέλαβον μεθ' εαυτών εις το ελληνικό έδαφος την αποκοπείσαν κεφαλήν και την παρέδωκαν εις τας ελληνικάς αρχάς, αιτίνες από πολλών ετών είχον επικήρυξη τον Αλβανόν αυτόν πατριώτην.

 

Εγνώσθη επίσης ότι ή κεφαλή του μετεφέρθη από χωρίου εις χωρίον κατά διαταγήν των τοπικών ελληνικών αρχών και εξετέθη εις κοινήν θέαν προς τρομοκράτησιν των αλυτρώτων Αλβανών αδελφών τής ως άνω περιφερείας.

 

Ο Νταούτ Χότζα ήναγκάσθη προ τίνος να φύγη κρυφίως εκ Τσαμουριάς Ίνα σωθεί από τους διωγμούς των ελληνικών αρχών, αι όποίαι δεν του συνεχώρουν την ακαταπόνητον προπαγάνδαν του μεταξύ των συμπατριωτών του δια την προσάρτησιν της Τσαμουριάς εις την μητέρα πατρίδα.

 

Κατέφυγεν εις την Αλβανίαν όπου ελάμβανε συχνά μηνύματα δια των οποίων ηπειλείτο με θάνατον. Ή δολοφονία αυτή, ήτις συγκινεί βαθέως τους Αλβανούς τής Τσαμουριάς, δεν είναι το μόνον πρόσφατον επεισόδιον της καταπιεστικής ελληνικής πολιτικής.

Προ τίνων μηνών ευρέθη εις το σώμα ενός Αλβανού φονευθέντος εις την Τσαμουριάν μικρόν φύλλον χάρτου επί του οποίου ανεγράφετο ότι ή ίδια τύχη ανέμενεν όλους τους Αλβανούς τους ελπίζοντας να ελευθερώσουν την πατρίδα των από την Ελληνικήν κυρίαρχίαν. Ή αρχαία αυτή αλβανική γη περιλαμβάνεται μεταξύ των σημερινών ελληνοαλβανικών συνόρων και τής ακτής του Ιονίου μέχρι των περιχώρων τής Πρεβέζης και τής επαρχίας των Ιωαννίνων. Κατοικείται από πεντήκοντα χιλιάδας περίπου αυθεντικών Αλβανών, οίτινες αποτελούν την μεγίστην πλειοψηφίαν του πληθυσμού.

Ήσαν όμως πρό μερικών ακόμη ετών πολύ περισσότεροι. Πράγματι, κατά το 1913, οπότε ή Τσαμουριά προσηρτήθη εις την Ελλάδα, ο αλβανικός της πληθυσμός απετελεΐτο από 80.000 περίπου κατοίκους έναντι ολίγον περισσοτέρων των 10.000 Ελλήνων.

 

Εις διάστημα ολίγων ετών ή ελληνική πολιτική της απεθνικοποιήσεως, ή αποβλέπουσα εις το να εμφανίση τεχνητά ελληνικά δικαιώματα επί του εδάφους τούτου, απεδεκάτισε τους τοπικούς πληθυσμούς δι απογυμνώσεων, σφαγών και εκτοπισμών. Παρά ταύτα οι "Αλβανοί τής Τσαμουριάς παρέμειναν εθνικώς συμπαγείς, διετήρησαν τα έθιμα των και την γλώσσα των και αντέταξαν εις τους σφετεριστάς λίαν υπερήφανον αντίστασιν, εις τρόπον ώστε ν αποτελούν ακόμη και σήμερον κυριαρχούν στοιχείο εν τη περιφέρεια ταύτη.

