Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

ΧΑΝΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ


 

 


Ο Leon Heuzey περιγράφει ένα χάνι στην περιοχή των Τρικάλων τον Ιούλιο του 1858 :

«… παρακολουθώ με περιέργεια την κίνηση σε αυτό το μεγάλο ελληνοτουρκικό πανδοχείο. Ένας γέρος Αλβανός, άρρωστος και γκρινιάρης, κάθεται μπροστά στην πόρτα και κρατά μια πέτρα επάνω στην κοιλιά του.

 

Ένας ψευτοαγάς ερωτοτροπεί με δύο απαίσια, βλαμμένα γκαρσόνια του χανιού. Λίγο πιο μακριά, μια φτωχή νέγρα, που θα ήταν νόστιμη αν ήταν λιγότερο μαύρη, προκαλεί τον οίκτο με το εξαθλιωμένο παρουσιαστικό της: μου λένε ότι είναι εκεί εκτεθειμένη, για πούλημα. Ανησυχεί, καθώς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο αγοραστής της, και κλαίει γιατί ένας από τους παλαιούς κυρίους της κράτησε το παιδί της που είχε να το δει έξη χρόνια. Όλα δεν θυμίζουν, σαν να έχει μεταφερθεί εκ του φυσικού στους Τούρκους, μια σκηνή από την Καλύβα του μπάρμπα Θωμά;

Φτάνει μουτρωμένος ο Σουλεϊμάν: οι επίσημοι χριστιανοί, οι κοτζαμπάσηδες, αποφεύγουν να μας κάνουν την τιμή να μας δεχτούν. Ο Τούρκος  μουδίτης τα έβαλε μαζί τους καυγαδίζοντας για τα καλά. Προφασίστηκαν ότι το καλοκαίρι, καθώς οι οικογένειές τους απουσιάζουν, τους είναι αδύνατον να μας προσφέρουν την κατάλληλη φιλοξενία…..»

Τελικά ένας Τούρκος προσφέρθηκε να τους φιλοξενήσει.  

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ του Leon Heuzey εκδόσεις ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου