Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΑΡΟΣΑ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Βέρμαχτ και ο Κόκκινος στρατός έχουν διαμοιράσει την Πολωνία και είναι εγκάρδιοι σύμμαχοι για δύο χρόνια (περίπου).




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟ



Το μεγάλο ερωτηματικό, που απασχόλησε τόσο τους Σοβιετικούς αλλά και την Δύση ήταν ο Στάλιν και η Σοβιετική ηγεσία γνώριζαν, περίμεναν την επίθεση των Γερμανών ή αιφνιδιάστηκαν;

Οι απόψεις σε αυτό το ερώτημα δεν είναι ξεκάθαρες, υπάρχουν στοιχεία που θεμελιώνουν και τις δύο απόψεις και τις κάνουν ισχυρές και πιστευτές.
Τα γεγονότα και αυτά που υποστήριξαν τις απόψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον αντικειμενικό ερευνητή να βγάλει τα δικά του τεκμηριωμένα συμπεράσματα.









ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :Το σχέδιο Μπαρμαρόσα ήταν ο σχεδιασμός του Γ Ράιχ για την επίθεση στην ΕΣΣΔ. Στην φωτογραφία Γερμανοί στρατιώτες κατά την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου Μπαρμπαρόσα.



 
 

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΧΡΟΥΣΤΣΟΦ


Ο Νικήτα Χρουστσόφ στην μυστική έκθεση που συνέταξε μετά το 20 συνέδριο του ΚΚΣΕ κατά την περίοδο της αποσταλινικοποιήσεως γράφει:

«Ντουκουμέντα δείχνουν ότι στις 3/4 /1941 ο Τσόρτσιλ προειδοποίησε προσωπικά τον Στάλιν πως οι Γερμανοί είχαν προβεί σε ανασύνταξη των ενόπλων δυνάμεων τους με πρόθεση να επιτεθούν στην ΕΣΣΔ ….Ωστόσο ο Στάλιν αδιαφόρησε για τις προειδοποιήσεις αυτές.»
Και σε άλλο σημείο ο ίδιος αναφέρει ότι οι Σοβιετικοί στρατιωτικοί ακόλουθοι από το Βερολίνο είχαν διαβεβαιώσει ότι η επίθεση θα άρχιζε στις 14/5/1941 ή στις 15/6/1941.
«Παρά τις σοβαρές αυτές προειδοποιήσεις δεν είχαν παρθεί τα αναγκαία μέτρα για την προετοιμασία της χώρας ………….Όταν τα φασιστικά στρατεύματα εισέβαλαν ………. Η Μόσχα διέταξε να μην απαντηθούν τα γερμανικά πυρά……….. Κάποιος γερμανός πολίτης πέρασε τα σύνορά μας και υπέδειξε ότι τα γερμανικά στρατεύματα είχαν πάρει εντολές να εξαπολύσουν επίθεση τη νύχτα της 22ης Ιούνη, στις 3η ώρα. Ο Στάλιν ενημερώθηκε αμέσως, αλλα και αυτή η προειδοποίηση αγνοήθηκε».


Ο Ν Χρουστσόφ γράφει για τα γεγονότα που ακολούθησαν την επίθεση του Ράιχ στην ΕΣΣΔ :

«Μετά τις πρώτες ήττες και τις πρώτες πανωλεθρίες στο μέτωπο , ο Στάλιν σκέφτηκε ότι ήρθε το τέλος ………και έπαψε να κάνει οτιδήποτε……είχε χάσει το ηθικό του ο Στάλιν τους πρώτους μήνες του πολέμου».

Δηλαδή η εικόνα που παρουσιάζει ο Ν Χρουστσόφ είναι μια ΕΣΣΔ που δεν λάμβανε ο ηγέτης της Στάλιν υπόψη του τα στοιχεία που είχε στην διάθεσή του και μετά την επίθεση της Γερμανίας εγκαταλείφτηκε περιμένοντας το μοιραίοm>
Προς αυτή την λογική κινείται και Ελενστάιν ο οποίος γράφει:

«Από τις 22/6/1941 ως τις 3/7/1941 ο Στάλιν εξαφανίστηκε εντελώς. Έπινε βότκα και δεν ξεμέθυσε για έντεκα σχεδόν ημέρες».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η προέλαση της Βέρμαχτ αμέσως μετά την εφαρμογή του σχεδίου Μπαρμαπρόσα.





ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΛΙΠΟΤΑΧΤΗΣ


Το βράδυ της 21ης Ιουνίου 1941 ο γερμανός στρατιώτης Αλφρεντ Λίσκοβ λιποτάκτησε στην ΕΣΣΔ και ανέφερε στους κατάπληκτους σοβιετικούς αξιωματικούς ότι την επόμενη νύχτα θα ξεκινούσε επίθεση η πατρίδα του κατά της ΕΣΣΔ.

Ο στρατάρχης Ζούκωφ γράφει στα απομνημονεύματά του:

«Περίπου στις 12 τη νύχτα της 21ης Ιουνίου ο διοικητής της περιοχής Κιέβου Μ. Π. Κιρπονόφ, που βρισκόταν στο σταθμό διοίκησης του Τέρνοπολ ανέφερε τηλεφωνικώς ότι εκτός από έναν αυτόμολο, για τον οποίο ειδοποίησε ο στρατηγός Μ. Α. Πουρκάεφ, στις μονάδες μας παρουσιάστηκε ένας ακόμα Γερμανός στρατιώτης του 222ου Συντάγματος πεζικού της 74ης μεραρχίας πεζικού. Πέρασε το ποτάμι κολυμπώντας, παρουσιάστηκε στους παραμεθόριους φρουρούς και μας είπε ότι στις 4 η ώρα τα γερμανικά στρατεύματα θα αρχίσουν επίθεση».
Ενημερώνεται αμέσως ο Στάλιν και οι Τιμοσένκο, Ζούκοφ και Βατούνις καλούνται να παρουσιαστούν στο γραφείο του Στάλιν.
Εκεί διεξαγάγετε συζήτηση για τις πληροφορίες που έδωσε ο γερμανός λιποτάκτης
Ο Στάλιν έβαλε τον προβληματισμό «Και αν οι Γερμανοί μας στέλνουν αυτόν το λιποτάκτη για να προκαλέσουν μια σύγκρουση;»
Τιμοσένκο : «Λέει την αλήθεια».
Στάλιν : «Τι θα κάνουμε;»
Τιμοσένκο: «Τα στρατεύματα πρέπει να τεθούν σε συναγερμό».



Η συζήτηση είναι έντονη και ο προβληματισμός βασανιστικός, τέλος συντάσσεται η πιο κάτω διαταγή:

«Διατάσσω:
Α) Στην διάρκεια της νύχτας 21 προς 22/6/1941 να καταληφθούν κρυφά οι εστίες πυρός των οχυρωμένων τομέων στα κρατικά σύνορα.
Β) Κατά τα ξημερώματα της 22/6/1941 να αποκεντρωθεί στα αεροδρόμια εκστρατείας ολόκληρη η αεροπορία, μαζί αεροπορία των τμημάτων και να καμουφλαριστεί επιμελώς.
Γ) Όλα τα τμήματα να τεθούν σε πολεμικό συναγερμό, τα τμήματα να παραμείνουν αποκεντρωμένα και καμουφλαρισμένα».

Το υπόγραψαν οι Τιμοσένκο και Ζούκοφ και στέλνεται στα σύνορα, όλοι οι αποδέκτες το παίρνουν λίγο μετά τα μεσάνυκτα . Είναι ήδη 22/6/1941………..





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γκιόργκι Ζουκώφ, Georgy Constantinovich Joucov  1896-1974 - Στρατάρχης τού Σοβιετικού Στρατού.


Ρίχαρντ Ζόργκε



Ο Ρίχαρντ Ζόργκε ή Ικα, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του. Γεννήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στις 4/10/1895 από μητέρα Ρωσσίδα και πατέρα Γερμανό. Μεγάλωσε στο Βερολίνο, και πολέμησε στις τάξεις του γερμανικού στρατού κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο όπου και τραυματίστηκε.

Στα 1919 πήρε το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες και γράφτηκε στο κομμουνιστικό κόμμα.


Στα 1929, ο δημιουργός της Γκα Γκε Μπε, στρατηγός Μπερτσίν, του πρότεινε να δουλέψει στο 4ο γραφείο του Κόκκινου Στρατού, τη σοβιετική αντικατασκοπία, η στρατολόγησή του αποδείχτηκε σωτήρια για την ΕΣΣΔ.

Τον Ιούνιο του 1933, πήγε στο Βερολίνο, γράφτηκε στο ναζιστικό κόμμα, κατά εντολή και έκανε επίδειξη γνώσεων στο περιβάλλον του για θέματα Άπω ανατολής . Τον έστειλε ανταποκριτή στο Τόκιο όπου έστησε πολυπρόσωπο κατασκοπευτικό δίκτυο. Τον θεωρούσαν "πρότυπο ναζί" και ζητούσαν τη γνώμη του για σημαντικά ζητήματα. Κάποια στιγμή έμαθε μια πολύ σημαντική πληροφορία και ειδοποίησε επειγόντως τη Μόσχα.


 Ένα στημένο επεισόδιο στα σύνορα Μογγολίας και Μαντζουρίας προκάλεσε στις 20 Αυγούστου του 1939 αιφνιδιαστική επίθεση της Ιαπωνίας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Όταν, όμως, οι Ιάπωνες πέρασαν τα σύνορα, βρήκαν τις σοβιετικές στρατιές να τους περιμένουν. Ο Ζούκοφ πέτυχε συντριπτική νίκη.

Ο Ζόργκε τον είχε ειδοποιήσει για την επίθεση, το σχέδιο και τις δυνάμεις των Ιαπώνων. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1939, η Ιαπωνία υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης με τη Σοβιετική Ένωση.


Το σχέδιο Μπαρμπαρόσα για τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ενωση, ετοιμάστηκε τον Φεβρουάριο 1941. Ο Ζόργκε ειδοποίησε τη Μόσχα από τον Μάρτιο και καθόρισε με ακρίβεια την ημερομηνία που θα γινόταν η επίθεση.


Τον συνέλαβαν στις 18 Οκτωβρίου 1941. Η δίκη έγινε τον Μάιο του 1943. Απαγχονίστηκε ανήμερα της γιορτής για τη ρωσική Επανάσταση, στις 7/11/1944, στις 10.30 π.μ.
Σε κάποια στιγμή ο Στάλιν είπε:

«Κάποιος μας στέλνει πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της χιτλερικής κυβέρνησης, αλλά έχουμε ορισμένες αμφιβολίες……….» οι αναλυτές σήμερα πιστεύουν ότι αναφερόταν στις πληροφορίες του Ζοργκέ.














ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ρίχαρντ Ζόργκε ο μεγαλύτερος κατάσκοπος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.




ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΕΣ


10 Μαϊου 1941 ένα Γερμανικό Μέσσερσμιτ 110 συντρίβεται στην Σκωτία και ένας αλεξιπτωτιστής προσγειώνεται εκεί κοντά. Ο αλεξιπτωτιστής αυτός είναι ο Ρούντολφ Ες, ζητά από τους έκπληκτους πολιτοφύλακες που τον συλλαμβάνουν να μιλήσει στον δούκα του Χάμιλτον που μένει λίγα χιλιόμετρα από το σημείο πτώσης του.

Ο Ρ. Ες είναι το νούμερο δύο δηλαδή ο μεγαλύτερος αξιωματούχος μετά τον Χίτλερ στο Γ Ράιχ. Από τον Δούκα ζητάει επιτακτικά να συναντηθεί με τον Τσόρτσιλ και τον Βασιλέα. Ωστόσο τόσο ο βασιλιάς όσο και ο Τσόρτσιλ αρνούνται να τον συναντήσουν.

Τι ζητάει ο Ες την εποχή αυτή στην Αγγλία με την οποία η Γερμανία ήταν σε πόλεμο, εξηγεί στους υψηλόβαθμούς ανακριτές του ότι: Ο πόλεμος μεταξύ τους (Αγγλίας και Γερμανίας) είναι μια τρέλα γιατί και οι δύο λαοί είναι άρειοι.! Και προτείνει: Συμμαχία για το μοίρασμα του κόσμου υπό την ηγεσία του Χίτλερ. Η Μεγάλη Βρετανία θα αφήσει ελεύθερα τα χέρια της Γερμανίας στην Ευρώπη και σε αντάλλαγμα αυτή θα διατηρήσει την Αυτοκρατορία της. Προτείνει, να ζητήσει η Βρετανία συγνώμη από την Γερμανία μια και αυτή ήταν υπαίτια του πολέμου τούτου, θα πρέπει να κάνουν ειρήνη με τους Ιταλούς και να επιστρέψουν τις αποικίες που αφαίρεσαν από την Γερμανία το 1919.

Στην δίκη της Νυρεμβέργη ο Ρ. Ες το έπαιξε τρελός, παρά τις βάσιμες υποψίες των σοβιετικών ότι στόχος της αποστολής του Ες ήταν η δημιουργία αντισοβιετικού μπλοκ την παραμονή της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα, απ ότι φαίνεται αυτές οι υποψίες υπήρχαν στους σοβιετικούς και κυρίως στον Στάλιν από το 1941, οι σοβιετικοί υπτιαζόντουσαν, ότι αυτή η αποστολή του Ες στην Αγγλία δεν έγινε από ένα τρελό αλλά είχε στόχο την διαπραγμάτευση συμφωνίας με την μόνη χώρα που μαχόταν το Ράιχ προκειμένου ο Χίτλερ να μη διεξαγάγει ένα διμέτωπο αγώνα, σε ανατολή και δύση.

Όσα δεν μάθαμε όμως στην δίκη της Νυρεμβέργης αποκαλύφτηκαν το 1993 από μια βιογραφία του Τσόρτσιλ στο βιβλίο "The end of Glory" του Τζον Τσάρμλι, για τα γραφόμενα στο βιβλίο αυτό παρέμβηκε ο Αλαν Κλαρκ ο πρώην υπουργός άμυνας στην κυβέρνηση Θάτσερ και είπε ότι ο Τσόρτσιλ θα είχε ενεργήσει καλύτερα αν είχε υπογράψει συνθήκη ειρήνης με την Γερμανία την άνοιξη του 1941! Η Ναζιστική Γερμανία και η μπολσεβίκικη Ρωσία θα είχαν αλληλοσπαραχτεί και η Αγγλία θα είχε καταφέρει να διατηρήσει την Αυτοκρατορία της. (De Morgen 23 Ianoyar;ioy 1993 sel 21).


Αλλά και ο Σέφτον Ντέμλερ διευθυντής ενός αγγλικού ραδιοφωνικού σταθμού ειδικευμένου σε προπαγανδιστικές εκπομπές για την αποστολή του Ρ. Ες γράφει στο βιβλίο του :


« Ο Ες δήλωσε ότι σκοπός του ταξιδιού του ήταν να προσφέρει την ειρήνη στους Άγγλους ‘κάτω από οποιεσδήποτε προυποθέσεις’ αρκεί η Αγγλία να δεχόταν να συμμετάσχει σε επίθεση κατά της Ρωσίας στο πλευρό της Γερμανίας…………. ‘μια νίκη της Αγγλίας, σε συμμαχία με τους Ρώσους ‘ είπε ο Ες ‘θα σήμαινε νίκη των μπολσεβίκων. Θα σήμαινε αργά ή γρήγορα την κατάληψη της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης από τους Ρώσους».

Την εποχή λίγο πριν την έναρξη των επιχειρήσεων στο Ρωσικό μέτωπο η Αγγλία δεν είχε αναλάβει καμιά δέσμευση απέναντι στον Στάλιν και πλέον η ΕΣΣΔ την αποστολή αυτή του Ρ Ες την έβλεπε με δυσπιστία.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Άγγλοι στρατιώτες ποζάρουν  με το αεροπλάνο του Ρούντολφ Ες.



ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Μετά τον πόλεμο έγινε γνωστό ότι στρατάρχης Κάιτελ με εντολή του Χίτλερ της 3/2/1941 είχε οργανώσει «το πιο σημαντικό τέχνασμα παραπληροφόρησης στην ιστορία».
Ο Ζούκοφ έγραψε για αυτή την υπόθεση τα πιο κάτω:

«(Ο γερμανικός στρατός) είχε τυπώσει σε μεγάλη ποσότητα ολόκληρη σειρά ντοκουμέντων σχετικών με την Αγγλία. Στις μονάδες είχαν σταλεί διερμηνείς αγγλικών. Προετοιμάζονταν η ‘απομόνωση’ ορισμένων περιφερειών στις ακτές της Μάγχης, του Παντέ Καλέ και της Νορβηγίας. Διαδιδονταν πληροφορίες σχετικά με ένα ανύπαρκτο αερομεταφερόμενο σώμα. Κατά μήκος των ακτών, είχαν εγκατασταθεί ψεύτικα πυροβολεία………. Η γερμανική προπαγάνδα, έχοντας διακόψει τις συνηθισμένες επιθέσεις της ενάντια στην ΕΣΣΔ, καταφερόταν πιά μόνο κατά της Αγγλίας».


Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ


Αλλά στις παραμονές της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα ποια τακτική ακολουθούσε ο Στάλιν απέναντι στον Γερμανικό γείτονά του πια;


Ο στρατάρχης Βασιλέφσκι γράφει:

«Η πολιτική ηγεσία έβλεπε ότι ο πόλεμος πλησίαζε κατέβαλλε τις μέγιστες προσπάθειες για να καθυστερήσει τη χρονική στιγμή που η ΕΣΣΔ θα εμπλεκόταν στη σύρραξη ………….. ο στρατός είχε πάρει πολύ αυστηρές οδηγίες να μη προβεί σε καμιά ενέργεια που η χιτλερική ηγεσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να οξύνει την κατάσταση , για στρατιωτικές προκλήσεις……… τα στρατεύματα της συνοριακής γραμμής ήταν σε κατάσταση συναγερμού…..».

Το ζητούμενο είναι ο Κόκκινος στρατός δεν έκανε εκτιμήσεις για τον πιθανό χρόνο της επίθεσης των Γερμανών;

Σύμφωνα με τον Ζούκοφ συμπεραίνουμε ότι είχαν υπολογίσει λάθος τον χρόνο επίθεσης.
Στις 20/3/1941 ο στρατηγός Γκολίκοφ υπέβαλε έκθεση στον Στάλιν στην οποία υπήρχαν εξαιρετικές πληροφορίες και προσδιόρισε τον χρόνο επίθεσης των Γερμανών μεταξύ 15/5 και 15/6/1941. Βέβαια στα συμπεράσματα ο στρατηγός Γκολίκοφ σημείωσε ότι επρόκειτο για «παραπληροφόρηση προερχόμενη από τις Βρετανικές ή ίσως και τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες», ο στρατηγός Γκολίκοφ πίστευε ότι η επίθεση θα γινόταν «τη στιγμή που θα ακολουθούσε τη νίκη της Γερμανίας επί της Αγγλίας».

Στις 13/61941 ο Τιμοσένκο ζητά από τον Στάλιν να θέσει τα στρατεύματα σε κατάσταση συναγερμού και ο Στάλιν του απαντά «Θα το σκεφτούμε». Την επομένη ο Τιμοσένκο και ο Ζούκοφ επαναφέρουν το ζήτημα και ο Στάλιν τους λέει: «Μου προτείνεται ναπροχωρήσω σε κινητοποίηση. Μα αυτό σημαίνει πόλεμο! Το καταλαβαίνετε;» στην επιμονή του Ζούκοφ παίρνει την απάντηση «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε όλα όσα λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών».

Ήταν όμως δυνατό ο Στάλιν να μη πίστευε ότι η επίθεση ήταν ζήτημα πολύ συγκεκριμένου χρόνου, όταν προ των πυλών της ΕΣΣΔ υπήρχαν 147 μεραρχίες Γερμανικές μεραρχίες;




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Σοβιετική προπαγάνδα παρουσίαζε τον Στάλιν σαν τον μεγάλο ηγέτη που καθοδηγούσε την άμυνα και φυσικά μετά την αντεπίθεση του κόκκινου στρατού, ήταν όμως έτσι;




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Στην Μόσχα αλλά και στο Βερολίνο όλη αυτή την περίοδο κατέφταναν πληροφορίες από Βρετανούς και Αμερικάνους που ήθελαν να ρίξουν λάδι στην φωτιά και να στρέψουν τους δύο ιδεολογικούς αντίπαλους σε μια σύρραξη μέχρι τελικής πτώσεως, χωρίς να ανοίξει μύτη από το δικό τους στρατόπεδο και κυρίως χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στον νικητή.