Επιβλητικόν παράδειγμα τής προσκολλήσεώς των εις την γενέθλιον χώραν εδόθη υπό των Αλβανών τής Τσαμουριάς κατά το 1924 οπότε, βασιζόμενη εις την συνθήκην τής Λοζάννης δια τής οποίας απεφασίσθη ή ανταλλαγή των ελληνοτουρκικών πληθυσμών, ή Ελληνική Κυβέρνησις ηξίου όπως όλοι οι Μουσουλμάνοι τής Τσαμουριάς, δηλαδή το σύνολον του Αλβανικού πληθυσμού, καταστούν αντικείμενον ανταλλαγής με Έλληνας εγκατεστημένους επί τούρκικου εδάφους. Η αντίστασις των κατοίκων τής Τσαμουριάς, σταθερώς υποστηριζόμενων υπό των Αλβανών αδελφών των, υπήρξε τόσον Ισχυρά ώστε ή Ελληνική Κυβέρνησις εδέησε να παραιτηθή του αθεμίτου σχεδίου της και να αναγνώριση την Αλβανικήν των προέλευσιν. Σήμερον ο τυφλός δεσποτισμός επιπίπτει περισσότερον από κάθε άλλη φοράν κατά των πληθυσμών αυτών, εις τρόπον ώστε πλείστοι κάτοικοι τής Τσαμουριάς είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν εις την Αλβανίαν δια ν' αποφύγουν τους ανήκουστους διωγμούς. Όπως προκύπτει από παλλάς έγκυρους μαρτυρίας, αι ελληνικαί αρχαί έφθασαν μέχρι του να βεβαιώσουν ότι οι Ιταλοί θα εκδιωχθούν συντόμως έξ Αλβανίας. Ο πληθυσμός όμως τής Τσαμουριας είναι σήμερον ολιγώτερο από κάθε άλλη φοράν διατεθειμένος νά ύποκύψη εις τας ελληνικάς πιέσεις. Αν ή αγάπη προς την αλβανικήν πατρίδα ήρκεσε να τροφοδότηση την πίστιν τής Τσαμουριας εις εποχάς αϊ οποΐαι ήσαν τόσον σκοτεινοί δια την τύχην της Αλβανίας, σήμερον οι Αλβανοί της Τσαμουριας θα εύρουν εις τα ανανεωθέντα πεπρωμένα τής μητρός πατρίδος των ακόμη ισχυρότερον λόγον δια να ελπίζουν.

 

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βασιλικός Στρατός της Αλβανίας σύμμαχος των Ιταλών.



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

12 Αυγούστου 1940

 

Είμεθα εις θέσιν να βεβαιώσομε ότι αι πληροφορίαι αι μεταδοθείσαι εκ Τιράνων υπό του Πρακτορείου Στέφανι περί δήθεν φόνου Αλβανού πατριώτου υπό "Ελλήνων πρακτόρων είναι απολύτως αβάσιμοι.

Προ δύο μηνών περίπου δύο Αλβανοί, οίτινες κατώρθωσαν να είσδύσουν εις το ελληνικό έδαφος, συνελήφθησαν και ανακριθέντες ομολόγησαν ότι φόνευσαν κατόπιν ρήξεως τον ονομαζόμενον Νταούτ Χότζα, όστις ήτο γνωστότατος ληστής επικηρυχθείς προ εικοσαετίας υπό τής Ελληνικής Κυβερνήσεως λόγω φόνων και άλλων εγκλημάτων κοινού δικαίου εκτελεσθέντων επί ελληνικού εδάφους.

Η Ελληνική Κυβέρνησις έθεσαν υπό κράτησιν τους φονείς και διέταξε την διεξαγωγήν τής συνήθους εν προκειμένω διαδικασίας.

Την 25 "Ιουλίου η εν Αθήναις Ιταλική Πρεσβεία ανήγγειλεν εις το Ελληνικόν Υπουργείον των Εξωτερικών ότι κανονική αίτησις εκδόσεως θα υπεβάλλετο εντός ολίγου υπό του Αλβανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αι ελληνικαί αρχαί, αίτινες εξακολουθούν να κρατούν τους εν λόγω Αλβανούς, ευρίσκονται πάντοτε εν αναμονή τής ανωτέρω αιτήσεως.

Δέον να σημειωθεί ότι ή Ιταλική διακοίνωσις ήτις ήτο συντεταγμένη υπό συνήθη τύπον, τον αφορώντα τρέχοντα διοικητικά ζητήματα, αναφέρε ότι ο Νταούτ Χότζα ήτο από εικοσαετίας εγκατεστημένος εν Αλβανία.

 

Εν περίληψη:

 

1ον Δεν πρόκειται περί Αλβανού πατριώτου, αλλά περί εγκληματίου κοινού δικαίου.

2ον Οι φονείς δεν είναι Έλληνες, αλλά Αλβανοί.

3ον. Ό Νταούτ Χότζα εξετέλεσε τα εγκλήματα του και επεκηρύχθη προ εικοσαετίας.

