Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΒΑΧΟ






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Navajo (Ναβάχο) στρατιώτες που στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ για να μεταφέρουν με ασφάλεια μηνύματα (στην γλώσσα τους) στρατηγικής σημασίας.



Το 1942 οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν περάσει στην αντεπίθεση στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το πρόβλημά τους ήταν να μπορούν να έχουν ασφαλή επικοινωνία οι μονάδες τους, έτσι ώστε τα σήματα που «έπιαναν» οι γιαπωνέζοι να μη μπορούν να τα καταλάβουν.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η ταινία που μεταφέρει την ιστορία του κώδικα Ναβάχο.




            Ο πολιτικός μηχανικός Φίλιπ Τζόνστον γιος ιεραποστόλου και παλαίμαχος του πρώτου Παγκοσμίου  Πολέμου, που είχε ζήσει με τους Ναβάχο και άριστος γνώστης της γλώσσας τους, έριξε την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα των Ναβάχο σαν κώδικα

            Οι Ναβάχο ζούσαν στις νοτιοδυτικές Πολιτείες κυρίως της Αριζόνα και μιλούσαν πανάρχαια διάλεκτο, χωρίς γραπτή παράδοση.

            Το ζήτημα έφτασε στον Λευκό Οίκο και ο Ρούζβελτ έδωσε την συγκατάθεσή του, ξεκίνησαν πειραματικά με δύο ραδιοσταθμούς που μιλούσαν την διάλεκτο Ναβάχο και με σήματα μορς, ο πομπός και ο δέκτης είχαν χειριστές Ναβάχο και η αποκωδικοποίηση γινόταν αμέσως ενώ με την προηγούμενη μέθοδο ήθελε τουλάχιστον μια ώρα. Το συμβούλιο των Ναβάχο αποφάσισε να βοηθήσει και 380-400 ινδιάνοι αυτής της φυλής στάλθηκαν στο στρατόπεδο Πέντλετον της Καλιφόρνιας σαν πεζοναύτες να εκπαιδευτούν σε μυστικές επικοινωνίες. Οι πρώτοι 29 δημιούργησαν τον πρώτο κώδικα. Τα μηνύματά τους ήταν συνδυασμοί από άσχετες λέξεις των Ναβάχο  που μεταφραζόταν στα αγγλικά μετά αποκωδικοποιούσαν το μήνυμα χρησιμοποιώντας το πρώτο γράμμα κάθε αγγλικής λέξης πχ

«Μεραρχία» ήταν «ασιχ-χι» (αλάτι)

«Αμερική» ήταν «Νε-χά μαχ” (η μητέρα μας)

«Μαχητικό αεροπλάνο» ήταν «ντα χε τιχ χι» (κολίμπρι).



 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Πρέστον Τολέδο και Frank Toledo, Ναβάχο (Navajo) ξαδέλφια σε ένα σύνταγμα πυροβολικού στο Νότιο Ειρηνικό, δίνουν απ ευθείας παραγγελίες σε  ραδιοφωνικό τομέα στη μητρική τους γλώσσα.





Επειδή από τη συχνή επανάληψη θα μπορούσε κάποιος να σπάσει τον κώδικα κάθε ένα από τα έξη γράμματα της αλφαβήτου που εμφανιζόνταν πιο συχνά στην γλώσσα των Ναβάχο, το αντικατέστησαν με τρεις κωδικές ονομασίες κοκ έτσι οι Ναβάχο έστελναν την ίδια λέξη με παραλλαγές και μπορούσαν μιλώντας  την γλώσσα τους να συζητούν από το τηλέφωνο ή τον ασύρματο για θέματα τακτικής, διαταγών και κινήσεων.

            Οι Ιάπωνες αγνοούσαν την συμμετοχή των Ινδιάνων στον πόλεμο (εκτός των Ναβάχο συμμετείχαν και οι Σιού) και φυσικά δεν μπορούσαν να καταλάβουν σε ποια γλώσσα μεταφερόντουσαν οι οδηγίες.

            Το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ τίμησε τους Ινδιάνους για την συμβολή τους στον πόλεμο το 1992 και η υπόθεση αυτή έγινε ευρ΄τερα γνωστή από την ταινία του Τζον Γου  «Windtalkers» και πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ το στόρ της ταινίας ήταν ότι ο πρωταγωνιστής είχε διαταγή να σκοτώσει Ναβάχο συμπολεμιστή του σε περίπτωση που θα κινδύνευε να πέσει στα χέρια των Ιαπώνων, για να μη προδώσει τον κώδικα μετά από βασανιστήρια.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ναβάχο που υπηρετούν τον  Δεκέμβρη του 1943 σε μια μονάδα  Πεζοναυτών, συνομιλούν με φορητή συσκευή ραδιοφώνου σε ένα ξέφωτο πίσω από τις γραμμές του μετώπου. φυσικά στην μητρική τους γλώσσα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...