Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ


 

 

            Στις 27 /4/1945 έφτασε στο Άγιο Όρος το πρώτο κλιμάκιο της Χωροφυλακής. Στην δύναμη αυτή υπηρετούσαν 36 αξιωματικοί και χωροφύλακες.

 
 
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Κώστας Παπαγεωργίου (στη μέση με την τραγιάσκα κατά τη σύλληψη της ομάδας του), ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ηγήθηκε των ανταρτών που μπήκαν στο Άγιον Όρος με σκοπό να πάρουν τρόφιμα και ρούχα.
 

ΠΡΩΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 

            Το πρώτο σοβαρό επεισόδιο ήταν η επίθεση κατά της Δάφνης στις 23/4/1947 από 42 ενόπλους αντάρτες με αρχηγούς τους Κ Παπαγεωργίου και Α Καζάκο με σύνδεσμο το Θ Δαμπάση, αυτή η ομάδα καθήλωσε τη φρουρά του Σταθμού Χωροφυλακής που την αποτελούσαν 3 άνδρες και κατέλαβε το Τελωνείο, το Ταχυδρομείο, τον αστυνομικό σταθμό και τα εμπορικά καταστήματα. Την επόμενη ημέρα στις 3πμ φόρτωσαν τα προϊόντα  που κατάσχεσαν (τρόφιμα, 110 σάκους αλεύρι, ιματισμό, υγειονομικό και τηλεπικοινωνιακό υλικό κα) στο πετρελαιοκίνητο "Άγιος Νικόλαος" που έτυχε να βρίσκεται στην Δάφνη και επέπλευσαν με κατεύθυνση Αρκούδα Χαλκιδικής.

            Το απόγευμα της ίδιας ημέρας απόσπασμα Χωροφυλακής ΑΟ με ακταιωρούς πρόλαβε τους αντάρτες. Στην συμπλοκή που ακολούθησε οι αντάρτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σχεδόν όλα τα εφόδια που είχαν πάρει και με απώλειες, σύμφωνα   με στοιχεία της χωροφυλακής 2 νεκρούς και 2 τραυματίες διέφυγαν, Από την πλευρά των ανταρτών υποστηρίχτηκε ότι δεν είχαν καμιά απώλεια.

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στελέχη του ΕΑΜ στο Άγιο Όρος μετά την Κατοχή.


 

ΜΑΧΗ 16/10/1948

 

            Η συμαντικότερη όμως μάχη ήταν αυτή που διεξήχθηκε την αυγή της 16/10/1948 από 400 περίπου ένοπλους αντάρτες που ήταν τμήμα της VI Μεραρχίας του ΔΣΕ .

            Η δύναμη αυτή είχε στις τάξεις της και γυναίκες και η επιχείρηση έγινε με ααντικειμενικό στόχο την προμήθεια τροφίμων  και την στρατολόγηση κατοίκων της Χαλκιδικής που είχαν καταφύγει στο ΑΟ , μετά το πέρας της επιχείρησης η δύναμη αυτή θα κατέληγε στον Κάκαβο που στρατοπέδευε και η υπόλοιπη VI Μεραρχία.

            Διοικητής των ανταρτών ήταν ο Π Ερυθριάδης  και η επίθεση είχε δύο στόχους.

1ον Το Διοικητήριο όπου ήταν ο Διοικητής ΑΟ Π Παναγιωτάκος και 4 άνδρες η οποία και αποκρούστηκε μετά από 8ωρη μάχη και με απώλειες για τους επιτεθέντες, το κτήριο έπαθε μεγάλες ζημιές και καήκε μεγάλο μέρος από το αρχείο της Διοικήσεως.

2ον Το κτήριο που στεγαζόταν η δύναμη της Χωροφυλακής που και αυτή απέτυχε.

            Οι απώλειες των χωροφυλάκων ήταν ένας τραυματίας και των ανταρτών 2 νεκροί και 5 τραυματίες, τραυματίστηκε και ο Παπαγεωργίου .

            Πήραν από τις Καρυές τρόφιμα, ιματισμό και χρήματα, παρόμοιες λεηλασίες έκαναν και στην Ι Μ Ιβήρων και Βατοπεδίου, προέβησαν δε σε εκτεταμένη στρατολόγηση , Οι αντάρτες με τα εφόδια που φορτώθηκαν σε 80 υποζύγια αποχώρησαν στις 17/10/1948.