Ο Ζούκοφ σημειώνει :

«Την άνοιξη του 1941, στις δυτικές χώρες διαδιδόταν κατά κόρον πληροφορίες προβοκατόρικου χαρακτήρα αναφορικά με σημαντικές στρατιωτικές προετοιμασίες που η ΕΣΣΔ είχε ήδη αναλάβει κατά της Γερμανίας».

Όπως έχει γίνει γνωστό ο ίδιος ο Τσόρτσιλ στις 3 Απρίλη 1941 διαμέσου του πρεσβευτή του στην ΕΣΣΔ, Κριπς, προειδοποίησε προσωπικά τον Στάλιν ότι οι Γερμανοί είχαν αρχίσει να ανασυντάσσουν τις ένοπλες μονάδες τους με σκοπό την επίθεση στη Σοβιετική Ένωση. Ο Στάλιν δεν πήρε υπόψη του καμιά από τις πολλές και σοβαρές.

Τον Δεκέμβριο του 1940, από τον πρεσβευτή της Σουηδίας στη Μόσχα, δίνεται η πληροφορία για επικείμενη Γερμανική επίθεση κατά της ΕΣΣΔ, ο πρεσβευτής ενημερώνει ότι οι πληροφορίες είναι «από υψηλή στρατιωτική πηγή του πολιτικού επιτελείου» του Χίτλερ.
Ο Στάλιν επιπλήττει, κατηγορώντας τους στρατηγούς του για «ευπιστία στις μηχανορραφίες των εχθρών μας».

Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Στις 22/6/1941 το πρωί 3.40 ο Ζούκοφ ανακοινώνει στον Στάλιν ότι τα γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν μεθοριακές πόλεις. Δηλαδή - με τη διαφορά ώρας - 25 λεπτά μετά την γερμανική επίθεση, πέντε λεπτά μετά την αναφορά που είχε λάβει ο Φύρερ. Αμέσως συγκαλείται το ΠΓ και στις 4.30 ο Βατούνιν τους πληροφορεί για την επίθεση.

Με το χάραμα της μέρας, ο Γερμανός πρεσβευτής στη Μόσχα Σούλενμπουργκ ζήτησε να δει τη Σοβιετική ηγεσία. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Β. Μ. Μολότοφ, στον οποίο και ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας του να κηρύξει τον πόλεμο στην ΕΣΣΔ. «Η σοβιετική κυβέρνησις - είπε καταλήγοντας ο πρεσβευτής - παρεβίασε τας συνθήκας της με τη Γερμανίαν και ετοιμάζεται να επιτεθή κατά της Γερμανίας εκ των όπισθεν εις την πάλην που αύτη διεξάγει διά την ύπαρξίν της. Διά τούτο ο Φύρερ διέταξε τας γερμανικάς ενόπλους δυνάμεις ν' αντισταθούν εις την απειλήν ταύτην με όλα τα μέσα που διαθέτουν». Την ίδια, περίπου, στιγμή ο σοβιετικός πρεσβευτής στο Βερολίνο Βλαδίμηρος Ντεκανόζωφ άκουγε την προαναφερόμενη ανακοίνωση από το στόμα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ι. Φον Ρίμπεντροπ, ενώ στις 7 το πρωί από το γερμανικό ραδιόφωνο ο Γκέμπελς διάβασε διακήρυξη του Χίτλερ προς ολόκληρο το γερμανικό έθνος όπου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «


Την στιγμήν αυτήν συμπληρούται μία συγκέντρωσις στρατευμάτων, η οποία εις την έκτασιν και ευρύτητα είναι η μεγαλυτέρα όσων είδε ποτέ ο κόσμος... Σκοπός του μετώπου τούτου είναι δι' αυτό όχι μόνον η προστασία των καθ' έκαστον χωρών, αλλά η ασφάλεια της Ευρώπης και διά τούτο η σωτηρία όλων.
Απεφάσισα ως εκ τούτου σήμερον να θέσω και πάλιν την τύχην και το μέλλον του Γερμανικού Ράιχ και του λαού μας εις τας χείρας των στρατιωτών μας.
Ο Θεός ας μας βοηθήση ειδικώς εις αυτόν τον αγώνα».