4ον. Αι Ιταλικαί αρχαί είναι εν γνώσει των γεγονότων από τουλάχιστον εικοσαήμερου.

 

Δέον να προσθέσωμεν ότι:

 

1ον Η δήθεν περιφορά της κεφαλής του ληστου από χωρίου εις χωρίον αποτελεί καθαρό μύθευμα.

2ον Είναι καθαρό μύθευμα επίσης η δήθεν δολοφονία Αλβανού τίνος επί του οποίου ευρέθη φύλλον περιέχον απειλάς παρομοίων φόνων.

Είμεθα αφ' ετέρου υποχρεωμένοι να υπογραμμίσωμεν κατά τον πλέον κατηγορηματικόν τρόπον ότι αι γενικότερας φύσεως διαβεβαιώσεις αι περιεχόμενοι εις τας πληροφορίας του ανωτέρω πρακτορείου δεν στηρίζονται επί τής πραγματικότητος των γεγονότων. Είναι παγκοίνως γνωστόν ότι παρά τας νίκας τού 1912, αίτινες έφεραν την ελληνική κατοχή πέραν των σημερινών ελληνοαλβανικών συνόρων, ή Ελλάς ανεγνώρισε την ευρωπαϊκή απόφασιν, την καθορίζουσαν την σημερινήν ελληνοαλβανικήν μεθόριον, ως όριστικήν.

Οσον άφορα το δήθεν ζήτημα τής Τσαμουριας, δέον να παρατηρήσωμεν ότι κατά την ανταλλαγήν των ελληνοτουρκικών πληθυσμών οι Μουσουλμάνοι τής περιφερείας ταύτης εξέφρασαν επανειλημμένως την θέλησίν των να μεταναστεύσουν εις την Τουρκίαν. Άλλ' επειδή είχε προβληθή εξ άλλου ή αλβανική καταγωγή των Μουσουλμάνων τούτων, ή Ελληνική Κυβέρνησις διαπνεόμενη εκ πνεύματος ευρύτατης συνδιαλλαγής και όχι μόνον παρά την θέλησιν των ενδιαφερομένων, αλλά και παρά μίαν σωφρονεστάτην γνωμάτευσιν τής Μικτής Επιτροπής τείνουσαν να εξετάσει εν πλήρη αμεροληψία πάσαν ατομικήν περίπτωσιν, απέστη συνολικώς τής ανταλλαγής εν τη περιφέρεια ταύτη τής Ηπείρου (νομός Θεσπρωτίας).

Όθεν, λόγω των γεγονότων τούτων, υπάρχουν σήμερον επί συνολικού πληθυσμού 65.074 κατοίκων τής νομαρχίας ταύτης, 18.109 ανήκοντες εις την ως άνω κατηγορίαν. Ό πληθυσμός ούτος, απολαμβάνων των ευεργετημάτων μιας πατρικής διοικήσεως, διαβιοί εν πλήρη αρμονία μετά των λοιπών συμπολιτών επιμένομεν επί του αριθμού τούτου των 18.000 όστις ουδέποτε υπήρξε μεγαλύτερος.

Δέον εν τέλει να προσθέσωμεν ότι δεν είναι καν αναγκαίο να σημείωση τις το αστήρικτον της βεβαιώσεως καθ ην αι ελληνικαί αρχαί είπον δήθεν ότι οι Ιταλοί θα εκδιωχθούν οσονούπω εξ Αλβανίας.

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αυτή την εικόνα έδωσαν οι Ιταλοί στις εφημερίδες,  σχετικά με την δολοφονία του Νταούτ Χότζα, μια εικόνα μυθοπλασίας του γεγονότος, ακόμα και σήμερα οι Αλβανοί νομίζουν ότι αυτόν τον ληστή τον σκότωσαν Έλληνες.

 

ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

 

 

 

Η Β. Ιταλική Πρεσβεία έχει την τιμήν να φέρει εις γνώσιν του Β. Υπουργείου των Εξωτερικών τα ακόλουθα:

 

Την 17 παρελθόντος Ιουνίου ευρέθη μεταξύ Πόρτο Έντα και Κονισπόλεως, πλησίον των ελληνοαλβανικών συνόρων ακέφαλον πτώμα. Αι έρευναι της επιτοπίου αρχής επέτρεψαν να εξακριβωθεί ότι επρόκειτο περί ενός ονόματι Νταούτ Χότζα, ηλικίας 50 ετών, δασοφύλακας, Αλβανού καταγόμενου εκ Τσαμουριάς, πρόσφυγος εν Αλβανία από 20 ετών.