            Επισημάνθηκε από την πολεμική αεροπορία και στην πορεία των ανδρών του ΔΣΕ επί δύο ημέρες από τις Καρυές μέχρι τον Κάκαβο η Αεροπορία έκανε συνεχείς επιθέσεις, ταυτόχρονα τους βομβάρδισαν πολεμικά πλοία  με συνέπεια να υποστούν σοβαρές απώλειες και να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των εφοδίων που είχαν συναποκομίσει (για την υπόθεση αυτή ο Πατέρας Γαβριήλ ο Διονυσιάτης έχει γράψει μια γλαφυρότατη περιγραφή).

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μία γυναίκα που στρατολογήθηκε και μπήκε στο Άγιο Όρος, επέζησε και σήμερα λέει: «Φοβόμουν. Ήταν αμαρτία. Είχα ακούσει τόσα για το άβατον...».


ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ  ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

 

            Στις 22/4/1948 30 αντάρτες εισήλθαν στο ΑΟ και λεηλάτησαν την Ι Μ Χιλιανδαρίου.

            Στις 5/8/11948 ο καπετάν Παπαγεωργίου με ομάδα από ενόπλους λεηλάτησε την Ι Μ Εσφιγμένου .

            Στις 18/10/1948 ο καπετάν Παπαγεωργίου λεηλάτησε την Ι Μ Καρακάλλου

            Στις 8/11/1948 ο καπετάν Παπαγεωργίου λεηλάτησε την Ι Μ Φιλοθέου

            Στις 17/11/1948 ο καπετάν Παπαγεωργίου προσπάθησε να λεηλατήσει την Ι Μ Ζωγράφου (Βουλγάρικο)  η επίθεση αυτή αποκρούστηκε από δύναμη της Χωροφυλακής που φρουρούσε την Μονή (ο λόγος που φρουρείτο ειδικά η Βουλγάρικη Μονή πιο επιμελώς είναι καταφανής, μια ενδεχόμενη λεηλασία της θα έδινε αφορμή να εγείρουν αξιώσεις οι Βούλγαροι για διεθνοποίηση του ΑΟ).

            Όλο το 1948 η κατάσταση στο ΑΟ ήταν ρευστή .

            Στις 3/12/1948 το ΓΕΣ ζήτησε την εκκαθάριση της περιοχής και προς τούτο ενισχύθηκαν με δυνάμεις Χωροφυλάκων και εφόδια. Μετά την ενίσχυσή τους οι Χωροφύλακες επιτέθηκαν και αιφνιδίασαν τις αντάρτικες ομάδες, με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε η εκκαθάριση του ΑΟ από τις δυνάμεις του ΔΣΕ.

            Ταυτόχρονα οχυρώθηκε το στενό του Ξέρξη από δύναμη Στρατού Χωροφυλακής και ΜΑΔ , ενώ πλοία του στόλου περιπολούσανστην περιοχή.

            Το 1949 έμεινε ισχυρή δύναμη Χωροφυλακής από 160 αξιωματικούς και οπλίτες και 40 ΜΑΔ, εφεδρικά δε είχαν οργανωθεί μεταβατικά αποσπάσματα που περιπολούσαν στην περιοχή. Από το καλοκαίρι του 1949 η δύναμη αυτή άρχισε να μειώνεται.

            Στις 10/6/1949 μια δύναμη από 150 ενόπλους του ΔΣΕ με επικεφαλής τον ο καπετάν Παπαγεωργίου προσπάθησε να εισβάλει στο ΑΟ αλλά αποκρούστηκε στο στενό του Ξέρξη, κατά την επίθεση οι αντάρτες κατέλαβαν 2 φυλάκια στο χωριό Νέα Ρόδα που τα αποτελούσαν ΜΑΔ, οι επιτιθέμενοι μπήκαν στο χωριό Νέα Ρόδα πήραν τρόφιμα και ζώα, αλλά στις 3 μμ αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς Γομάτι υπό τους κανονιοβολισμούς του Φ Τ 12 και του ν/κ Κάλυμνος, στην συνέχεις ανέλαβε η αεροπορία .
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αντάρτισσες του ΔΣΕ αιχμάλωτες στην Θεσσαλονίκη.

            Με την μάχη αυτή έκλεισε για το ΑΟ το κεφάλαιο εμφύλιος, δεν υπήρξε άλλη ενόχληση του Άθωνα από τον ΔΣΕ.

 

            Ο πρωταγωνιστής των αντάρτικων επιθέσεων ο καπετάν Παπαγεωργίου συνελήφθηκε στις 8/1/1950 στο χωριό Μεγάλη Παναγιά και εκτελέστηκε.

 

 

 

 

           

           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ''ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ'' ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΔΥΛΗ

Ο Ευρυτάν στρατηγός Γεώργιος Κονδύλης υπήρξε μαχητικός, με ροπή προς την περιπέτεια, φιλόδοξος και φίλαρχος. Ανθεκτικός στις κακουχίες, θ...