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σοβιετική αφίσα που ήθελε να περάσει μήνυμα αντίστασης και αισιοδοξίας κατά την πρώτη φάση της γερμανικής επίθεσης.



 
 


Ο Ζούκοφ γράφει:

«Ο Στάλιν ήταν άνθρωπος με θέληση, με αστραποβόλο βλέμμα, ……… Μια μόνο φορά τον είδα αρκετά καταβλημένο . Ήταν την αυγή της 22ας Ιουνίου 1941η πεποίθηση του για τη δυνατότητα αποτροπής του πολέμου μόλις είχε διαλυθεί».

Ναι, ο Στάλιν αιφνιδιάστηκε από την επίθεση. Όχι διότι είχε πιστέψει ότι το «σύμφωνο» που είχε συνάψει με τον Χίτλερ, τον Αύγουστο του 1939, θα του εξασφάλιζε την ειρηνική συμβίωση με το Γ' Ράιχ. H σοβιετική ηγεσία γνώριζε πολύ καλά ότι το χιτλερικό ευαγγέλιο «Mein Kampf» αναφέρει σαφέστατα ότι η χιτλερική Γερμανία «θα ξεριζώσει (...) το καρκίνωμα της Σοβιετικής Ρωσίας», αλλά ο Στάλιν πίστευε ότι η σύγκρουση θα γινόταν μετά το 1942!


Άλλωστε είχε κατά νουν να επιτεθεί εκείνος εναντίον του Γ' Ράιχ, «κάποια στιγμή μετά το 1945», πράγμα που το είχαν πληροφορηθεί ιάπωνες πράκτορες και το είχαν πουλήσει, κατά κυριολεξία, στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 1938.


Προφορικές μαρτυρίες, μεταξύ των οποίων του Μολότοφ και του στρατηγού Βοροσίλοφ, αποκαλύπτουν ότι ο Στάλιν «δεν μπορούσε να συνέλθει από τον αιφνιδιασμό επί τέσσερις ημέρες, (...) είχε μείνει κλεισμένος στο μικρό γραφείο του (...) στο Κρεμλίνο. Απρόσιτος».

Εν τω μεταξύ πάρθηκαν αποφάσεις μεγάλης σημασίας, έστειλαν τον στρατάρχη Σαπόσνικοφ και τον στρατάρχη Κούλικ στο μέτωπο, τον Ζούκοφ στο Κίεβο, δίνονται εντολές αντεπίθεσης, η πρώτη σοβιετική αντεπίθεση έγινε 24 Ιουνίου από το 8ο και 15ο μηχανοκίνητο σώμα.

Αποφασίζουν την δημιουργία εφεδρικού μετώπου τρακόσια χιλιόμετρα πίσω από το μέτωπο. Ο Στάλιν κάνει ραδιοφωνική ομιλία στον λαό της ΕΣΣΔ, συγκεντρώνονται δυνάμεις από την Άπω ανατολή και τις μεταφέρουν στη Δυτική περιοχή της χώρας σαν εφεδρική δύναμη. Η μεγάλη πια σύρραξη μεταξύ Ράιχ και ΕΣΣΔ έχει αρχίσει, το σχέδιο Μπαρμπαρόσα είναι ήδη σε εξέλιξη.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Για την άμυνα της πατρίδας τους οι σοβιετικοί επιστράτευσαν όλο το δυναμικό τους.





http://www.youtube.com/watch?v=WNG8OqSPw5Y&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=D0myChjeN2A



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ εκδόσεις ΣΥΝΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΑΘΗΝΑ 2003 του ΛΟΥΝΤΟ ΜΑΡΤΕΣ


 








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...