Αι ανακρίσεις διεπίστωσαν ταυτοχρόνως ότι την 14 Ιουνίου ο Νταούτ Χότζα είχε μεταβή εις τους βοσκότοπους των οποίων είχε την φύλαξιν, κείμενους εις την περιοχήν Σεσίν, εκεί συνηντήθη μετά των Πίλο Κότσο, υιού του Ντίρνος, γεννηθέντος εν Μούρσι, ηλικίας 17 ετών καί Ηλία Φότο, υιού του Σοτιρ, γεννηθέντος έν Μούρσι, ηλικίας 24 ετών.

 

Μετά σύντομον μετ' αυτών συνομιλίαν ο Χότζα απεκοιμήθη υπό την σκιάν Ενός δένδρου. Και ενώ εκοιμάτο εδολοφονήθη ανάνδρως υπό των εν λόγω ατόμων, τα όποια αφού απεκεφάλιααν το πτώμα κατέφυγον, συνααποκομίζοντα την κεφαλήν του θύματος, πέραν τής Ελληνικές μεθορίου, εις απόστασιν 30 περίπου λεπτών πορείας.

 

Αι Ιταλικαί αρχαί προέβησαν εις την σύλληψιν ενός ονόματι Κότσο Σουλιώτη, ιδιοκτήτου μύλου κειμένου πλησίον του τόπου όπου διεπράχθη το έγκλημα, και ο όποιος λίαν πιθανώς είχε γνώσιν τούτου, ως και του πατρός του Πίλο Κότσο. Η Β. Πρεσβεία κατόπιν οδηγιών τής Κυβερνήσεώς της έχει την τιμήν να ζήτηση όπως διαταχθή ή προσωρινή σύλληψις των Πίλο Κότσο και 'Ηλία Φότο, ευρισκομένων επί ελληνικού εδάφους, λίαν πιθανώς εις Φιλιάτες ή εις τα περίχωρα, εν αναμονή τακτικής αιτήσεως εκδόσεως ή οποία θα υποβληθεί οσονούπω υπό του Αλβανικού Υπουργείου τής Δικαιοσύνης.

Εν αναμονή τής απαντήσεως την οποίαν το Β. Υπουργείον των 'Εξωτερικών θέλει ευαρεστηθεί να διαβίβαση αυτή επί του θέματος, ή Ιταλική Πρεσβεία δράττεται τής ευκαιρίας ίνα επαναλάβει την διαβεβαίωσιν τής Εξόχου υπολήψεώς της.

25 Ιουλίου 1940




 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Νταούτ Χότζα, με εθνικιστική αλβανική λεζάντα.

ΤΙ ΗΘΕΛΕ Η ΙΤΑΛΙΑ

 

           

            Οι Ιταλοί διατηρούσαν στον Τάραντα μόνιμα μια δύναμη επέμβασης, στρατού και ναυτικού, που περίμενε την ευκαιρία να επέμβει στις Ελληνικές ακτές. Στόχος της Ιταλίας μαζί με την Αλβανία ήταν η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και μια από τις πρώτες τους προτεραιότητες τα Επτάνησα και η Ελληνική Ήπειρος.

            Αυτό που ζητούσε ο Μουσολίνι με την επέμβαση στην Κέρκυρα ήταν επίδειξη διεθνούς πολιτικής γοήτρου και πυγμής για λόγους εσωτερικούς και εξωτερικούς και ταυτόχρονα την υλοποίηση των ιταλικών βλέψεων στις Ελληνικές και Αλβανικές ακτές.

            Τόσο η Αλβανία που ήταν σε αποσύνθεση όσο και ή Ελλάδα που ήταν αφοπλισμένη και ηττημένη ήταν εύκολοι στόχοι.

            Το σίγουρο (χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία ) είναι ότι την δολοφονία έκαναν Αλβανοί με ή χωρίς την συγκατάθεση του Μουσολίνι, ΟΧΙ η Αλβανική κυβέρνηση, και ο Μουσολίνι ήταν έτοιμος να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...